x

Πολιτική

Γεμίζει η κυπριακή ΑΟΖ με γεωτρύπανα

05 Δεκεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κινητικότητα με γεωτρύπανα αλλά και πολεμικές φρεγάτες, επανέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την επανεκκίνηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σχεδιαζόμενη αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας. Το καινούργιο στοιχείο στην ενεργειακή εξίσωση είναι η με απευθείας ανάθεση του θαλασσοτεμαχίου 5 από την Κύπρο στην κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum. Μια κίνηση που έγινε στα μουλωχτά, καθώς είχε εν πολλοίς προδιαγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα με την ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού. Το 5 γειτνιάζει με το 10 και φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Μέρος του 5, όχι εκεί που θα στρέψουν την προσοχή τους οι εταιρείες, το θεωρεί «δικό της» η κατοχική δύναμη. Όπως είναι γνωστό, εντός Δεκεμβρίου η κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum θα αρχίσει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 ενώ TOTAL και ΕΝΙ θα επανέλθουν στην περιοχή για το 6 με τον νέο χρόνο.

Στη μεγάλη εικόνα, διαμορφώνονται τρία δεδομένα, που θα προκαλέσουν την κινητικότητα:

Πρώτον, η κίνηση με το θαλασσοτεμάχιο 5 είχε κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όταν ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του είχαν συνάντηση με την ηγεσία της ExxonMobil. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε η αδειοδότηση του θαλασσοτεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των Exxon-Qatar Petroleum. Πρόκειται για μια εξέλιξη την οποία ήθελαν πολύ και οι Καταριανοί, που συμμετέχουν με τους Αμερικανούς στην κοινοπραξία. Η Λευκωσία ήθελε αυτή την εξέλιξη καθώς θεωρείται μια σημαντική επιβεβαίωση του ενεργειακού της προγράμματος και ενισχύει την κυριαρχία της. Η κατοχική Τουρκία από την πλευρά της θεωρεί πως μέρος του 5 της… ανήκει. Μάλιστα όταν επιχείρησε να συζητήσει με την Αίγυπτο οριοθέτηση ΑΟΖ φέρεται να το πρόσφερε στο Κάιρο! Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum, θα τρυπήσει κοντά στο 10 και δεν θα επεκταθεί σε «αμφισβητούμενη» περιοχή, όπως η Τουρκία θέλει να την παρουσιάσει. Σημειώνεται δε πως με βάση τις σεισμικές έρευνες που έκανε η κοινοπραξία έχει εντοπιστεί κοίτασμα, που ξεκινά από το 10 και επεκτείνεται στο γειτονικό 5. Και μάλιστα τα ευρήματα κρίνονται πολύ σημαντικά. Δεν υπάρχουν, πάντως, ενδείξεις πότε θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 5.

Δεύτερο, εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση των Exxon-Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο ενώ αποτελέσματα αναμένονται τον Απρίλιο ή Μάιο.

Τρίτο, η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL – ΕΝΙ, σχεδιάζει όπως αρμοδίως αναφέρεται, τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, 2022, να ξεκινήσει γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, στο οποίο έκανε στο παρελθόν και η Τουρκία, όχι όμως σε κοντινό σημείο με εκείνο που επέλεξαν οι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρείες.

Η τουρκική αντίδραση\

Η προσοχή εκ των πραγμάτων στρέφεται προς την Άγκυρα και το πώς θα αντιδράσει στο νέο σκηνικό, το οποίο στήνεται.  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι τουλάχιστον τους αφορά, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει να συνεννοηθούν με τους Τούρκους, ότι δεν θα επιτρέψουν παρενόχληση ή παρεμπόδιση των γεωτρήσεων. Η Άγκυρα θεωρεί πως το θαλασσοτεμάχιο 10, δεν είναι στις «διεκδικήσεις» της. Για το 5, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της, αλλά όχι ολόκληρο (όχι το κομμάτι που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς). Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες, φαίνεται πως θα κρατήσουν αποστάσεις από «αμφισβητούμενες» περιοχές, όπως τις καθορίζει παράνομα η κατοχική δύναμη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση- απάντηση σε εκείνη που θα διενεργήσει η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Πού;  Σε περιοχές, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, ανήκουν στη δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. Σε περιοχές, δηλαδή, που με σκηνοθέτη το καθεστώς της Άγκυρας, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε για έρευνες και γεωτρήσεις τα… δικαιώματα στην τουρκική κρατική εταιρεία Turkish Petroleum (ΤΡΑΟ). Σημειώνεται συναφώς ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για γεωτρήσεις στα παράνομα οικόπεδά «F»και «G» που έχει, δήθεν, παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ νότια της Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως έχει σταλεί επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, στις 8 Απριλίου 2019, μέσω του Τούρκου Μόνιμου Αντιπρόσωπου, στα Ηνωμένα Έθνη, με την οποία καθορίζεται η… περιοχή του ψευδοκράτους. Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα οικόπεδα αυτά επικαλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ 1,2,3,8,9,13 για τα τέσσερα εκ των οποίων είχε δοθεί άδεια ερευνών στην Ιταλική ΕΝΙ, στα οποία πλέον συμμετέχει και η γαλλική TOTAL. Στις περιοχές αυτές έχουν γίνει ήδη από τουρκικής πλευράς παράνομα τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες. Συνεπώς τώρα είναι έτοιμοι και για γεωτρήσεις και δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προεργασία.

Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει ότι όλα γίνονται με πρόσκληση του ψευδοκράτους και θα αναδείξει τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», μέσα από τις παράνομες αυτές ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. O 6ος Αμερικανικός Στόλος «διαφημίζει» το υποβρύχιο κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης «Ohio USS Georgia» (SSGN 729), δημοσιοποιώντας εικόνες από τη σύντομή του στάση κοντά στην Κύπρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.