x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Φρενήρης κούρσα για το φάρμακο κατά της Covid-19

25 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία ιαπωνική εταιρεία έχει ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο φάρμακο (ένα χάπι την ημέρα) για τους ασθενείς με Covid-19, εισερχόμενη στην κούρσα μαζί με την Pfizer και την Merck για την εύρεση θεραπείας κατά της ασθένειας που ταλανίζει την Υφήλιο.

Η Shionogi, με έδρα την Οσάκα, η οποία συνέβαλε στην κατασκευή του φαρμάκου Crestor κατά της χοληστερίνης, δήλωσε ότι «έχει σχεδιάσει το φάρμακό της για να αντιμετωπίσει τον ιό Covid-19», γράφει η «Wall Street Journal». Ανέφερε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει τις δοκιμές του φαρμάκου και μελετά τις παρενέργειες που μπορεί να έχει, ενώ είναι πιθανό οι δοκιμές να συνεχιστούν έως το επόμενο έτος.

Η ιαπωνική εταιρεία είναι αρκετούς μήνες πίσω από τις Pfizer και Merck, οι οποίες βρίσκονται στα τελευταία στάδια των δοκιμών για το φάρμακο κατά της Covid-19. Μάλιστα, η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι το φάρμακό της (δύο χάπια την ημέρα) θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά κατά το τρέχον έτος. Η εταιρεία της οποίας ηγείται ένας Ελληνας, ο Αλμπερτ Μπουρλάς, είναι έτοιμη να εγγράψει πάνω από 2.000 ασθενείς στη δοκιμή της για το αντιικό φάρμακο.

Και οι τρεις εταιρείες σκοπεύουν να καλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα κενά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, όπως η Δέλτα, έχουν δείξει οι μελέτες. Αλλά, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ έχουν σημειωθεί και κρούσματα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

Οι υπάρχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, μπορούν να χορηγηθούν μόνο στα νοσοκομεία και μόνο κάποιες φορές στους χώρους εργασίας.

Αλλά, οι φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν ένα φάρμακο το οποίο θα μπορεί να λάβει εκείνος που έχει βρεθεί θετικός σε τεσ Covid-19 στο σπίτι του, ενόσω τα συμπτώματα είναι μέτρια.

Τέτοια φάρμακα ήδη υπάρχουν για την καταπολέμηση της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του Tamiflu της Roche Holding AG και το Xofluza της Shionogi, αν και δεν είναι αποτελεσματικά για όλους του ασθενείς. Το Xofluza κυκλοφορεί στην αγορά των ΗΠΑ από την Roche.

Το χάπι κατά της Covid-19 από την Shionogi αποσκοπεί στο να ουδετεροποιεί τον ιό πέντε ημέρες αφότου το λάβει ο ασθενής, δήλωσε ο Ισάο Τεσιρόγκι (Isao Teshirogi), εκτελεστικός διευθυντής της Shionogi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ