x
 

Πολιτική

Εξήντα τρεις υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

25 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συνολικά 63 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Οπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλίας, 61 από τους υποψηφίους διεκδικούν εκλογή μέσα από κομματικούς συνδυασμούς και οι άλλοι δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι. Με πλήρη συνδυασμό κατέρχονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι. Στις εκλογές κατέρχονται κι άλλα σχήματα όπως οι Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, το Κίνημα Εθνική Δράσις, το ΒΟΛΤ Κύπρος, η ΝΙΚΗ, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Δυο είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Φειδίας Παναγιώτου και ο Ανδρόνικος Ζερβίδης.

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών δήλωσε ότι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την ανάδειξη των έξι Κυπρίων Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ότι κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα.

Ο κ. Ηλία σημείωσε ότι μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται και τρεις Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε, ακόμα, ότι 45 άτομα, δηλαδή ποσοστό 71% των υποψηφίων, είναι άνδρες, ενώ τα 18 άτομα, ποσοστό 29%, είναι γυναίκες.

Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι προσήλθε γυναίκα για να υποβάλει υποψηφιότητα, η οποία όμως δεν ήταν εγγεγραμμένη στον εκλογικό κατάλογο, ο κ. Ηλία επιβεβαίωσε το γεγονός. «Μελετήσαμε την υποψηφιότητά της και η ίδια, αφού της εξηγήσαμε, δέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν υποψήφια και ευτυχώς κύλησε ομαλά και αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ηλία στην απάντησή του.

Ακολούθως, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου παρέχεται προθεσμία 24 ωρών, δηλαδή μέχρι τις 12:30 της Πέμπτης, 25 Απριλίου 2024, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά οποιασδήποτε υποψηφιότητας, για τους λόγους που αναφέρονται στο Νόμο. Ανέφερε ότι οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στο γραφείο του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση, που έχει ήδη αναρτηθεί στον χώρο, θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο που θα έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες στις 9 Ιουνίου 2024», εξήγησε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις, αυτές θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν τάχιστα, ώστε στη συνέχεια οι υποψηφιότητες να οριστικοποιηθούν».

Είπε, ακόμα, ότι σε συνεργασία με το Κυβερνητικό Τυπογραφείο ετοιμάζεται το προσχέδιο του ψηφοδελτίου, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στους εκπροσώπους των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων για τυχόν σχόλια. Αφού οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο, εξήγησε ο κ. Ηλία, θα δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για να ξεκινήσει η εκτύπωσή του.

Τέλος, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ευχαρίστησε κόμματα και επιτελεία υποψηφίων για τη συνεργασία και ευχήθηκε σε όλους τους υποψηφίους και υποψήφιες καλή επιτυχία, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με στόχο την επιτυχή διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, το προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία Κύπρου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, για την προετοιμασία και την εκτέλεση της διοργάνωσης της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ