x
 

Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στις εθνικές θέσεις

ΑΘΗΝΑ. Οι σχέσεις καλής γειτονίας με τον παραδοσιακό μας αντίπαλο, την Τουρκία, είναι απολύτως προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
Οπως σημείωσε δε, η επιχείρηση προσέγγισης με την Τουρκία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: «Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις εθνικές μας θέσεις. Θα συνεχίσουμε με φρόνηση και σθένος να το υποστηρίζουμε».

Τόνισε πως οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι προς όφελος των επόμενων γενεών να έχουν μια ήσυχη γειτονιά, αλλά «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στις εθνικές θέσεις παραχωρήσεις δεν θα υπάρξουν».

Ανέφερε δε πως «έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που υπογράφονται, σε ό,τι αφορά την ηρεμία πάνω από το Αιγαίο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών», όμως «παραμένουν βασικές διαφορές στα υποκείμενα ζητήματά μας». «Αυτές θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε. Εως τότε προχωρούμε βήμα-βήμα και με φρόνηση. Εχω πάντως την αίσθηση, ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού ακολουθεί τη βασική λογική του ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη στη γειτονιά μας» προσέθεσε.

«Ας έχουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε μία περιφέρεια, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες, έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με Βαλκάνια τα οποία βρίσκονται σε μία μάλλον ιστορική ρευστότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως και οι δύο πόλεμοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί.
Ειδικά για το ζήτημα της Ουκρανίας, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε την τεράστια εθνική ανάγκη της Ελλάδας να στέκεται απέναντι σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό.

«Η πολιτική του αναθεωρητισμού, η οποία παραμένει μία ενεργή πολιτική σε διάφορες πλευρές του κόσμου, είναι εκείνη η οποία μπορεί να δημιουργήσει αναθέρμανση πολύ μεγάλων παθών και πολύ μεγάλων εθνικών ζητημάτων», σημείωσε και προσέθεσε:
«Για τον λόγο αυτό εμείς έχουμε μία θεμελιώδη αρχή, που είναι εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία στηρίζεται μόνον στο Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή επιθετικότητας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς εκείνους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ακεραιότητα απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετικότητα».

Σχολιάζοντας την εκλογή του Φρέντη Μπελέρη, είπε πως οι ευρωβουλευτές θα ορκιστούν 16 με 19 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση, η απαίτηση του κράτους δικαίου ότι οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ορκιστούν».
Ομως αναγνώρισε ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά ότι αυτό θα συμβεί. «Το γεγονός ότι βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος και βρίσκεται σήμερα πρωτοδίκως καταδικασθείς για τα αδικήματα αυτά, τα οποία εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες σε σχέση με το κράτος δικαίου, είναι θέματα τα οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά», ανέφερε.
«Νομίζω ότι θα έχουμε μία απόφαση, η οποία θα είναι απόφαση ευρωπαϊκής λογικής. Η Αλβανία θέλει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλει να ακολουθεί και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά του ένας εκλεγμένος αιρετός ευρωβουλευτής».
Ερωτηθείς για το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας που πρώτευσε σε Ροδόπη και Ξάνθη, υπογράμμισε ότι «η ισοπολιτεία και η ισονομία των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι απολύτως διασφαλισμένη και άλλωστε φαίνεται και στην πράξη και στην καθημερινότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ