x
 

Ταξίδι

GAMMA AIR MEDICAL: Τουρισμός Υγείας – Η Σάριζα του Ελληνικού Τουρισμού

16 Δεκεμβρίου 2023
Λίλα Μάριζα - Administration Manager - Δρ Ιωάννης Μαμιδάκης – Medical director

O τουρισμός υγείας αποτελεί τον κλάδο που αφορά στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας ενός ατόμου με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους και περιλαμβάνει τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό ή θερμαλισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται στα ταξίδια εξωτερικού για ιατρική περίθαλψη/ θεραπεία που δεν ήταν διαθέσιμη στην πατρίδα του ταξιδιώτη είτε γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη ιατρική υποδομή είτε το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. O ιαματικός τουρισμός έχει ως στόχο την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και της ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων. O τουρισμός ευεξίας συνδυάζει τις διακοπές με υπηρεσίες ολικής αναζωογόνησης και χαλάρωσης σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

O τουρισμός υγείας λειτουργεί θετικά πλέον στην επέκταση της τουριστικής περιόδου παγκοσμίως και κατά συνέπεια κατανέμει ομοιόμορφα το τουριστικό πλήθος στο χώρο και στο χρόνο. Αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία, ετήσιου τζίρου που ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια και τα 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας, καθιστώντας σαφές ότι εξελίσσεται σε έναν δυναμικό τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα, οι ταξιδιώτες 3ης ή και 4ης ηλικίας αναδεικνύονται σε υπολογίσιμη ταξιδιωτική δύναμη, αφού διαθέτουν τόσο ευχέρεια χρόνου, όσο και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και φυσικά την επιθυμία για ταξίδια σε ξένους προορισμούς, κοντινούς ή και μακρινούς από την χώρα διαμονής τους.

Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας είναι ίσως τα μόνα είδη τουρισμού που δημιουργούν τους λεγόμενους ταξιδιώτες repeaters, δηλ. ταξιδιώτες που επανέρχονται στον ίδιο προορισμό με συναπτές επισκέψεις. Η μεγάλη δυναμική που έχουν, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες μονάδες ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που έχει η Ελλάδα, με το μοναδικό βιοκλίμα της, τη θάλασσα και τις ιαματικές πηγές της, δημιουργούν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα αναμένεται το 2025 ο ιαματικός τουρισμός να είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον Κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

H Ελλάδα σήμερα, δυστυχώς, κατέχει πολύ μικρό ποσοστό του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με μελέτες, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού εκτιμάται ότι παρουσιάζει ρυθμό αύξησης 15%-25%. Περί τα 14 εκατ. διασυνοριακοί ασθενείς σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν  τόσο σε  διασυνοριακές όσο και τοπικές μετακινήσεις. Συγκριτικό πλεονέκτημα για την χώρα μας ωστόσο αποτελεί το γεγονός τόσο της εξειδίκευσης των κέντρων και ιατρικού προσωπικού όσο και της ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες.

O ιατρικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να προωθηθεί κατάλληλα στις χώρες – στόχους, μέσα από το κράτος, αλλά και με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε συνέδρια ιατρικού τουρισμού και με διμερείς συμφωνίες με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H προσπάθεια όμως αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί και με την προβολή στους εν δυνάμει «ασθενείς» των πλεονεκτικών παροχών της χώρας μας για να κατανοήσουν κατ’ αρχάς την αποτελεσματικότητα των ιατρικών υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας και να πιστέψουν σε αυτές.

H δημιουργία ενός ισχυρού brand της χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού τουρισμού υγείας είναι κρίσιμη για την επιτυχία μιας νέας στρατηγικής για 12μηνο ποιοτικό τουρισμό. Τουρισμό που προβάλλει και ενισχύει την μακροζωΐα και ευζωΐα, όπως επιβάλλουν πλέον οι σύγχρονες τάσεις των μοντέρνων ταξιδιωτών, που αναζητούν χώρους ηρεμίας για επανόρθωση/ ανάκαμψη από τον κάματο που επέφερε το σύνδρομο Burnout και ψηφιακή αποτοξίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ