x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φρανκ Παλόουν: «Πρέπει να πάρουμε θέση για τον Ερντογάν»

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Ξεκάθαρη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τις απειλές Ερντογάν προς στην Ελλάδα ζητάει, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Φρανκ Παλόουν (Frank Pallone).

Ειδικότερα, ο κ. Παλόουν παρενέβη με αφορμή σχετικό άρθρο των «New York Times», που αποτελεί ανάλυση του ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Στίβεν Ερλάνγκερ (Steven Erlanger), εντός του οποίου φιλοξενούνται εκτιμήσεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιεσμένος πολιτικά και οικονομικά εν όψει εκλογών, θα μπορούσε να προκαλέσει «ατύχημα» και να γίνει επικίνδυνος για την Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανείς ενόσω ο Ερντογάν απειλεί με στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι ακριβώς γιατί θα πρέπει να τελειώσουμε τις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν χρήζει εμπιστοσύνης και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ενός άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φρανκ Παλόουν, ο οποίος εκλέγεται με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Ιερσέη, θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ελληνικών και αρμενικών θεμάτων και, παράλληλα, ένας σκληρός επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής προκλητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν γένει κλίμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή – παρά τις προσπάθειες του τουρκικού λόμπυ να κατευνάσει τις αντιδράσεις – δεν είναι καθόλου θετικό, ενώ το Σώμα έχει εγκρίνει την ένταξη των περιοριστικών τροπολογιών για τα F-16, που εισηγήθηκε ο ομογενής βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas), σε αντίθεση με τη Γερουσία, με το θέμα να παραμένει ανοικτό.

«Γλώσσα υπερεθνικιστών από τον Ερντογάν»

Στο σχετικό άρθρο των «New York Times», γίνεται μια εκτενής αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα το περιστατικό της Πράγας και τη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια, τονίζεται πως τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μια επιθετική ρητορική την οποία χρησιμοποιούν συνήθως οι «υπερεθνικιστές».

«Ενόσω αντιμετωπίζει οξυνόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την άνοιξη, ανεβάζει τις απειλές ενάντια στο ΝΑΤΟϊκό του σύμμαχο από το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά γεράκια και οι υπερεθνικιστές», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Ο συντάκτης τονίζει ακόμη πως, παρότι μια πολεμική σύγκρουση δεν θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο, εντούτοις, όπως προαναφέρθηκε, η ανησυχία για ένα πιθανό «ατύχημα» ολοένα και εντείνεται.

«Παρότι λίγοι διπλωμάτες και αναλυτές προβλέπουν πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά απειλούμενος κ. Ερντογάν είναι αυξανόμενα επικίνδυνος για τους γείτονές του – και ότι ατυχήματα μπορεί να συμβούν», αναφέρεται στο άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ