x
 

Υγεία

Φάρμακο για την απώλεια βάρους μειώνει την υπνική άπνοια

18 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία τιρζεπατίδη ή Zepbound, παρείχε σημαντική ανακούφιση σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που είχαν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ή επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα αποτελέσματα, από δύο κλινικές δοκιμές διάρκειας ενός έτους, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια νέα θεραπευτική επιλογή για περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν διαγνωστεί με μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι με την πάθηση δεν συνειδητοποιούν ότι την έχουν, σύμφωνα με τον παρασκευαστή του φαρμάκου. Τα άτομα με άπνοια ύπνου δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό. Η Eli Lilly παρείχε μόνο μια περίληψη των αποτελεσμάτων της – οι εταιρείες υποχρεούνται να ανακοινώνουν τέτοια ευρήματα που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής τους αμέσως μόλις τα λάβουν. Ο Δρ Ντάνιελ Μ. Σκοβρόνσκι (Dr. DanielM. Skovronsky), επιστημονικός υπεύθυνος της Eli Lilly, δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να αναλύει τα δεδομένα και θα παράσχει λεπτομερή αποτελέσματα στην 84η Επιστημονική Σύνοδο της Αμερικανικής Ενωσης Διαβήτη τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ειδικοί που δεν συνδέονται με την Eli Lilly ούτε συμμετέχουν στις μελέτες της ενθαρρύνονται από την περίληψη.

«Αυτό είναι φοβερό», δήλωσε ο Δρ Χένρυ Κλαρ Γιάγκι (Dr. Henry Klar Yaggi), διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής του Υπνου του Yale στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Πρόσθεσε ότι η πιο συνηθισμένη θεραπεία, ένα μηχάνημα CPAP, το οποίο διοχετεύει αέρα στον αεραγωγό, διατηρώντας τον ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι αποτελεσματική. Περίπου το 60 τοις εκατό των ασθενών που χρησιμοποιούν συνεχή βελτίωση της πίεσης των αεραγωγών συνεχίζουν να τη χρησιμοποιούν, είπε.

Ο Δρ Ερικ Λάντσνες (Dr. Eric Landsness), ερευνητής στον τομέα της Ιατρικής του Υπνου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Lilly ήταν «πρωτοφανή».

Υποδηλώνουν, είπε, ότι η τιρζεπατίδη «είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν CPAP ή χρησιμοποιούν CPAP και θέλουν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τις τρέχουσες θεραπείες που αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, την παύση της αναπνοής, η τιρζεπατίδη στοχεύει στην υποκείμενη αιτία, τις φραγές στους αεραγωγούς που κάνουν ένα άτομο να σταματά να αναπνέει.

Η τιρζεπατίδη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Zepbound, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για την απώλεια βάρους τον Νοέμβριο.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτές τις δοκιμές της Eli Lilly ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου, με τη μέτρια να ορίζεται ως διακοπή της αναπνοής τουλάχιστον 15 φορές την ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στη μία από τις μελέτες της Lilly συμμετείχαν περίπου 200 άτομα με παχυσαρκία που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν μηχάνημα CPAP. Στους μισούς χορηγήθηκε τυχαία τιρζεπατίδη, ως εβδομαδιαία ένεση. Οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εκείνοι που έλαβαν τιρζεπατίδη είχαν κατά μέσο όρο 27,4 λιγότερα συμβάντα άπνοιας ανά ώρα σε σύγκριση με μια μέση μείωση 4,8 συμβάντων ανά ώρα με το εικονικό φάρμακο.

Στην άλλη δοκιμή της Lilly συμμετείχαν περίπου 200 άτομα με παχυσαρκία που χρησιμοποιούσαν μηχάνημα CPAP. Εκείνοι που έλαβαν τιρζεπατίδη είχαν κατά μέσο όρο 30,4 λιγότερα συμβάντα ανά ώρα μετά από ένα έτος λήψης του φαρμάκου, σε σύγκριση με μια μέση μείωση έξι συμβάντων ανά ώρα για τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Και στις δύο μελέτες, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τιρζεπατίδη έχασαν περίπου το 20 τοις εκατό του βάρους τους. Ο Δρ Σκοβρόνσκι της Eli Lilly απέδωσε τα αποτελέσματα στην απώλεια των εναποθέσεων λίπους στη γλώσσα και τους αεραγωγούς.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ. Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ