x

Πολιτική

«Fake news» στο ρεπορτάζ του «CBS News» για την Κύπρο εντοπίζει η Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πέντε μέρες μετά το ρεπορτάζ και τη διασύνδεση της Κύπρου με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες στην εκπομπή «60 Λεπτά» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ήρθε η απάντηση από τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Υπουργός, έδωσε «την πραγματική εικόνα» σε σχέση την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κύπρο, διαψεύδοντας συγχρόνως τους επικριτικούς ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

Κάνοντας λόγο για «fake news» («ψεύτικες ειδήσεις»), που δημιούργησαν αναταραχή «μέχρι και έξω από το κυπριακό Προξενείο στο Κίεβο», ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αυτή η παραπληροφόρηση είχε και συνέχεια, περιλαμβάνοντας φήμες για μη αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων από μέρους της Κύπρου και ότι η Κύπρος συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών.
Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θέλει να ξεκαθαρίσει πως σε σχέση με την έκθεση της κυπριακής οικονομίας και τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Όπως τόνισε, η έκθεση αυτών των κεφαλαίων έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προ του 2013 περίοδο, η οποία είναι η περίοδος κατά την οποία ίσχυαν ορισμένα από το λεχθέντα υπό την μορφή δηλώσεων στο ρεπορτάζ του CBS.

«Για αυτό νιώθω την ανάγκη να ξεκαθαρίσω τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα και καταδεικνύουν το ανυπόστατο των δηλώσεων, αποδεικνύοντας μιας εντελώς διαφορετική εικόνα με αυτή που αφήνεται να νοηθεί, αφού η έκθεση του τραπεζικού μας τομέα στην Ρωσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από ότι συχνά παρουσιάζεται στον διεθνή τύπο και κοντά στο επίπεδο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, μέχρι το τέλος του 2021 τα συνολικά δάνεια με έκθεση στη Ρωσία, αποτελούσαν μόνο το 0.8% των συνολικών δανείων. Την ίδια περίοδο, οι συνολικές καταθέσεις με έκθεση στη Ρωσία αποτελούσαν μόνο το 3,8% των συνολικών καταθέσεων, από 40% που ήταν προ του 2013, εκ των οποίων μάλιστα τα δύο τρία αποτελούν διατραπεζικές καταθέσεις και παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο ζει μια σχετικά μεγάλη κοινότητα Ρώσων, η οποία δεν συσχετίζεται καθόλου με τις κυρώσεις.

«Αυτό το ποσό το οποίο ανέφερα», είπε ο κ. Πετρίδης, «πόρρω απέχει από τον ισχυρισμό του CBS ότι η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στη Ρωσία είναι 5,5 δις. Στην πραγματικότητα, η έκθεση αυτή δεν ξεπερνά το ένα δις. Και είναι πραγματικά λυπηρό να λέγονται τέτοιες ανακρίβειες από ένα διεθνούς εμβέλειας ειδησεογραφικό δίκτυο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Κύπρος, έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML). Για αυτή την εφαρμογή, ελέγχεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από διεθνείς οργανισμούς όπως η MONEYVAL.

«Από την πρώτη στιγμή μετά την εισβολή της Ρωσίας την Ουκρανία, η Κύπρος τάχθηκε στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στηρίζοντας απερίφραστα την Ουκρανία και τον λαό της. Ως μέλος της Ε.Ε., και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, η Κύπρος διαδραμάτισε θετικό ρόλο, τόσο στη θέσπιση όσο και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτές θα είχαν για την κυπριακή οικονομία. Επιπτώσεις που ενδεχομένως να ήταν δυσανάλογες σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός.
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται μητρώα τραπεζικών λογαριασμών στο οποίο καταγράφονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και πραγματικοί ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τις εταιρικές οντότητες.

Όσον αφορά τις κυρώσεις που έχει εφαρμόσει η Κύπρος ο κ. Πετρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει:

Δεσμεύσεις ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα της τάξης των €105 εκατ.

Δεσμεύσεις ποσών από επενδυτικές εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο της τάξης των €720 εκατ.

Δεσμεύσεις άλλων €719 εκατ. κεφαλαίων που τηρούνται από παρόχους διοικητικών υπηρεσιών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από 63 πρόσωπα και 96 εξαρτώμενα τους, σύνολο 159 πρόσωπα. Από αυτούς 10 πρόσωπα βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων με 31 εξαρτώμενα.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυπριακές αρχές, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών στις οποίες παρέχουν τα στοιχεία, λογοδοτούν, αλλά και συντονίζονται για την ομοιόμορφη επιβολή των κυρώσεων. Αυτό αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ