x
 

Κοινωνία

Φρενήρης αναζήτηση στη Νέα Υόρκη για στέγαση μεταναστών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («NYΤ»). Οταν η κτηματαγορά κοιτάζει προς το Flatiron Building, βλέπει έναν διάσημο ουρανοξύστη 22 ορόφων που παραμένει ως επί το πλείστον άδειος εδώ και τέσσερα χρόνια, με την αξία του να πέφτει λόγω της κατάρρευσης της εμπορικής αγοράς γραφείων την περίοδο της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, ωστόσο, βλέπουν κάτι άλλο: ένα πιθανό σπίτι για τη συνεχιζόμενη εισροή μεταναστών.

Και έτσι ρώτησαν τον Τζεφ Γκούραλ (Jeff Gural), ιδιοκτήτη της Flatiron Building, τι πιστεύει. Ο κ. Γκούραλ απέρριψε την ιδέα. «Δεν υπάρχουν μπάνια, δεν υπάρχει ζέστη, το κτίριο έχει καταρρεύσει», είπε.

Αναμένοντας ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών τις επόμενες εβδομάδες και αντιμετωπίζοντας ένα υπερφορτωμένο σύστημα καταφυγίων και μια απίστευτα περιορισμένη αγορά στέγης, οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης αρχίζουν να αποδεικνύουν το ρητό ότι η απόγνωση γεννά δημιουργικότητα…

Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της πόλης προσέγγισαν σημαντικούς ιδιοκτήτες, ηγέτες επιχειρήσεων και τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης σε μια προσπάθεια να βρουν χώρους αρκετά μεγάλους για να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό μεταναστών από τα νότια σύνορα.

Την Παρασκευή, μια μεταναστευτική πολιτική της εποχής Τραμπ που ονομάζεται «Τitle 42» πρόκειται να λήξει. Ο φαινομενικός σκοπός της πολιτικής ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά χρησιμοποιήθηκε για την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να είχαν λάβει άσυλο στο παρελθόν.

Το τέλος της πολιτικής αναμένεται να τονώσει τη διασυνοριακή μετανάστευση, επηρεάζοντας τελικά τη Νέα Υόρκη, καθώς νότιες πολιτείες των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών στέλνουν μετανάστες με λεωφορεία στη Νέα Υόρκη και στη Νέα Αγγλία.

Εξάλλου, η Νέα Υόρκη είναι η μόνη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ με «νόμο για το δικαίωμα στη στέγη». Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, 61.000 μετανάστες είχαν έρθει στην πόλη τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Δημαρχείου. Πάνω από 37.500 από αυτούς βρίσκονται τώρα σε δημοτική φροντίδα σε περισσότερα από 120 καταφύγια έκτακτης ανάγκης και οκτώ κέντρα μεγαλύτερης κλίμακας.

Η πόλη προσπαθεί τώρα να κάνει χώρο για ακόμα περισσότερους.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, η επικεφαλής του προσωπικού του δημάρχου Ερικ Ανταμς, Καμίλ Τζόζεφ Βάρλακ (Camille Joseph Varlack), έδωσε στον επικεφαλής κάθε υπηρεσίας της πόλης διορία μέχρι τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας για να προσδιορίσουν «οποιεσδήποτε ιδιοκτησίες ή χώρους στο χαρτοφυλάκιό σας που μπορεί να είναι διαθέσιμοι», σύμφωνα με ένα αντίγραφο ενός email που απέκτησε η «ΝΥΤ». Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να έχουν μέγεθος τουλάχιστον 10.000 τετραγωνικών ποδιών, να μην έχουν γνωστούς κινδύνους για την υγεία και να έχουν τρεχούμενο νερό.

Ο κ. Ανταμς υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, λέγοντας στους ηγέτες των πρακτορείων σε μια συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα να ειδοποιήσουν το προσωπικό του για οποιονδήποτε κατάλληλο χώρο, ακόμα κι αν αυτοί οι χώροι φιλοξενούν επί του παρόντος προγράμματα. Η αναζήτηση βοήθειας έχει απλωθεί πολύ πέρα από τα τείχη του Δημαρχείου, καθώς σε μια εσπευσμένη συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, αξιωματούχοι της πόλης ζήτησαν βοήθεια από τους ηγέτες του λόμπι ακινήτων της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ