x
 

Κοινωνία

«Φόνος εκ προμελέτης διά στραγγαλισμού» ο θάνατος του στρατιώτη Θανάση

28 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε έντονο και καταγγελτικό ύφος, κατά του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και εναντίον της Αστυνομίας ήταν τα όσα ανέφερε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, κατά την εξέτασή του κατά τη διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, για την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 19 χρόνια.

«Αποδίδουμε τον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου σε φόνο εκ προμελέτης δια στραγγαλισμού και μετά από άσκηση βάναυσης σωματικής βίας, προφανώς από περισσότερα άτομα του ενός» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Μάτσας η ευθύνη του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού είναι πολύ μεγάλη. Και επανέλαβε ότι παραπλάνησε την Αστυνομία.

Ανέφερε ότι στο πόρισμα τους υπάρχει εισήγηση για δίωξη του κ. Σταυριανού για σειρά αδικημάτων, μεταξύ αυτών και συνέργειας μετά τη διάπραξη του αδικήματος, δηλαδή του φόνου.

«Διότι με την προχειρότητα και παραλήψεις του, αλλά και με τα ψεύδη του παραπλάνησε και την αστυνομία η οποία αποδέχθηκε πριν γίνει η νεκροψία την εκδοχή της αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να μην γίνει σωστή έρευνα από το ΤΑΕ Λεμεσού και να γίνει μια πρόχειρη, πλημμελής έρευνα από έναν άπειρο αστυνομικό και να μην ληφθούν οι απαιτούμενες καταθέσεις. Υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες λήφθηκαν το 2006. Δυο στρατιώτες είπαν ότι ήταν σε καφετέρια και δεν έλεγξαν αν ήταν όντως εκεί, δεν έλεγξαν κλειστό κύκλωμα δεν πήραν κατάθεση από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας. Λαμβάνονταν καταθέσεις μέσα στο στρατό στην παρουσία των ανωτέρων τους. Η εισήγηση μας στον Γενικό Εισαγγελέα ήταν να διωχθεί ο κ. Σταυριανός μεταξύ άλλων για συνέργεια μετά τη διάπραξη του αδικήματος, για την έκδοση ψευδών πιστοποιητικών, για ψευδορκία ενώπιον θανατικών ανακριτών και για παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας. Τον ρωτήσαμε 40 ερωτήσεις και δεν απάντησε, αν είναι δυνατόν» είπε ο Σάββας Μάτσας.

«Η Κύπρος» συνέχισε «καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ, για προχειρότητα και παραλήψεις. Όχι μόνο παραλήψεις, αλλά και προφανή ψεύδη που ανέφερε ο κ. Σταυριανός».

Σημείωσε ακόμη ότι «εντελώς αδικαιολόγητα η Αστυνομία και συγκεκριμένα ο τότε αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, αποφάσισαν να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση. Γιατί απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια;» διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ