x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γ.Ν. Παπανικολάου: ιατρός-ευεργέτης των γυναικών & άνθρωπος-πρότυπο των νέων

17 Φεβρουαρίου 2024
Της Ρούλας Κεχρή*

Στις 19 Φεβρουαρίου η Κύμη θα τιμήσει όπως κάθε χρόνο τη μνήμη του Κυμαίου ιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου (Dr. Pap), χάρη στον οποίο σώζονται σε ετήσια βάση χιλιάδες γυναίκες μέσω του ομώνυμου τεστ για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η φιλοσοφία ζωής του Γ.Ν. Παπανικολάου συμπυκνώνεται σε λίγες σειρές από ένα γράμμα του προς τον πατέρα του όπου σημειώνει, «το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω ούτε να ζήσω ευτυχής αλλά να εργαστώ, να δράσω, να δημιουργήσω, να κάμω κάτι τι αντάξιον ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού», ενώ η ιστορία της ζωής του διδάσκει ότι το πάθος και η αφοσίωση σε έναν σκοπό είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία.

Από την Κύμη στην Αθήνα, από το Μόναχο στη Γαλλία και από εκεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Από μια πλούσια οικογένεια και μια πολυτελή ζωή, σε κάποιο εμπορικό αμερικανικό κατάστημα, πουλώντας χαλιά και ράβοντας κουμπιά με αμοιβή 5 δολάρια την εβδομάδα, στη συνέχεια δημοσιογράφος σε ελληνική εφημερίδα, έπειτα με δυσκολία μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομίας του Πανεπιστημίου Columbia και αργότερα, μία θέση στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Από εκεί και έπειτα, ο Γ.Ν. Παπανικολάου εργάστηκε απρόσκοπτα για το σκοπό του και την ανακάλυψη που έμελλε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Παγκόσμια Ιατρική Ιστορία και να κάνει την Κύμη περήφανη ως γενέτειρά του αλλά και όλους τους απανταχού Ελληνες.

Σε μεταγενέστερη φωτογραφία, δεξιά διακρίνεται το γραφείο όπου συνήθιζε να εργάζεται ο πατέρας του Ν.Κ. Παπανικολάου, επίσης ιατρός, αρχικά Δήμαρχος Κύμης και κατόπιν βουλευτής Εύβοιας & Καρυστίας. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προθήκη «Γ.Ν. Παπανικολάου» της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και από το προσωπικό αρχείο της Κυμαίας κ. Μαρίας Χαρτσά.

Οταν δε ο πατέρας του πρότεινε στον νεαρό Γ.Ν. Παπανικολάου μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση μέσω του να γίνει στρατιωτικός ιατρός, ο ίδιος αρνήθηκε απαντώντας «… Θέλω να μείνω ελεύθερος, να αισθανθώ την χαρά που δίνει ο αγών της ζωής. Εμένα δεν με τρομάζει το πέλαγος. Θέλω την ελευθερία μου, την γλυκιά μου ελευθερία» και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του με συνοδοιπόρο τη σύζυγό του Μάχη, ακόμη κι αν χρειαζόταν να ταξιδέψει μέχρι στην άλλη άκρη του Κόσμου.

Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι ο Γ.Ν. Παπανικολάου θα μπορούσε αδιαμφισβήτητα να αποτελεί πρότυπο για τους εφήβους και τους νέους καθώς ήταν ιδεαλιστής, αγαπούσε τη μουσική, ταξίδευε πολύ, δεν υπέκυψε στα υλικά αγαθά και ρισκάρισε προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Ν. Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την «πατέντα» της ανακάλυψής του αλλά αντιθέτως την προσέφερε στην ανθρωπότητα ολόκληρη, αφιλοκερδώς! Οπότε, τι καλύτερο από τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης με διττό στόχο, αφενός να διατηρήσει τη μνήμη του ανθρώπου και επιστήμονα και, αφετέρου, να προωθήσει τη σκέψη και το έργο του, ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

Μετά από πρόσκληση του πρώην δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθ. Μπουραντά, συμμετείχα ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. (Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Ερευνας του Καρκίνου Γεώργιος Ν. Παπανικολάου), δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία ενός μουσείου που θα είναι ελκυστικό για τους νέους του 21ου αιώνα, ελκυστικό για τους μαθητές τού σήμερα και κυρίως του αύριο, επιμένοντας να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο προσωποκεντρικό μουσείο, που θα εστιάζει στη ζωή, στο έργο και στις αξίες του Παπανικολάου, ένα μουσείο διαδραστικό και με νέες τεχνολογίες.

Η ανακαινισμένη Οικία Παπανικολάου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προθήκη «Γ.Ν. Παπανικολάου» της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και από το προσωπικό αρχείο της Κυμαίας κ. Μαρίας Χαρτσά.

Και έτσι, είμαστε σήμερα λίγο πριν ανοίξει η Οικία Παπανικολάου, να συζητάμε για το Μουσείο που θα αλλάξει άρδην και προς το καλύτερο την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική ζωή της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής. Γιατί η παλιά «αρχόντισσα Κύμη» και η ευρύτερη περιοχή αιμορραγούν δημογραφικά καθώς δεν προσφέρονται νέες θέσεις εργασίας γιατί δεν υπάρχουν βιομηχανίες και γιατί η τουριστική σεζόν διαρκεί μόνο δύο μήνες.

Αρα τι χρειαζόμαστε για να συγκρατήσουμε το νεανικό πληθυσμό και να τονώσουμε την τοπική οικονομία; Χρειαζόμαστε έναν χώρο που να τον επισκέπτονται σχολεία κάθε χρόνο, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο!

Γίνεται αυτό; Ναι, σας το λέω υπεύθυνα γιατί, ως πρώην διευθύντρια Γυμνασίου, θυμάμαι καλά ότι παρακαλούσαμε τα μουσεία και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας να δεχθούν να πάμε τα παιδιά τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή. Κι εδώ ίσως κάποιος αναρωτηθεί «Μα υπάρχουν τόσα πολλά σχολεία ώστε να έχει η Οικία Παπανικολάου επισκέψεις όλο το χρόνο;» … Οι αριθμοί λένε «ναι»! Γιατί σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 4.500 Δημοτικά σχολεία με 632.000 μαθητές και 74.000 δασκάλους. Επιπλέον υπάρχουν 3.500 Γυμνάσια και Λύκεια με 624.000 μαθητές και 66.000 καθηγητές. Και φυσικά, πολλά από αυτά τα σχολεία είναι στην κοντινή Αττική, άρα οι δυνητικοί επισκέπτες της Οικίας θα έχουν εύκολη πρόσβαση όλο το χρόνο.

Οπότε, για να ολοκληρώσουμε, τι έχουμε αυτή τη στιγμή ως δεδομένα; Εχουμε μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα-πρότυπο για τη νέα γενιά, μια απείρου φυσικού κάλους ευρύτερη περιοχή, μια σύγχρονη μουσειολογική μελέτη από τους έμπειρους μουσειολόγους κ. Ηλιάνα Ζιώγα και κ. Θανάση Αθανασιά, έχουμε εκπαιδευτικούς φορείς και καθηγητές που προσφέρονται να δημιουργήσουν αφιλοκερδώς τους εκπαιδευτικούς φακέλους για να προετοιμάζονται κατάλληλα τα σχολεία που θα επισκεφτούν το Μουσείο Παπανικολάου όπως η βιολόγος Δρ Ευγενία Μπολανάκη και κέντρα ξένων γλωσσών όπως της κ. Βασιλικής Ρόγκα που προσφέρονται να αναλάβουν τη μετάφραση του εκπαιδευτικού υλικού και του υλικού διάδρασης σε ξένες γλώσσες.

Το μέλος του Δ.Σ., κ. Ρ. Κεχρή μετά την πρώτη παρουσίαση της μουσειολόγου κ. Ηλ. Ζιώγα, με τα δραστήρια μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. (2019-2023), τον κ. Αλέξανδρο Θεοδώρου, πρ. Αντιδήμαρχο Κύμης & τον κ. Γιώργο Ζέρβα, Αντιδήμαρχο Αυλώνος και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., εργάστηκαν αρμονικά και συστηματικά, παρά τις αντιξοότητες, για τη δημιουργία του σύγχρονου Μουσείου Παπανικολάου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προθήκη «Γ.Ν. Παπανικολάου» της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και από το προσωπικό αρχείο της Κυμαίας κ. Μαρίας Χαρτσά.

Επίσης, έχουμε μια δραστήρια δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Νίκο Μπαράκο και ένα Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου που τεκμηριωμένα στηρίζουμε την άμεση λειτουργία του Μουσείου. Επιπλέον, έχουμε έναν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον κ. Φάνη Σπανό που, πριν ακόμη υλοποιηθεί το Μουσείο, ενέκρινε μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου: πρώτον την προμήθεια αναβατορίων για άτομα με ειδικές ανάγκες και για ηλικιωμένους ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους της Οικίας και δεύτερον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για VR ή και επαυξημένη πραγματικότητα, κάτι που θα αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Ομως ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και νέους ανθρώπους που χρειάζονται δουλειά και επαγγελματίες που θέλουν να βλέπουν τα καταστήματα και τα καταλύματά τους γεμάτα από τις επισκέψεις των σχολείων για τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο, για πολλά χρόνια! Αρα, τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, διαδραστικό, ελκυστικό μουσείο για να το επισκέπτονται και να διαμένουν στην Κύμη μαθητές και τουρίστες και ίσως ακόμη να έχουμε και summer schools με νέους από όλο τον Κόσμο.

Στη φετινή εκδήλωση στη βεράντα της Οικίας Παπανικολάου, το μέλος του Δ.Σ. κ. Ρ. Κεχρή με την κ. Μαρία Χαρτσά που διατηρεί σημαντικό αρχειακό υλικό, μέρος του οποίου της παραχωρήθηκε από τον Νίκο Σταματίου, ανιψιό του Γ. Ν. Παπανικολάου. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προθήκη «Γ.Ν. Παπανικολάου» της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και από το προσωπικό αρχείο της Κυμαίας κ. Μαρίας Χαρτσά.

Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα που μου θέτουν πολλοί γνωστοί και φίλοι «πότε θα είναι επιτέλους επισκέψιμη η Οικία Παπανικολάου»; Η απάντηση είναι «το συντομότερο δυνατόν» καθώς το προηγούμενο Δ.Σ. αναλάβαμε τον Νοέμβριο 2019, η οργανωμένη προσπάθεια ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, υπήρξαν ζυμώσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μέχρι να καταλήξουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός σύγχρονου διαδραστικού μουσείου με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, «σκοντάψαμε» αρκετές φορές σε γραφειοκρατία, αντιδράσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αλλά ευτυχώς, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο υλοποίησης του έργου.

Πολλοί με ρωτάνε «δεν κουράστηκες από τα εμπόδια και τις διαρκείς αναβολές στο άνοιγμα της Οικίας;» και η απάντησή μου είναι σταθερά «όχι, γιατί αν τα εμπόδια με κατέβαλαν και εγκατέλειπα την προσπάθεια στη μέση, τότε δεν θα είχα διδαχθεί τίποτε από τον Γ.Ν. Παπανικολάου και τη ζωή του», που ως μότο του είχε «ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να υπερβαίνει τον εαυτό του».

*Ρούλα Κεχρή – Ειδική Συνεργάτης Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για Ευρωπαϊκά Προγράμματα & Διεθνείς Σχέσεις – Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεώργιος Παπανικολάου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ