x
 

Γαστρονομία

Gelato ή παγωτό: η ανάλυση μίας κουταλιάς

08 Ιουνίου 2024
Της Δρ. Ευρώπης-Σοφίας Δαλαμπίρα*

Οταν ταξιδεύεις ή μένεις σε ένα θερμό κλίμα, σίγουρα το μυαλό σου πάει σε ένα δροσερό γλυκό όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία! Το παγωτό και το gelato είναι δύο πολύ διαφορετικά προϊόντα που ικανοποιούν την ίδια ανάγκη! «Κάτι γλυκό που να είναι δροσερό». Το όνομα αλλάζει μεταξύ των δύο, καθώς αποτελούν δύο διαφορετικά προϊόντα με τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά.

Υφή και σύνθεση

* Σύνθεση: και τα δύο έχουν ως βάση το γάλα, την ζάχαρη και τα πρόσθετα αρώματα/γεύσεις
* Υφή: παρ’ όλο που η βάση είναι ίδια, η διαδικασία παρασκευής τους και η αναλογίες είναι πολύ διαφορετικές. Στο gelato, χρησιμοποιείται περισσότερο γάλα και λιγότερη κρέμα γάλακτος, σε σχέση με το παγωτό, κάνοντας το λίγο πιο ελαφρύ σε λίπος.
* Επεξεργασία: το gelato, αναμιγνύεται σε χαμηλότερη ταχύτητα από το παγωτό βάζοντας έτσι λιγότερο αέρα και το αποτέλεσμα είναι ένα πιο κρεμώδες προϊόν. Το παγωτό είναι σε αντίθεση λιγότερο πυκνό καθώς περιέχει περισσότερο αέρα.
* Γεύση: το gelato έχοντας λιγότερο αέρα, κάνει τις γεύσεις συνήθως εντονότερες. Επιπλέον, το gelato συνήθως έχει πιο φρέσκα υλικά.

Θρεπτική αξία

* Θερμίδες: συνήθως το gelato έχει λιγότερες θερμίδες λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μπορεί να περιέχει 4-8% λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το παγωτό. Κατ’ εκτίμηση το gelato έχει 160-200 θερμίδες ενώ το παγωτό 200-250 θερμίδες στα 100 γρ.
* Ζάχαρη: Συνήθως δεν έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερη διαφορά στην ζάχαρη (καθώς εξαρτάται από την επωνυμία και την γεύση) περίπου 20-25 γρ. ζάχαρη.
* Ασβέστιο: και τα δύο αποτελούνται κυρίες από γαλακτοκομικά προϊόντα, επομένως αποτελούν μία καλή πηγή ασβεστίου, ενισχύοντας κόκκαλα και δόντια. Δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην περιεκτικότητα σε ασβέστιο, με το gelato να έχει λίγο περισσότερο, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος που χρησιμοποιείται. Υπολογίζουμε περίπου 100-120 mg ασβέστιο στα 100 γρ.
* Πρωτεΐνη: το κύριο συστατικό της πρωτεΐνης και στα δύο, προέρχεται επίσης από τα γαλακτοκομικά, και είναι περίπου 3-4 γρ. πρωτεΐνη στα 100 γρ. Επομένως δεν είναι μία πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
* Βιταμίνες και μεταλλικά άλατα: Και τα δύο προϊόντα περιέχουν βιταμίνες Α και D, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό και το σκελετικό μας σύστημα. Το gelato έχει λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Για τα μεταλλικά άλατα, ο φώσφορος (70-90 mg /100 γρ.) και το κάλιο (140-180 mg /100 γρ.) εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, επίσης στο gelato.
* Συντηρητικά: αν και ανάλογα με την εταιρία, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διακύμανση στα συντηρητικά που περιέχουν, συνήθως το gelato περιέχει λιγότερα συντηρητικά, καθώς αποτελεί ένα πιο φρέσκο προϊόν, με μικρότερη διάρκεια ζωή στο ράφι. Το παγωτό, περιέχει κάποιους σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι εξασφαλίζουν την επιθυμητή υφή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν και τα συντηρητικά στα παγωτά είναι ασφαλή, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης σε άτομα με ευαισθησία.

Τι να επιλέξω;

* Γεύση: εάν θέλεις μία εντονότερη γεύση, το gelato είναι ιδανικότερο για εσένα!
* Υφή: εάν θέλεις περισσότερο κρεμώδη υφή το παγωτό είναι η λύση σου!
* Διατροφικές ανάγκες: εάν θέλεις λιγότερες θερμίδες, πιο φρέσκο και με πλουσιότερα θρεπτικά, το gelato σε περιμένει!
Το σίγουρο είναι ένα… Οποιο από τα δύο βρεθεί μπροστά σου, δύσκολα να αντισταθείς στον πειρασμό! Είναι σίγουρα ο βασιλιάς των επιδορπίων, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες!

* Δρ Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, Γεωπόνος PhD Αγροτικής Οικονομίας, MSc Βιοποικιλότητα & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΑΠΘ)
Το πάθος της για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Επικοινωνία των Επιστημών, λειτούργησε ως πυξίδα στην διεπιστημονική εκπαίδευση, ερευνητική καριέρα και προσέγγιση του τρόπου ζωής της. Είναι Γεωπόνος (ΑΠΘ) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: στην φυτική παραγωγή της Γεωπονίας και στην βιοποικιλότητα και αειφορική αξιοποίηση των φυτών της Βιολογίας (ΑΠΘ). Στο διδακτορικό της διερεύνησε μια μεγάλη πρόκληση στην Ελλάδα: η σύνδεση της επιστήμης με το ευρύ κοινό, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την μεταφορά τεχνολογίας, την καινοτομία /επιχειρηματικότητα και την αλλαγή γνώσεων /στάσεων /συμπεριφορών προς μια αειφόρο και τεχνολογικά προηγμένη ανάπτυξη. Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα ως ερευνήτρια και project manager από την ανάπτυξη μιας ιδέας, μέχρι την εφαρμογή της στην πράξη. Είναι μητέρα δυο παιδιών και ζει στην γενέτειρα της, την Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Κώστας Τσιλιλής και η ομάδα του παρουσίασαν στις 14/3 στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, σε ένα κοινό εξειδικευμένων γευσιγνωστών,  το Dark Cave Black, το πρώτο τσίπουρο παλαίωσης 12 ετών, της Ελληνικής Αποσταγματοποιϊας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ