x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εξώδικο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον «Εξάψαλμο» του Σωτήρη Τζούμα

ΒΟΣΤΩΝΗ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος υπέβαλε Εξώδικο ενάντια Μέσου Ενημέρωσης και συγκεκριμένα του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων των Αθηνών «Εξάψαλμος» – https://www.exapsalmos.gr/ – του παλιού συνεργάτη του «Εθνικού Κήρυκα» Σωτήρη Τζούμα, επιχειρώντας να φιμώσει τον ίδιο και να εκφοβίσει πολλούς και διάφορους επικριτές που έχει αποκτήσει.

Συγκεκριμένα, το Εξώδικο τιτλοφορείται ως εξής: «Ενώπιον Παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής Εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία – Πρόσκληση Του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, κατά κόσμον Ιωάννη Λαμπρυνιάδη, διαμένοντα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί της οδού 8 Wast 79th Street, NY 10075, Κατά του Σωτηρίου Τζούμα του Μιχαήλ και της Αγγέλας, κατοίκου Αθηνών, οδός Κυνίσκας, αρ.22-24».

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Τζούμας τονίζει πως «σε κάθε περίπτωση ΔΗΛΩΝΩ ότι παραμένω στη διάθεσή του, αν επιθυμεί να μιλήσει με ειλικρίνεια για τα τεκταινόμενα και να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Ολόκληρη η δήλωση δημοσιεύεται στο τέλος του παρόντος κειμένου.

Στην εισαγωγή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Εξώδικό του αιτιάζει τον κ. Τζούμα πως «γνωρίζετε άριστα ότι στον ιστότοπο www.exapsalmos.gr που ως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου αναφερόμενα σε πρόσφατη δικαστική απόφαση τυγχάνει ιδιοκτησίας σας, διαπίστωσα τελευταία, ότι δημοσιεύετε, και ο ίδιος ως συντάκτης, άρθρα για το πρόσωπό μου χρησιμοποιώντας κατά τρόπο αδιανόητο πρωτοφανείς εξυβριστικές εκφράσεις ως παρατίθενται κατωτέρω. Επίσης αναδημοσιεύετε άρθρα επί των οποίων εσείς ουδόλως επιφυλαχθήκατε ή προβήκατε στην απαραίτητη εξακρίβωση, διακρίβωση ή επιβεβαίωση με ομοίως προσβλητικό περιεχόμενο».

Στο Εξώδικο παρατίθενται σειρά σχολίων που κατά καιρούς έχει γράψει ο κ. Τζούμας στον «Εξάψαλμο». Ωστόσο, το άρθρο το οποίο προτάσσεται δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2024, με τίτλο «Είναι δυνατό ο Ελπιδοφόρος να δεχθεί να εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών των ΗΠΑ; Τι θα κερδίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία από αυτό;».

Στο άρθρο αυτό αναγράφηκαν, ανάμεσα στα άλλα, και εξής: «Κάποιοι άνθρωποι επιδίδονται συστηματικά στην προβολή τους. Εστω  και μία προβολή οπουδήποτε και για ο,τιδήποτε. Αντικειμενικός σκοπός, η προβολή και μόνον η προβολή. Ακόμη κι αν είναι αρνητική, προσβλητική, απρεπής, ακόμη και εξευτελιστική ή και μειωτική! Είπαμε: προβολή να γίνεται! Είναι σύνδρομο αυτό. Κάποτε θεραπεύεται αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να φάει κανείς πολλά χαστούκια.

Ενα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα ανωτέρω είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Τελευταίο του κατόρθωμα; Ανέλαβε Αντιπρόεδρος του ‘Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών των Η.Π.Α.’. Ενός οργάνου που καθοδηγείται από άλλα δόγματα με τα οποία δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και δεν συμμετέχουμε του Κοινού Ποτηρίου διότι πρεσβεύουν άλλα πράγματα τα οποία εμείς θεωρούμε αιρετικά.

Και μάλιστα, όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα αυτού του Συμβουλίου την οποία δημοσιεύουμε στο τέλος του κειμένου μας, ο κ. Ελπιδοφόρος ποζάρει με πλήρη Αρχιερατική αμφίεση (επανωκαλλύμαυχο, μπαστούνι και εγκόλπιο) και προβάλλεται ανάμεσα σε ‘επισκοπίνες’, σε ‘Τερέζες’ και λοιπές… ομόηχες δυνάμεις! Δυστυχώς πρόκειται για όνειδος και ντροπή! Ενας ορθόδοξος Ιεράρχης, ο οποίος ‘στέκεται εις τόπον και τύπον Χριστού’ να συμμετέχει σε ένα… Καραγκιόζ μπερντέ θέαμα! Αηδία! Ας φορούσε τουλάχιστον το κοστούμι του. Θα προκαλούσε λιγότερο».

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Εξώδικό του, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει και τα εξής: «Κύριε Σωτήριε Τζούμα, οι αναφορές στο πρόσωπό μου μετά των φράσεων που χρησιμοποιείτε στα ανωτέρω άρθρα που ο ίδιος έχετε συντάξει – άγνωστο με ποία ιδιότητα, καθώς αδυνατούμε να προσδιορίσουμε κατά δικές σας πάντα αναφορές ως εσείς διατυπώνετε στον Τύπο, είτε ότι τυχόν έχετε κάνει θεολογικές σπουδές, είτε ότι τυχόν έχετε την ιδιότητα του εκκλησιαστικού συντάκτου, είτε ότι έχετε την ιδιότητα του εκπροσώπου κάποιου εκκλησιαστικού θεσμού της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, φιλοξενούνται δε στην άνω ηλεκτρονική διεύθυνση που αποδίδεται στην ιδιοκτησία σας – είναι άκρως εξυβριστικά, ψευδή και συκοφαντικά για το πρόσωπό μου, εμπεριέχουν στοιχεία τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψή μου, την προσωπικότητά μου, ως και την Αρχιερατική μου διακονία».

Αντίγραφο του Εξόδικου που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Εξάψαλμος” του Σωτήρη Τζούμα

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τον κ. Τζούμα να αφαιρέσει τα άρθρα του από τον «Εξάψαλμο» που αναφέρονται σ’ αυτόν, και του εμπερικλείει στο Εξώδικό του δήλωση που απαιτεί από τον κ. Τζούμα να δημοσιεύσει. Αναγράφεται χαρακτηριστικά και το εξής: «Η Ιστοσελίδα ‘exapsalmos.gr’ και ο ιδιοκτήτης της κ. Σωτήρης Τζούμας ζητούν συγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Χριστεπώνυμο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής και αλλαχού ανά την υφήλιο».

Ο κ. Ελπιδοφόρος πληροφορεί πως εάν ο κ. Τζούμας δεν πράξει τα ζητούμενα, θα προσφύγει στην αστική και ποινική δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, δεν κατέστη δυνατόν να πληροφορηθούμε εάν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει λάβει σχετική άδεια από την Σύνοδο του Πατριαρχείου ή κι ακόμα από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικώς για να προβεί σ’ αυτές τις νομικές διαδικασίες.

Δήλωση Σωτήρη Τζούμα

Ο κ. Τζούμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στον «Εθνικό Κήρυκα»:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη και έκδηλη απορία έλαβα την από 04.03.2024 εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρία πρόσκληση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, η οποία μου κοινοποιήθηκε την 06.03.2024 από τον δικαστικό επιμελητή του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Προύντζο. Στην εξώδικο αυτή, απομονώνει, προφανώς  για τους δικούς του λόγους, συγκεκριμένα δημοσιεύματα από τα ασφαλώς πολύ περισσότερα που καθημερινά αναρτώνται στην ιστοσελίδα ‘www.exapsalmos.xn--gr-efa’ και τα οποία άπτονται ζητημάτων ευρύτερου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος και ασφαλώς και της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι καταγραφόμενες αναρτήσεις ανάγονται σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη καθυστέρηση και εντελώς όψιμα εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Προς τι η βραδυφλεγής αντίδραση; Κατάλαβε προφανώς ότι η περίοδος χάριτος τελειώνει!

Με την παρούσα δηλώνω την απορία μου με το περιεχόμενο της εξωδίκου διαμαρτυρίας του Σεβ. Αμερικής, επισημαίνοντας ευθέως ότι εκτός από γενικόλογες αοριστολογίες και έμμεσες υπεκφυγές περί προσφυγής στη δικαιοσύνη αν δεν δημοσιεύσω τη συγνώμη – αγιογραφία που συνέταξε, ουδεμία αναφορά μπαίνει στον κόπο να καταγράψει σχετικά με την ουσία των καταγγελλομένων και των πραγματικών περιστατικών που με σαφήνεια περιγράφονται στα κείμενά μου. Και δεν είμαι ο μόνος που τα περιγράφω.

Γνωρίζει  πολύ καλά ο Σεβασμιώτατος, ότι δημοσιογραφώ πολλές δεκαετίες και πάντοτε διακρινόμουν για το θάρρος της γνώμης και για την επιμονή μου να στηλιτεύω με στοιχεία τα κακώς κείμενα στους χώρους της Εκκλησίας μας. Μάλιστα στο παρελθόν όταν ήμουν φίλος του έκανε συχνά  χρήση αυτού του θάρρους μου όταν μου διοχέτευε πληροφορίες ως Συνοδικός που ήταν τότε που είχε δημιουργηθεί το θέμα με τα οικονομικά της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τότε ήμουν χρήσιμος για τον στόχο του να εκπαραθυρώσει τον Γέροντα Αμερικής Δημήτριο. Και τα κατάφερε!

Εν προκειμένω όλα όσα με αποδείξεις αποτυπώνονται στα κείμενά μου, έχουν πολλαπλώς επιβεβαιωθεί, ακόμη και από συνομιλίες με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του ιδίου και η επί μακρόν ηχηρή σιωπή του αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ορθότητα και την αλήθεια όσων λυπηρών λαμβάνουν χώρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και έχουν επισημανθεί κατ’ επανάληψη και από ομογενειακές εφημερίδες και λοιπές ομογενειακές οργανώσεις.

Περίμενα από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο να μου παρέθετε συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που θα απαντούσαν και θα αντέκρουαν τα καταγγελλόμενα και θα τα δημοσίευα ευχαρίστως. Αυτό επιβάλλει άλλωστε η δημοσιογραφική δεοντολογία. Αλλά εις μάτην. Η επιλογή χρήσης γενικόλογων όρων, μονομερών ερμηνειών και θεωρητικών προσεγγίσεων αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής και ένδειας επιχειρημάτων, από την οποία, είναι προφανές ότι ήδη αναζητά διέξοδο διαφυγής.

Το αισθητήριο όμως του λαού του Θεού είναι αλάνθαστο και δεν μου αποδίδει λανθασμένη πληροφόρηση και εμπαθή συμπεριφορά. Ισα ίσα που τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν  και οι καταγγελίες για τα έργα και τις ημέρες καταφθάνουν με μορφή χιονοστιβάδας.

Γι’ αυτό  καλό θα ήταν να συναισθανθεί τα λάθη και τις παραλείψεις του και να προσπαθήσει να τιμήσει την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη μας που τον επέλεξε ως επικεφαλής στην πλέον ζηλευτή Επαρχία  του Οικουμενικού Θρόνου.

Σε κάθε περίπτωση ΔΗΛΩΝΩ ότι παραμένω στη διάθεσή του,  αν επιθυμεί να μιλήσει με ειλικρίνεια για τα τεκταινόμενα και να βάλει τον δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Ο πλουραλισμός των απόψεων συνιστά υγεία και εμένα το καθήκον μου είναι η ενημέρωση του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ