x
 

Πολιτική

«Foreign Policy»: Η φιλοπόλεμη διάθεση του Ερντογάν φέρνει Ελλάδα και ΗΠΑ πιο κοντά

28 Οκτωβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Η φιλοπόλεμη διάθεση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλεί την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρεται σε άρθρο γνώμης το οποίο φιλοξενείται στο «Foreign Policy».

Μεταξύ άλλων, το άρθρο, το οποίο υπογράφουν ο Μπράντλεϊ Μπάουμαν (Bradley Bowman) και ο Αϊκάν Ερντεμίρ (Αykan Erdemir), κάνει αναφορά στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον Ελλάδα και ΗΠΑ.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Αθήνα ανησυχούν για τις ολοένα και περισσότερες πολεμικές ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, που υπογραμμίζονται από τις απειλές του το Σάββατο -από τότε βέβαια υπαναχώρησε- να απελάσει 10 Δυτικούς πρεσβευτές.

Για την αμερικανική πλευρά, η συμφωνία επεκτείνει την πρόσβαση των ΗΠΑ στις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, παρέχοντας στην Ουάσιγκτον έναν φράκτη έναντι της Μόσχας και της Αγκυρας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να κάνει την Τουρκία να διαδραματίσει έναν ρόλο διαλύτη εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι Ελληνες, από την πλευρά τους, όπως επισημαίνει το «Foreign Policy», ελπίζουν ότι η ισχυρότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία στην Ουάσιγκτον μετά τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αντιπροσωπεύει μια νέα φάση στη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα της ασφάλειας. Επιτρέπει, όπως είπε ο Μπλίνκεν, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες». Αυτό θα ενισχύσει την προβολή και την ετοιμότητα της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικά σε ισχύ για πέντε χρόνια, η Συμφωνία θα «παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον», εκτός εάν κάποια από τις δύο κυβερνήσεις την καταγγείλει, είπε ο Μπλίνκεν.

Η Συμφωνία θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στην Αθήνα έναν απαραίτητο φράκτη έναντι της Μόσχας και του Πεκίνου. Η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά φιλική προς τη Ρωσία, κυρίως λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών. Ωστόσο, οι δύο χώρες είχαν μια διαμάχη το 2018, όταν η Αθήνα απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για απόπειρες της Μόσχας να δωροδοκήσει Ελληνες αξιωματούχους προκειμένου να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που άνοιξαν τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, στον απόηχο του χρέους και της οικονομικής κρίσης του 2010, η Ελλάδα στράφηκε στις επενδύσεις από την Κίνα.

Το 2017, η ελληνική κυβέρνηση υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμπόδισε την ΕΕ να καταδικάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, προκαλώντας δικαιολογημένη κριτική στην Αθήνα. Ενώ η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό της Ελλάδας προς τη Δύση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ -ειδικά οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής όπως λιμάνια, ναυπηγεία και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας- θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης της Αθήνας από το κινεζικό κεφάλαιο.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα συμφωνία παρέχει πολύτιμες πρόσθετες ευκαιρίες βάσης και εκπαίδευσης για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διευκολύνοντας μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία των ΗΠΑ.

Η Συμφωνία παρέχει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη, μια πόλη-λιμάνι στη θρακική ακτή κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αυτό ενισχύει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και παρέχει ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στους συμμάχους του ΝΑΤΟ Βουλγαρία και Ρουμανία. Αυτές οι επίγειες γραμμές επικοινωνίας ενισχύουν την υπάρχουσα θαλάσσια σύνδεση μέσω του Βοσπόρου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να την αντικαταστήσουν σε περίπτωση κρίσης εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνταν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΚΟΠΙΑ. Ενα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, καθώς ένα άγαλμα του πατέρα του, του Φιλίππου Β' του Μακεδόνα, στέκεται επιβλητικό σε κοντινή πλατεία της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ