x

Αμερική

Φεστιβάλ «Μούσα Ελληνική» στη Χίο με συμμετοχή καθηγητή Μουσικής από Βοστώνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Για έκτη χρονιά η «Μούσα Ελληνική», ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Οργανισμός που εδρεύει στη Χίο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής της Χίου. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ειδικό για τη σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική.

Η ιδρύτρια καλλιτεχνική διευθύντρια της «Μούσας» Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, τ. μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο και πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο της Βοστώνης γνωστό ως Berklee College of Music, επιμένουν ελληνικά και ποιοτικά και διοργάνωσαν μέχρι τώρα πέντε φεστιβάλ, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και με επίκεντρο την ελληνική μουσική παράδοση ως πηγή έμπνευσης των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Μέχρι τώρα έγιναν τα ακόλουθα φεστιβάλ.

– Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (2021)

– Μουσική και Λόγος (2020)

– Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έμπνευσης (2019)

– Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης και η σχέση του με τη βυζαντινή μουσική (2018)

– Τάσεις στη σύγχρονη ελληνική μουσική (2017).

Ο Αλέξανδρος Καλογεράς, συνθέτης και καθηγητής σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο της Βοστώνης γνωστό ως Berklee College of Music. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρεμιέρες μουσικών έργων, φόρα νέων συνθετών και παρουσίαση συνθέσεων που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Εκφρασης Νέων για μαθητές όλων των βαθμίδων και άλλες δράσεις.

Συμμετέχουν: διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, προσκεκλημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί από τη Χίο και μαθητές.

Φέτος, στο 6ο Φεστιβάλ (1-10 Ιουλίου 2022), δεσπόζει ο κύκλος «Μικρασιατικά», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια μεγάλη εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τα 111 χρόνια από τον θάνατό του, αφιερώματα στον Ιωάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) και τον Ολιβιέ Μεσσιάν (30 χρόνια από το θάνατό του), έργα από το διεθνές ρεπερτόριο της μουσικής του 20ού αιώνα και συναυλία αφιερωμένη σε πρόσφατα χορωδιακά έργα λόγιων Ελλήνων συνθετών και πολλές άλλες ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Ο κύκλος Μικρασιατικά περιλαμβάνει πέντε εκδηλώσεις με άξονα το τρίπτυχο Πρόσωπα-Μνήμες-Νόστος, που εμπνέονται από τα έργα Ελλήνων, οι οποίοι σχετίζονται με τη Μικρά Ασία. Ελληνες συνθέτες, συγγραφείς και διανοούμενοι, η παρουσία της οικογένειας Χαλεπά στη χερσόνησο της Ερυθραίας, οι Χιώτες τεχνίτες στην Ανατολία, κείμενα, μαρτυρίες και αφηγήσεις προσφύγων, λογοτεχνικά βιβλία, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Σχολή της Χάλκης και μία βραδιά για τον Νόστο και την Ελπίδα στον Παπαδιαμάντη συνθέτουν το σκηνικό του κύκλου. Εκθεση εικαστικών της Χίου θα συμπεριλάβει έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Παπαδιαμάντη.

Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με μία πολύκλωνη, πολυχωρική εκδήλωση, μια γιορτή της Μουσικής και πανδαισία των Τεχνών, με πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χώρας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης και ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς.

Η συμμετοχή του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στο Φεστιβάλ της Χίου «Μούσα Ελληνική». ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, συμμετέχει για πέμπτη χρονιά στο Φεστιβάλ της Χίου «Μούσα Ελληνική».

Στο Διήμερο Συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο προσωπικοτήτων από το χώρο της Ιωνίας, την Κυριακή 3 Ιουλίου, στο Αρχοντικό Στεφάνου, στον Κάμπο της Χίου, θα παρουσιάσει «Μικρασιατικές προσωπογραφίες», εστιάζοντας σε ιδιαίτερες πτυχές του έργου σημαντικών Μικρασιατών λογοτεχνών και μουσικών.

Στο αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, θα εισηγηθεί το θέμα: «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη λόγια νεοελληνική μουσική δημιουργία».

Θα διευθύνει χορό ψαλτών που θα αποδώσει ύμνους από την Ασματική Ακολουθία για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη του Παντελή Πάσχου, σε μελοποίηση Γεωργίου Αγγελινάρα, ενώ έχει και την επιμέλεια της συναυλίας με έργα λογίων συνθετών, εμπνευσμένα από το έργο του Παπαδιαμάντη.

Στην πεντάωρη γιορτή της Μουσικής, στο Κάστρο της Χίου, με τον βυζαντινό χορό του Φεστιβάλ, θα αποδώσει ύμνους της Χιώτικης και της Σμυρνέικης ψαλτικής παράδοσης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φρουρίου.

Τέλος, θα συμμετάσχει ως τενόρος στην καταληκτική συναυλία του Μουσικού Πάρκου στο Κάστρο Χίου (πεζόδρομος Μπεκριδάκη), με τη χορωδία του Φεστιβάλ, σε έργα Θ. Αντωνίου, Γ. Κωνσταντινίδη, Μ. Αδάμη και Αλέξανδρου Καλογερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, 10 Αυγούστου 2022, η Εξόδιος Ακολουθία του αείμνηστου Νικόλαου Μιχαλιού, προεξαρχόντων του ιερατικού προϊσταμένου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας