x
 

Πολιτική

Εξοργισμένοι οι Τούρκοι με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

27 Ιουνίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι αναφορές για την Κύπρο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα προσθέτοντας ότι η τ/κ πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι και πως η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει στο παρελθόν τα ΜΟΕ που περιελάμβαναν και τα Βαρώσια.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την εκλογή του Ε. Τατάρ, η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει την ανάγκη για ένα νέο, ρεαλιστικό έδαφος και πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ομοσπονδιακή λύση έχουν πλέον κορεσθεί.  Ο Ερσίν Τατάρ, προστίθεται, υπερασπίζεται ότι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία ενός νέου εδάφους με την αποδοχή του ίσου διεθνούς στάτους και του σεβασμού στην κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους.

«Είναι προφανές ότι μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία δεν μπορεί να είναι δυνατή στην Κύπρο χωρίς εξισορρόπηση του καθεστώτος και της νομιμότητας των πλευρών» προστίθεται.

Επαναλαμβάνεται ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι «η ανάπτυξη μιας θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών στο προαναφερόμενο πλαίσιο. Η ανακοίνωση της ΕΕ (ΣΣ: τα συμπεράσματα) δείχνει ότι το λιγότερο, την στάση αυτή της τ/κ πλευράς την έχει καταλάβει λάθος». Γι’ αυτό, συνεχίζει, το να κάνει αναφορά η ΕΕ στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν χάσει την ισχύ τους, δεν έχει κανένα νόημα παρά να στηρίζει διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός παλιού εδάφους και παραμέτρων που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις συνθήκες της Κύπρου και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. «Αναμένουμε από την ΕΕ να επανεξετάσει την πολιτική της για την Κύπρο στη βάση των πολιτικών και νομικών πραγματικοτήτων στο νησί».

Για τα Βαρώσια, η ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι αναμένει πως θα αξιολογηθεί ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν ήταν η ε/κ πλευρά που απέρριψε τα ΜΟΕ που περιλάμβαναν το Βαρώσια. «Η πρωτοβουλία για τα κλειστά Βαρώσια προωθείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοκτησιακές αξιώσεις και το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται.

Σημειώνει επίσης ότι με το να λέει η ΕΕ ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει μειωθεί, στηρίζει τις μονόπλευρες και παράνομες ενέργειες της ε/κ πλευράς, που συνεχίζει να σφετερίζεται τα νόμιμα – όπως υποστηρίζει – δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ.

«Στο θέμα των υδρογονανθράκων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι είναι ακόμα στο τραπέζι η πρόταση που η τ/κ πλευρά έκανε στις 13 Ιουλίου 2019 για την εδραίωση μιας συνεργασίας που θα φέρει την σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρεται.

Καλεί τέλος την ΕΕ να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και των δύο πλευρών στην Κύπρο και να εφαρμόσει αυτό που διακήρυξε το 2004 για «άρση της απομόνωσης των Τ/κ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ