Ο σάλος που ξεσήκωσε στα κατεχόμενα η απόφαση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI να διακόψει τις ημερήσιες εκδρομές πελατών του στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καταδεικνύει και το μέγεθος του «αθέμιτου ανταγωνισμού» που υπάρχει πλέον με τη μη ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή.
Τα κατεχόμενα έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια τουριστική βιομηχανία που πρωτίστως «κλέβει» τουρίστες από τις ελεύθερες περιοχές. Εχει καταστεί, δηλαδή, ο κύριος ανταγωνιστής του τουρισμού των ελεύθερων περιοχών και απορροφά πόρους από την τουριστική βιομηχανία του αναγνωρισμένου κράτους. Και το πράττει, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα κλεμμένα ξενοδοχεία και τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων που περιήλθαν υπό τουρκική κατοχή μετά την εισβολή του 1974 και τη μεγάλη λεηλασία που ακολούθησε.
Η ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη των κατεχομένων, δόθηκε με όχημα τον περιβόητο κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 με το σκεπτικό να επιβραβευθούν οι Τουρκοκύπριοι για το «ναι» που είπαν και ήταν, όμως, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων της Τουρκίας ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την προαναγγελθείσα απόρριψη ενός κακού σχεδίου από τους Ε/κύπριους. Οπως αποδείχθηκε στην πράξη, η αποδοχή εκείνου του κανονισμού ήταν ένα μεγάλο λάθος του τότε προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, από τις πιέσεις που δεχόταν από τους εταίρους. Οι οποίοι θεώρησαν ότι «ξεγελάστηκαν» με την απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ και την ένταξη τελικά μιας διχοτομημένης Κύπρου στην ΕΕ, με συνέπεια να «φορτωθούν», όπως υποστήριζαν τότε, και το πρόβλημα της νήσου.
Και φτάσαμε στο σημείο να ακούμε σήμερα από την ηγεσία του ψευδοκράτους απειλές για «αντίποινα», αν συνεχιστεί η, δήθεν, «κακόβουλη συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αποκαλούν το νόμιμο κράτος το οποίο, σύμφωνα με το κλεφτοκράτος του βορρά, πλήττει με τις ενέργειές του την οικονομία της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Και ποια είναι αυτά τα «αντίποινα»; Θα ανοίξουν, λένε, ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο για να δέχονται και διανυκτερεύσεις τουριστών που σήμερα απλώς επισκέπτονται την συγκεκριμένη περιοχή. Η περίκλειστη Αμμόχωστος, λεηλατήθηκε μεν, αλλά είναι η μόνη περιοχή που ακόμα δεν «τσιμεντώθηκε» και δεν την εκμεταλλεύονται οι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών που καραδοκούν. Αν οι Τούρκοι υλοποιήσουν τις απειλές τους, θα παραβούν ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία προσδιορίζουν με σαφήνεια το καθεστώς και την ιδιοκτησία της πόλης που θα έπρεπε να είχε ήδη αποδοθεί εδώ και δεκαετίες στους νόμιμους κατοίκους της. Αλλά, ποιος νοιάζεται;
Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν επέβαλε στην TUI την απαγόρευση των εκδρομών. Αλλά και να την έχει επιβάλει, μπράβο της! Εχει κάθε δικαίωμα να το πράξει για να σταματήσει η παρανομία και το όργιο εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών από τους κατακτητές. Ισως, θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να καταγγελθεί επίσης από το νόμιμο κράτος η λειτουργία του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και των οδοφραγμάτων. Γιατί, αποδεδειγμένα, από τον καιρό που άνοιξαν είναι αιτία μόνο αρνητικών εξελίξεων, εξυπηρετώντας μόνο τη συνεχιζόμενη κατοχή και τίποτα άλλο…