x
 

Πολιτική

Γ. Εισαγγελέας κατά Γ. Ελεγκτή: Αναζωπυρώθηκε η κόντρα δύο κορυφαίων θεσμών

08 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αναζωπυρώθηκε η κόντρα ανάμεσα σε δύο κορυφαίους θεσμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία με τη νέα αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στους επικεφαλής της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αφορμή συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη στο κρατικό κανάλι (ΡΙΚ) στην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε συγκεκριμένα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αν η «Αρχή Κατά της Διαφθοράς» απορρίψει τις κατηγορίες για διαφθορά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη που έχει διαβιβάσει ο Γενικός Ελεγκτής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ, ο κ. Σαββίδης κάλεσε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη «να περιοριστεί στις συνταγματικές αρμοδιότητες του».

Ο Γενικός Εισαγγελέας διερωτήθηκε αν είναι αποστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κάνει τον «ταχυδρόμο καταγγελιών» όπως είπε. Τόνισε, ταυτόχρονα ότι, «από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να στείλει καταγγελίες στην Αρχή Κατά της Διαφθοράς, έχει και την ευθύνη των ισχυρισμών που στηρίζουν την καταγγελία».

Ο κ. Σαββίδης υπαινίχθηκε ότι ο Γενικός Ελεγκτής κινείται εκτός των πλαισίων και αυτό προκαλεί ένταση. «Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει υπόθεση από τον Γενικό Ελεγκτή προς τη Νομική Υπηρεσία που να δικαιολογεί την έναρξη ποινικής διερεύνησης και να μην διερευνηθεί. Θα μας στείλει τις πληροφορίες και αν ο λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας κρίνει ότι υπάρχει λόγος και περιθώριο για αστυνομική διερεύνηση αμέσως θα δώσουμε τις αναγκαίες οδηγίες. Και αυτό γίνεται», ανέφερε.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να λήξει όλο αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στους δύο κορυφαίους θεσμούς του κράτους, ο Γιώργος Σαββίδης απάντησε πως αυτό θα λήξει, μόνο αν ο καθένας περιοριστεί στις δικές του συνταγματικές αρμοδιότητες, ενώ επεσήμανε πως «αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει και το πρόβλημα επαυξάνεται, τη λύση θα τη δώσουν τα Δικαστήρια».

«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και υπάρχει η εντύπωση πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφεύγει των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, τότε θα πρέπει είτε να λυθεί βάσει του Άρθρου 139 μετά από αίτηση δικιά μας ή αίτηση δική του για σύγκρουση αρμοδιοτήτων, είτε με τον άλλο τρόπο, την παύση», ανάφερε ο Γ. Εισαγγελέας.

Πώς απαντά ο Γενικός Ελεγκτής

Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή στα λεγόμενα του Γιώργου Σαββίδη, μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος της εκπομπής, με μακροσκελή ανάρτηση στο Χ (Twitter).

Στην ανάρτηση του ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως «στην Αρχή κατά της Διαφθοράς (ΑΚΔ) διαβιβάσαμε έξι υποθέσεις γιατί θεωρήσαμε ότι υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Εξακολουθούμε να έχουμε την άποψη αυτή. Τονίσαμε ταυτόχρονα κατ’ επανάληψη ότι, με τη διαβίβαση αυτή, ουδεμία κατηγορία διατυπώνουμε εναντίον οποιουδήποτε προσώπου».

Οι έξι αυτές υποθέσεις αφορούν, όπως σημειώνει, το μαύρο (κατασκοπευτικό) βαν, θέματα δημοσίων συμβάσεων, την αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά θέματα και απόσυρση από το δικαστήριο υπόθεσης απάτης κατά του κράτους.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έπρεπε να ενεργήσει ως ταχυδρόμος, ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε κατά πόσον θα έπρεπε να μην ασχοληθεί με τις υποθέσεις αυτές για να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει: «Πέραν του ότι αμφισβητώ την αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα για εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας (που με βεβαιότητα έχει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξή μου από τις θέσεις του αυτές τις οποίες θεωρώ απαράδεκτες από κάθε άποψη».

Με δήλωσή του εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο Γ. Ελεγκτής αναφέρει ότι αγγίζουν τα όρια του εκφοβισμού οι δηλώσεις του Γιώργου Σαββίδη, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παύσης του επαναλαμβάνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ασκεί πειθαρχικό έλεγχο επί του Γενικού Ελεγκτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου που θα συνεδριάσει στις 5 Οκτωβρίου παραπέμφθηκαν οι 5 Ισραηλίτες οι οποίοι κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό 20χρονης τουρίστριας από τη Βρετανία σε ξενοδοχείο στην Αγία Νάπα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ