x
 

Πολιτική

Φυλάκιση ενός έτους στον Σ. Λεβέντ ερήμην του από τουρκικό δικαστήριο

08 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε ερήμην του σε δικαστήριο στην Άγκυρα ο εκδότης, διευθυντής και αρθρογράφος της Τ/κ εφημερίδας Αβρούπα, Σενέρ Λεβέντ.

Τόσο η Αβρούπα όσο και η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, αναφέρονται στο θέμα. Αφορά άρθρο του με τίτλο «Οι Κούρδοι κι εμείς» στην Αβρούπα που εκλήφθηκε ότι περιέχει προσβολή κατά του Τούρκου Προέδρου και του ασκήθηκε δίωξη στην Τουρκία. Ο Λεβέντ είχε καταδικαστεί και πάλι ερήμην του στη Άγκυρα σε ένα χρόνο φυλάκιση για μια γελοιογραφία/κολάζ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στη σημερινή του στήλη ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι αν και η απόφαση εκδόθηκε στις 10 Μαρτίου 2023, αυτή του κοινοποιήθηκε μέσω των δικαστηρίων του ψευδοκράτους μόλις τον Αύγουστο και του ζητήθηκε να πληρώσει 24 λίρες Τουρκίας ταχυδρομικά και τέλη γνωστοποίησης, ποσό το οποίο δεν πλήρωσε και δεν προτίθεται να πληρώσει καθώς απορρίπτει εξ ολοκλήρου την υπόθεση.

«Επειδή δεν πήραν το αποτέλεσμα που ήθελαν από τα δικά μας δικαστήρια, άρχισαν να μας δικάζουν ερήμην στην Άγκυρα… Άφησαν δίκαιη και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία στην Τουρκία… Τη μηδένισαν… Τα δικαστήρια είναι στη διάθεση του Ταγίπ Ερντογάν…» αναφέρει.

Λέει επίσης ότι χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις κατατέθηκαν στην Τουρκία και υπάρχουν 60 δημοσιογράφοι κρατούμενοι στη φυλακή. Γράφει δε ότι η Τουρκία δεν είναι για του Τουρκοκύπριους μια χώρα όπως τις άλλες: «Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας είχαμε πολύ στενή σχέση… Εδώ και 49 χρόνια είναι ο καταπατητής μας… Ο ενεργός διοικητής μας… Οι Κύπριοι γλίτωσαν από την αποικιοκρατία των Άγγλων, αλλά δεν γλίτωσαν από την Τουρκία… Η Τουρκία δεν αποδέχεται ότι είναι εισβολέας στην Κύπρο…».

Αποδέχεται ότι είναι κατακτητής, αλλά δεν αποδέχεται ότι είναι εισβολέας, συνεχίζει. «Για να αποδείξει σε εμάς και στον κόσμο ότι δεν είναι εισβολέας μας ίδρυσε εδώ ένα φανταστικό κράτος… Έτσι εμπόδισε την αντιπολίτευση που θα μπορούσε να συσταθεί ενάντια της… Ακόμη και οι πιο προοδευτικές οργανώσεις και κόμματα πάνε στην πόρτα των διοικούντων – μαριονέττες, δεν πάνε στην πόρτα της πρεσβείας…Δεν είναι πρεσβεία, αν ήταν επαρχιακή διοίκηση θα πήγαιναν εκεί…Αλλά να που την αποκαλούν πρεσβεία…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την «θετική ατζέντα» των ελλαδοτουρκικών το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συμπερίληψή του θα λειτουργήσει ως εστία που θα βραχυκυκλώσει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας παρά να τη διευκολύνει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ