x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γ. Τσούνης, πρέσβης και των Ελλήνων στην Ουάσιγκτον

Η ελληνική πρωτεύουσα περνά μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας.

Κι αυτό παρά τις θορυβώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, που όλο και ξεθωριάζουν, κυρίως εξαιτίας των μηνυμάτων τους, και την πραγματική, αλλά σε πτωτική πορεία, ακρίβεια που δυσκολεύει πολύ τον κόσμο.

Και παρά την συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές, που και τίποτα το καινούργιο δεν παρουσίασε με στοιχεία, αλλά και κατώτερη των περιστάσεων ήταν.

Σίγουρα ο Μητσοτάκης είναι τυχερός που έχει απέναντί του τον Τσίπρα, έναν άνθρωπο που αν ποτέ ήταν η εποχή του, αυτή πέρασε από ό,τι φαίνεται ανεπιστρεπτί.

Και, πάντως, ο Τσίπρας θα πρέπει να βρει ένα άλλο «άλογο» να χρησιμοποιήσει για τις εκλογές γιατί, εκτός απροόπτου, αυτό το «άλογο» (οι υποκλοπές) δεν τραβάει.

Νωρίτερα την εβδομάδα που μας πέρασε, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ίδρυση του Ιδρύματός του σε μια κατάμεστη αίθουσα θεάτρου, παρουσία της νυν και πρώην ηγεσίας και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Παρών και μάλιστα με… στρατιωτική στολή και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κοιτάζοντας κανείς στον ορίζοντα του χρόνου, δεν μπορεί να παραμείνει ατάραχος καθώς σε «λίγους μήνες», όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η χώρα θα μπει σε προεκλογική περίοδο.

Και μάλιστα δεν θα έχει μία, αλλά δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς αναμένεται ότι από την πρώτη δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κι αυτό το κενό εξουσίας που μοιραία θα δημιουργηθεί προκαλεί ανησυχία καθώς οι Τούρκοι συνεχίζουν να απειλούν, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, να «φτάσουν νύχτα».

Ωστόσο, το αίσθημα της ασφάλειας που αισθάνεται ο λαός είναι ιδιαίτερα  υψηλό και λόγω μιας σπάνιας ευνοϊκής συγκυρίας για την χώρα: από την παρουσία του Γιώργου Τσούνη ως πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα.

Πιθανόν για πρώτη φορά στην Ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών ο Αμερικανός πρέσβης είναι από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα και η Αμερική η πιο δημοφιλής ξένη χώρα.

Και πιθανόν για πρώτη φορά ο λαός αισθάνεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης είναι και «δικός τους» πρέσβης στην αμερικανική υπερδύναμη. Κι αυτό ανακουφίζει, ηρεμεί τον λαό που «βομβαρδίζεται» από τις απειλές των «νυχτωμένων» Τούρκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ