x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φώτης Κόκκοτος στον «Ε.Κ.»: Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η νεολαία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ο πατέρας του ήταν Ευρυτάνας, αλλά ερωτεύτηκε τη μητέρα του από την Ποταμιά, ένα μικρό χωριό έξω από την Σπάρτη. Δεν άργησε να ερωτευτεί και την Ποταμιά. Τα καλοκαίρια, Χριστούγεννα και Πάσχα η οικογένεια Κόκκοτου με τα δυο παιδιά τους πήγαινε πάντα στην Ποταμιά για διακοπές. Ο Φώτης Κόκκοτος, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, αριστούχος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, ήταν ένα ήσυχο παιδί, προσγειωμένο, με ανησυχίες και προβληματισμούς για το τι θα κάνει στη ζωή του. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Οταν στα 17 του χρόνια τελείωσε την Ιωνίδειο Σχολή στον Πειραιά, οι γονείς του τον έστειλαν στην θεία του και στα εξαδέλφια του στην Αμερική, στο Ντέιτον του Οχάιο. Αυτό ήταν και το ξεκίνημα της καινούργιας ζωής του το 1988.

Εντυπωσιασμένος από τη χώρα και αγκαλιασμένος με πολλή αγάπη από τους συγγενείς του, αποφάσισε να μείνει εκεί και να ξεκινήσει σπουδές στο Wright State University. Ο πατέρας του το δέχτηκε με ευχαρίστηση, αφού στο γιο του ανοίγονταν καινούργιοι ορίζοντες, αλλά η μητέρα του ήταν πιο επιφυλακτική και ξαφνιασμένη από την αναπάντεχη απόφαση του μικρού Φώτη να ξενιτευτεί. Ο Φώτης πήρε το πτυχίο του στα Μαθηματικά από το Wright State University και συνέχισε για το μάστερ στην Στατιστική Επιστήμη. Η επαγγελματική του καριέρα άρχισε από την Pricewaterhouse Coopers, μία λογιστική εταιρεία, όπου εργάστηκε για 6 χρόνια, κάνοντας παράλληλα και το διδακτορικό του στο American University στο Washington DC. Στη συνέχεια πήγε στη Βοστώνη σε μία μικρή εταιρεία συμβουλευτική για φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία ζητούσε ένα άτομο να αναλάβει το τμήμα Στατιστικής. Στη Trinity Consultants εργάστηκε 20 χρόνια σχεδόν, έγινε μέτοχος και στην πορεία, όταν πουλήθηκε η εταιρεία, αποχώρησε και αυτός. Ανήσυχη και δημιουργική φύση, πήρε πάλι μια καθοριστική απόφαση για την ζωή του και την βαθειά ανάγκη του να προσφέρει κάτι περισσότερο. Μέσα από την επαγγελματική του εμπειρία στην Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα αναρίθμητα δεδομένα και τους αλγόριθμους, ο σημερινός νέος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και καθηγητής πια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, έχει βάλει στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας και στην περαιτέρω εξέλιξη και προώθηση της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει κάνει τεράστιο έργο στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ελλάδα.

Ο Φώτης Κόκκοτος με την μητέρα του Κατερίνα Κόκκοτου στην πλατεία της Σπάρτης

Μιλήσαμε με τον Φώτη Κόκκοτο για τους στόχους του, το έργο και τις εκδηλώσεις της Παλλακωνικής και για το όραμά του για τον κόσμο. Ενας πολιτισμένος άνθρωπος, ένας αισιόδοξος τεχνοκράτης, ένας άξιος πρόεδρος που αγαπά την Λακωνία σε μια συζήτηση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Την 1η Ιουνίου 2023 εκλεχθήκατε ο νέος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στο 75ο συνέδριο που κάνατε στο Σικάγο. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο κύριος στόχος για την εξέλιξη του Συλλόγου σας;

Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι η νεολαία. Πρέπει να φέρουμε την νεολαία στο Σύλλογο όχι με τραγούδια και χορούς μόνο, αλλά αναπτύσσοντας το μορφωτικό κομμάτι και πάνω σε αυτό έχουμε ξεκινήσει 4 μεγάλα project. Ο Σύλλογός μας είναι πολύ παλαιός, με έτος ίδρυσης το 1948. Οι Λάκωνες είμαστε από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες στην Αμερική.

Εναρκτήρια ομιλία του Φώτη Κόκκοτου στο Σικάγο 2023

Η φιλανθρωπία και πάνω απ’ όλα η Εκκλησία παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο για μας. Την ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας, που έκαναν πολύ σημαντικό έργο και συνεχίζουμε και εμείς με τις τοπικές εκκλησίες, σε στενή συνεργασία με την Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, το Γηροκομείο της Σπάρτης όπως και άλλα ιδρύματα τα οποία ενισχύουμε και φυσικά το συνέδριο που κάνουμε κάθε 5 χρόνια στη Λακωνία.

Thanksgiving Dance 2023. Απο αριστερά Φώτης Κόκκοτος, Γιώργος Μαραφάτσος, Δημήτρης Ξιος, Κώστας Κουτράκος

Αναφερθήκατε προηγούμενως σε 4 μεγάλα πρότζεκτ. Ποια είναι αυτά και σε τι συμβάλλει καθένα από αυτά;

Αυτά αφορούν τη συνεργασία μας με 4 μεγάλα πανεπιστήμια. Το πρώτο πανεπιστήμιο είναι το University of Connecticut και το Ελληνικό Κέντρο Σπουδών. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Paideia» είναι το μοναδικό κέντρο με ελληνική ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργεί μέσα σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και η δραστηριότητά του έχει επεκταθεί σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και να γίνονται πολλές επιμορφωτικές εκδρομές στην Ελλάδα. H Παλλακωνική συμμετείχε στη δημιουργία του πρώτου Σπαρτιατικού Μουσείου έξω από την Ελλάδα. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σπάρτης και ξεκίνησε με πρωτοβουλία του διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Paideia» Ηλία Τομάζου, πριν λίγα χρόνια, ο οποίος έχει κάνει μοναδικό έργο που περιλαμβάνει οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδος και αγαπά πολύ την Σπάρτη. Το Μουσείο είναι κοντά στο ανοιχτό ελληνικό θέατρο, την ορθόδοξη εκκλησία Τριών Ιεραρχών και το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο και φιλοξενεί εκθέσεις με επίκεντρο την ελληνική κουλτούρα της Προϊστορικής εποχής έως και το Βυζάντιο. Οι εκθέσεις εξερευνούν την Ιστορία και τη συνεισφορά των Σπαρτιατών και γενικότερα της λακωνικής περιοχής μέσα από σειρά έργων τέχνης. Εμείς συνεχίζουμε την αποπεράτωση του Μουσείου και ελπίζουμε να κάνουμε εγκαίνια σύντομα. Υπάρχει επίσης ένα πανέμορφο αμφιθέατρο, αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου, στο οποίο γίνονται εκδηλώσεις το καλοκαίρι και είναι φτιαγμένο από μάρμαρο που έχει έρθει από την Ελλάδα.

Πρόεδροι – Σύμβαση του Σικάγου 2023. Απο αριστερά, Κώστας Κουτράκος, Κώστας Πλαγιάνης, Θοδωρής Παυλάκος, Θοδωρής Τσαφατινός, Τάσος Αριάνας, Γιώργος Μαραφάτσος, Δημήτρης Σπυράκος

Υπάρχει αρχειακό υλικό στο Μουσείο για την Ιστορία της Λακωνίας ή μόνο αντικείμενα και έργα τέχνης;

Τα μέλη μας και ιδίως όσα ζουν στο Κονέκτικατ, αλλά και αλλού εργάζονται πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να μαζέψουμε όποιο υλικό υπάρχει από ανθρώπους μεγαλύτερους στην ηλικία καθώς και από τους απογόνους ανθρώπων που έφυγαν από την ζωή. Πολλές οικογένειες τα πετούν, ενώ αυτά έχουν τεράστια ιστορική αξία. Θέλω λοιπόν να τα μαζέψουμε όλα και να τα χρησιμοποιήσουμε στο Μουσείο. Με το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έχουμε μία τέλεια συνεργασία και το πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνει 3-4 φορές τον χρόνο επιμορφωτικές εκδρομές στη Λακωνία με τα παιδιά και τα εγγόνια των Λακώνων, αλλά και άλλων Ελλήνων και εθνικοτήτων.

Πείτε μας για τ συνεργασία σας με το Πανεπιστήμιο UCLA και Nottingham στην Αγγλία.

Το UCLA έχει καθηγήτρια την Sharon Gersten, που έχει την έδρα του Ινστιτούτου «Σταύρος Νιάρχος», «Center for the studies of Hellenic Culture». Μιλάει Ελληνικά και έχει σπίτι στη Λακωνία. Οπως ξέρετε ο Σταύρος Νιάρχος ήταν από την Λακωνία. Θα επισκεφτούμε μαζί της ένα χωριό που λέγεται Γεράκι, σαν ένα κομμάτι της έρευνάς της. Το Γεράκι είναι ένα χωριό ξεχωριστό για μας τους Λάκωνες, γιατί έχει πολύ μεγάλη ιστορία εκεί. Πρόσφατα οι γυναίκες του χωριού έχουν ξεκινήσει ένα πολύ ωραίο μουσείο επάνω στην υφαντική τέχνη.

Το τρίτο Πανεπιστήμιο είναι του Nottingham στην Αγγλία, όπου συνεργαζόμαστε με την καθηγήτρια Χρυσάνθη Γάλλου, επικεφαλής του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου, της οποίας η καταγωγή είναι από την Λακωνία. Η Χρυσάνθη έχει δημιουργήσει την σειρά «Sparta Live webinar series» που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον Κόσμο, το πρόγραμμα «Rebranding Sparta Together Initiative», που αφορά την προώθηση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Σπάρτης και πολλές διαλέξεις που τα μέλη μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Καλοκαίρι 2023- Επίσκεψη στη Μητρόπολη Μάνης. Από αριστερά, Θοδωρής Παυλάκος, Φώτης Κόκκοτος, κ.κ. Χρυσόστομος, Κώστας Κουτράκος και Γιώργος Μαραφάτσος

Με το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στο οποίο διδάσκετε έχετε κάποιο πλάνο συνεργασίας;

Το Boston University στο οποίο διδάσκω έχει προστεθεί στην στρατηγική μας.Εχω μία ιδιαίτερη εκτίμηση σε ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που γίνεται στη Λακωνία από τον καθηγητή Σταύρο Βλίζο, διευθυντή των Μουσειακών Συλλογών του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή του ερευνητικού προγράμματος Αμύκλαιον, ο οποίος κάθε καλοκαίρι έρχεται στη Σπάρτη στον αρχαιολογικό χώρο του Αμυκλαίου για ανασκαφές. Ο ιερός χώρος του Αμυκλαίου πιστεύεται να είναι ένας από τους πρώτους οργανωμένους μυητικούς και λατρευτικούς ιερούς τόπους στον ελλαδικό χώρο. Ο Σταύρος Βλίζος χρησιμοποιεί, με άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας της Λακωνίας, τον χώρο αλλά επειδή δεν υπάρχει χρηματική βοήθεια από το κράτος προσπαθεί με χορηγίες να συνεχίζει το έργο του. Ετσι σκέφτηκα πως θα μπορούσα να τον βοηθήσω στη δράση του αυτή. Οταν γύρισα από την Λακωνία πέρσι το καλοκαίρι ξεκίνησα με μία ομάδα φοιτητών μου στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης να κάνουμε μία ψηφιακή μελέτη και έναν ψηφιακό σχεδιασμό των δεδομένων που συλλέγουν οι αρχαιολόγοι στη Λακωνία κάθε καλοκαίρι. Να φανταστείτε ότι όλα αυτά είναι χειρόγραφα και εμείς τα ψηφιοποιούμε. Φέτος το καλοκαίρι πιστεύω να κάνουμε και ένα ειδικό training στους αρχαιολόγους και στους ερευνητές του Αμυκλαίου, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να τα κάνουν όλα αυτά μέσω τεχνολογικών εφαρμογών και να μη χρειάζεται πια να τα γράφουν με το χέρι τους και να αποθηκεύουν τα δεδομένα σε τετράδια.

Επίσκεψη στο Μυστρά. Από αριστερά, Ντία Τζανετέα , Θοδωρής Παυλάκος, Κική Κουτράκος, Κώστας Κουτράκος, Βαρβάρα Κόκκοτος, Φώτης Κόκκοτος και Γκορτζ Μαραφάτσος.

Αυτό ακούγεται πολύ πρωτοποριακό και ιδιαίτερα βοηθητικό για την Ελλάδα και τον τρόπο που δουλεύουν οι αρχαιολόγοι…

Θα έλεγα ότι αυτή η σχέση μας με τους αρχαιολόγους ίσως είναι πρωτοποριακή στον τομέα αυτόν στην Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Στην ερευνητική ομάδα του Βλίζου δεν είναι μόνον Ελληνες, αλλά Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί, οι οποίοι έχουν διάφορες ειδικότητες. Υπάρχουν και Αμερικανοί φοιτητές. Κάνω μία παρένθεση εδώ για να σας πω πως πάρα πολλά πανεπιστήμια στην Αμερική στέλνουν τους φοιτητές και στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα αξιόλογη, με πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν, για ανασκαφές. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά που σχετίζεται για μας τους στατιστικολόγους με το DNA μας. Ως Ελληνες προσπαθούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλλουμε στην προώθηση της Αρχαιολογίας που προβάλλει το μεγαλειώδες παρελθόν μας.

Ποιες εκδηλώσεις έχετε προγραμματίσει για τη φετινή χρονιά;

Για το 2024 έχουμε τρεις μεγάλες και σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι στις 18 Φεβρουαρίου στο Clearwater της Φλόριδας με μεγάλη συμμετοχή, όχι μόνο από Λάκωνες, αλλά και Ελληνες από άλλες περιοχές. Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση είναι στο Τορόντο στις 6 Απριλίου, όπου θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή Λακώνων και πολλών άλλων. Εκεί θα γίνει ένα μεγάλο γκαλά (περιμένουμε πάνω από 700 άτομα) με fundraising στο κέντρο Paramount του γνωστού Λάκωνα επιχειρηματία Πέτρου Ηλιόπουλου, με συγκεκριμένο σκοπό το Γηροκομείο της Σπάρτης. Είναι ένα Γηροκομείο που δεν έχει υποστήριξη από κανένα δημόσιο φορέα, οπότε προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Θα ολοκληρώσουμε τις εκδηλώσεις μας με το συνέδριό μας που θα γίνει στην Λακωνία από 22 μέχρι 26 Ιουλίου.

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Λακωνικής Οντάριο, Τορόντο 2024. Απο αριστερά, Τζωρτζίνα Μερκούρη, Ράνια Χριστοπούλου, Τες Παπαδοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Στηβ Δημάκος, Φώτης Κόκκοτος, Σωτήρης Γιαννόπουλος,
Σταυρούλα Δέκουλου, Βαρβάρα Κόκκοτος.

Πώς έχετε δρομολογήσει το φετινό σας συνέδριο;

Θα ξεκινήσουμε τη Δευτέρα από το Μυστρά Σπάρτης με το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο της Σπάρτης. Για πρώτη φορά συνεργαζόμαστε με έναν ερασιτέχνη φωτογράφο στη Σπάρτη, τον Ηλία τον Περγαντή, για να παρουσιάσουμε φωτογραφικό ιστορικό υλικό από τους πρώτους ομογενείς που φύγανε από την Λακωνία και ήρθαν εδώ στην Αμερική μέχρι τουλάχιστον το 1960. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ξενοδοχείο «Μυστράς Παλλάς» και η χορηγία για την πραγματοποίησή της έχει γίνει από την Οικογένεια Καλοειδή. Επίσης θα έχουμε ένα χορευτικό πρόγραμμα από αντιπροσωπίες μαθητών από την περιοχή του Σικάγου και την Σπάρτη, όπου θα χορέψουν μαζί παραδοσιακούς χορούς. Την Τρίτη το πρωί θα πάμε στο Γεράκι, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών θα μας παρουσιάσει την υφαντική τέχνη, στην οποία έχουν τεράστια παράδοση, θα παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητες του χωριού και μετά θα καταλήξουμε την Τρίτη το βράδυ στη Μονεμβασιά, η οποία Μονεμβασιά γιορτάζει την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους εκείνη την ημέρα. Εκεί θα γίνει πολύ μεγάλη εκδήλωση με πλούσιο πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Δήμου Μονεμβασίας. Την Τετάρτη το πρωί θα ξεκινήσει το συνέδριό μας στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Μονεμβασιάς. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου και θα συνεχίσουμε με τα Σπήλαια της Καστανιάς. Το βράδυ θα παρακολουθήσουμε στη Νεάπολη μια εξαιρετική τοπική χορωδία και μετά ακολουθεί δείπνο. Την άλλη μέρα θα συνεχίσουμε το συνέδριο όπου θα κάνουμε εκλογές, μετά θα πάμε στο Γύθειο να γευματίσουμε και να δούμε την τοπική κοινωνία. Την Παρασκευή το πρωί, που τυχαίνει να είναι και της Αγίας Παρασκευής που είναι πολιούχος της πόλης των Μολάων, θα τελεστεί Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Μονεμβασιάς και Σπάρτης και το συνέδριό μας ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής στο κτήμα Τσαφατίνου με δείπνο και χορό. Εκεί θα δοθούν και οι υποτροφίες που δίνουμε στους αριστούχους από τα 13 Λύκεια της Λακωνίας κάθε χρόνο.

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμυκλαίων, Καλοκαίρι 2023. Από αριστερά Φώτης Κόκκοτος, Κώστας Κουτράκος, Κατερίνα Κόκκοτος, Καθηγητής Σταύρος Βλίζος, Γιώργος Μαραφάτσος

Θα ήθελα να αναφερθούμε τώρα στην ακαδημαϊκή σας καριέρα, που είναι επίσης μόλις ενός έτους, και να μας πείτε ποιο είναι το αντικείμενο διδασκαλίας σας;

Είμαι καθηγητής στο Κέντρο Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο στεγάζεται σε ένα καινούργιο πρωτοποριακό κτίριο, μία πολύ μεγάλη επένδυση που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Η αξία του είναι πάνω από τρακόσια εκατομμύρια δολάρια, και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι η Στατιστική Επιστήμη θα φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Αυτό το άλμα που έχει κάνει η τεχνολογία είναι τεράστιο και νομίζω, ότι θα συνεχιστεί, γιατί κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα στην επιστήμη. Πιστεύω όμως, ότι πρέπει κάπου να βάλουμε όρια και να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για να την βελτιώσουμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήδη έχει δρομολογήσει και έχει βάλει διατάξεις με περιοριστικούς όρους στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικούς με τα δικαιώματά μας ως πολίτες, αλλά και σαν εταιρείες. Είναι προϋπόθεση να υπάρχουν σεβασμός και όρια στη χρήση της.

University of Connecticut Paideia Center. Από αριστερά. Ηλίας Τομάζος, Τομ Κατσουλέας, Θοδωρής Παυλάκος και Κρις Μπέικς

Διδάσκετε τις στατιστικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα θέλατε να μας πείτε ένα παράδειγμα;

Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι πάει κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι και περιμένει εκεί για 10-15 λεπτά για να εξακριβώσει αν μπορεί να πάρει δάνειο για να τα αγοράσει. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που τρέχει, έτσι ώστε να ξέρουμε πρώτον, αν θα μπορέσει να αποκτήσει το δάνειο και το πιο σημαντικό, ποιο θα είναι το χρηματικό ποσό που δικαιούται, ώστε να αγοράσει σπίτι ή αυτοκίνητο. Αυτός ο αλγόριθμος τρέχει με στατιστικές εφαρμογές, με στατιστικά μοντέλα. Είναι το «μαύρο κουτί», όπως το λέμε, το οποίο το χρησιμοποιούν οι εταιρείες, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες. Αυτό διδάσκουμε στους φοιτητές μας, το στατιστικό μοντέλο το οποίο προσπαθούμε να έχει μεταβλητές ώστε να μην προσβάλουμε κανένα άτομο για την φυλή, το φύλο ή την θρησκεία του. Εδώ υπεισέρχεται το στοιχείο της Ηθικής, που πρέπει να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Θέλετε να πείτε ότι οι μεταβλητές αυτές πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να σέβονται τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που συμμετέχουν σε στατιστικές μελέτες;

Ασφαλώς. Δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί στις μεταβλητές, για ένα συγκεκριμένο άτομο και στο πώς θα τις επεξεργαστούμε. Αν είναι κάποιος λευκός ή όχι, ποια είναι η γειτονιά που μένει και πολλά άλλα στοιχεία. Τα άτομα που συλλέγουν στοιχεία και κάνουν αναλύσεις, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ώστε να μην έχουμε προβλήματα με bias (προκαταλήψεις), κάτι που γίνεται πάρα πολύ συχνά. Στην Ιατρική για παράδειγμα, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με την ανάλυση δεδομένων. Εχουμε συγκεκριμένες φυλές, που δεν έχουν τα ιατρικά αποτελέσματα που πρέπει να έχουν, αν την συγκρίνεις με την λευκή φυλή. Δηλαδή υπάρχει ένα racial bias, το οποίο εμείς το τροφοδοτούμε συνέχεια στα νοσοκομεία και αυτό δεν σταματάει. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Υπήρχε μία ανάλυση δεδομένων σε πάνω από 500.000 ασθενείς και αυτό που είδαμε ήταν, ότι στην ανάλυση αυτή το 90% με 95% των ασθενών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκοί, που σημαίνει, ότι στα νοσοκομεία δεν παίρνουν τόσες πολλές πληροφορίες για τις άλλες φυλές.

Ο νέος πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Φώτης Κόκκοτος

Δεν μπορούμε λοιπόν να παίρνουμε τα δεδομένα των λευκών και να τα χρησιμοποιούμε για να αναλύσουμε στατιστικά μοντέλα για κάποιες άλλες φυλές. Μπορείτε να αναλύσετε περισσότερο αυτή την προκατάληψη;

Η περίθαλψη, το follow up, όπως το λέμε, δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι. Στους λευκούς γενικά υπάρχει μεγαλύτερο follow up από τις άλλες φυλές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε την συλλογή δεδομένων που πρέπει να έχουμε γι’ αυτούς ακριβώς τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Αυτή την κουλτούρα προσπαθούμε να αλλάξουμε εδώ στην Αμερική, αλλά αυτή η κουλτούρα αλλάζει από τα σχολεία, όπου πρέπει να διδάσκουμε τι πρέπει να ξέρει ο στατιστικός, έτσι ώστε όταν βγει έξω να εργαστεί, να μπορεί να δείξει στους γιατρούς, στις νοσοκόμες και γενικά στο ιατρικό προσωπικό, σε όσους μαζεύουν και χρησιμοποιούν δεδομένα, τι πρέπει να κάνουν, ώστε να σταματήσει η προκατάληψη. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πληροφόρηση και αργούν να πάνε στον γιατρό. Ας υποθέσουμε, ότι ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο γιατί έχει μία σχετική ενημέρωση και ο γιατρός του λέει ότι έχει την Χ πάθηση. Κατά ένα περίεργο τρόπο που δεν γνωρίζω, γιατί δεν είμαι σ’ αυτό το κομμάτι, βλέπουμε από την ανάλυση δεδομένων, ότι αργεί πάρα πολύ, σε τραγικό σημείο, η περίθαλψη αυτού του ασθενή. Παραδείγματος χάρη, πρέπει να κάνει κάποιος μία μαγνητική ή αξονική τομογραφία η οποία μπορεί να μη γίνει ποτέ, ή και να γίνει, τα αποτελέσματα να μη βγούνε ποτέ, δηλαδή να μη φτάσουν στο χέρι του ασθενή. Ας πούμε ότι έχουμε 100 μαύρους ασθενείς στους οποίους έχουμε κάνει διάγνωση. Μόνο το 30% θα φτάσει σε μία θεραπεία. Είναι τραγικό σε αυτή τη χώρα να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις.

Αρα υπάρχει ένας αρειανισμός με δημοκρατικό πρόσωπο στην Αμερική θα έλεγα…

Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο, ώστε αυτές οι εφαρμογές, τα apps που λέμε να καταλήξουν στα σωστά χέρια. Υπάρχουν πολιτείες στην Αμερική και νοσοκομεία που δεν έχουν το υλικό ή τα χρήματα, έτσι ώστε να επενδύσουν σ’ αυτό το κομμάτι, όπως το Μισισίπι, η Αλαμπάμα, η Λουιζιάνα, η Νέα Ορλεάνη, όπου τα νοσοκομεία τους δεν έχουν αυτή την οικονομική άνεση που έχουμε εμείς εδώ στην ΒΑ πλευρά της Αμερικής. Η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί αρκετά τα πανεπιστήμια των μειονοτικών ομάδων, απλά δίνει το μίνιμουμ που πρέπει. Τα νοσοκομεία στο Νότο πρέπει να έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν στατιστικούς, ειδικούς στα κομπιούτερς, έτσι ώστε να μπορέσουν, αφού θα υπάρχει η πρόσβαση στα δεδομένα, να τα αναλύσουν και να τα προωθήσουν μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία, έτσι ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την ιατρική περίθαλψη του κάθε ατόμου ανεξαρτήτως φυλής. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό και η Στατιστική Επιστήμη είναι εδώ για να βοηθήσει.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του «Εθνικού Κήρυκα» για την ευγενική σας συμμετοχή και την τόσο ενημερωτική συνέντευξή σας και θα σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση. Τι θα λέγατε στους νέους Λάκωνες, με λίγα λόγια, για να τους προσελκύσετε να έρθουν στην Παλλακωνική;

Θα τους έλεγα αυτό που είπε ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο Χίλων ο Λακεδαινόμιος: «Εγγύα πάρα δ’ άτα», δηλαδή, «Η σιγουριά και ο εφησυχασμός οδηγούν στην καταστροφή» και «Ενδον σκάπτε», που σημαίνει, «Να σκάβεις μέσα σου για να καλλιεργείς τον εαυτό σου».

Σας ευχαριστώ και εσάς και τον «Εθνικό Κήρυκα» που με τιμήσατε με μια τόσο αξιόλογη παρουσίαση και εύχομαι να συνεχίζετε την ιστορική αυτή εφημερίδα, με πίστη και επιμονή στην προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ