x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Οριζόντιες πολιτικές για την ενδυνάμωση των δεσμών με τους Ελληνες της διασποράς»

30 Οκτωβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. «Συνεπής στη δέσμευσή της για ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων του εξωτερικού, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τον δρόμο της συμμετοχής τους στα κοινά, αίροντας τους περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή» και προσθέτει: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μόνο την αρχή ευρύτερων πολιτικών».

Οπως υπενθυμίζει, η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει μεγάλη και δραστήρια διασπορά. «Οι απόδημοι Έλληνες δραστηριοποιούνται και διακρίνονται σε πολλούς τομείς, ενώ διαφυλάσσουν και προωθούν τη γλώσσα, τις παραδόσεις και την πολιτισμική μας κληρονομία», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως μαζί τους μοιραζόμαστε αρχές και αξίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Ελληνισμό: Τη δημοκρατία, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

«Οι Ελληνες του εξωτερικού κινητοποιούνται και αναλαμβάνουν δράσεις στις χώρες όπου διαβιούν για τη διαμόρφωση πολιτικών υπέρ της χώρας μας, δρώντας ως αναμεταδότες των μηνυμάτων μας, αποτελώντας τη σταθερή βάση για τη διατήρηση και την ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελλάδας και των χωρών υποδοχής τους και, εν τέλει, επιτυγχάνοντας σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας», τονίζει ο υφυπουργός Εκωτερικών.

«Η σχέση μητρόπολης-διασποράς είναι και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών, σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική συνταγματική επιταγή, προχωρά στην κατάρτιση οριζόντιας στρατηγικής για τους Ελληνες της διασποράς με ορίζοντα τριετίας», επισημαίνει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «σχεδιάζονται οριζόντιες δράσεις, με έμφαση σε εκείνα τα συνεκτικά στοιχεία Ελλήνων και μητροπολιτικού κέντρου: Ελληνομάθεια, εκπαίδευση, πολιτισμός, στήριξη της Εκκλησίας, προσέγγιση της νέας διασποράς. Δεν υπάρχει αμφιβολία, άλλωστε, πως για την ουσιαστική ενδυνάμωση των δεσμών μας με τον απανταχού Ελληνισμό απαιτείται ένας μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο για την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί του».

Παράλληλα, αναφέρει πως το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στις προξενικές Αρχές, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους Ελληνες του εξωτερικού και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Κώτσηρας, μία νέα υπηρεσία για την ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ψηφιακή υποβολή αιτημάτων και απαιτούμενων δικαιολογητικών και ψηφιακό έλεγχο των αιτημάτων από τους υπαλλήλους της προξενικής Αρχής.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποτελεί τη μοναδική στο πεδίο της ψηφιοποίησης του κράτους και της εξατομικευμένης εξυπηρέτησης των αποδήμων», τονίζει και προσθέτει: «Το υπουργείο Εξωτερικών ήδη αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όπως το Μητρώο Πολιτών, που αφορά στην απευθείας καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις προξενικές Αρχές, τον «Εικονικό Βοηθό» που αλληλοεπιδρά με τον πολίτη απαντώντας σε ερωτήσεις προξενικής φύσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την υπηρεσία “MyConsulLive”, δηλαδή την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης».

Επίσης, όπως επισημαίνει, έπειτα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήδη λειτουργεί νέα ενότητα στο gov.gr και αφορά στις υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Δρομολογείται, ακόμη, η λειτουργία ψηφιακού χώρου για την ελληνική διασπορά, σχεδιάζεται η περαιτέρω αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού staellinika.com, καθώς και η έμπρακτη στήριξη των πανεπιστημιακών εδρών ελληνικών σπουδών.

«Η ενίσχυση των σχέσεων με τους Ελληνες του εξωτερικού, η διαρκής στήριξή τους, καθώς και η προαγωγή των συμφερόντων τους αποτελούν πάγια επιδίωξη της πολιτείας. Το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την καθοδήγηση του υπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, θέτει την επίτευξη των παραπάνω στόχων σε ένα συνεκτικό και στοχευμένο πλαίσιο», καταλήγει ο κ. Κώτσηρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ. Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για την εξαφάνιση και δολοφονία της Τζένιφερ Φάρμπερ-Ντούλου (Jennifer Farber-Dulos) με κατηγορούμενη για συνέργεια, απόπειρα παραπλάνησης Αρχών και απόπειρα απόκρυψης στοιχείων την Μισέλ Τροκόνις (Michelle Troconis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ