x
 

Κοινωνία

Γερνάει η Αμερική: Αυξάνεται ο ηλικιακός μ.ο. καθώς γεννιούνται λιγότερα παιδιά

25 Μαΐου 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι Ηνωμένες Πολιτείες γέρασαν, γρηγορότερα, την τελευταία δεκαετία.

Το ποσοστό των κατοίκων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο από το 2010 έως το 2020 και με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε δεκαετία τα τελευταία 130 χρόνια, ενώ το ποσοστό των παιδιών μειώθηκε, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή.

Το μειούμενο ποσοστό των παιδιών κάτω των 5 ετών ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στα στοιχεία από τον αριθμό των ατόμων του 2020 που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Σε συνδυασμό, οι τάσεις σημαίνουν ότι η διάμεση ηλικία στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε από 37,2 σε 38,8 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες της Αμερικής που προώθησαν τις αλλαγές είναι: περισσότεροι «baby boomers» που έγιναν 65 ετών ή μεγαλύτεροι και «millennials» που έγιναν ενήλικες ή έφταναν σε ηλικία στις δεκαετίες των ’20 και ’30.

Επίσης, λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν μεταξύ 2010 και 2020, σύμφωνα με την απογραφή των ατόμων μία φορά τη δεκαετία κάθε κατοίκου των ΗΠΑ. Η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν μωρά μέχρι αργότερα στη ζωή τους, σε πολλές περιπτώσεις για να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Βραχυπρόθεσμα, η κρίση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας, η έλλειψη οικονομικής φροντίδας για τα παιδιά, το άγχος που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και τη σταθερότητα της απασχόλησης, όλα μειώνουν τα ποσοστά γεννήσεων αυξάνοντας την αβεβαιότητα και καθιστώντας πιο δύσκολη την απόφαση να και μεγαλώστε παιδιά», είπε ο Φίλιπ Κοέν (Philip Cohen), κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τη γήρανση του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας να υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους μέσω των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης και Medicare.

Το Γραφείο Απογραφής υπολογίζει έναν λόγο εξάρτησης, ο οποίος ορίζεται ως ο αριθμός των παιδιών συν τον αριθμό των ηλικιωμένων ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας. Ενώ ο λόγος εξάρτησης μειώθηκε για τα παιδιά από το 2010 έως το 2020, για τους ηλικιωμένους αυξήθηκε κατά 6,8 άτομα.

Στην κορυφή του ηλικιακού φάσματος, ο αριθμός των ατόμων άνω των 100 ετών αυξήθηκε κατά το ήμισυ, από περισσότερα από 53.000 άτομα σε περισσότερα από 80.000. Το μερίδιο των ανδρών που ζουν σε μεγάλη ηλικία αυξήθηκε επίσης, επωφελούμενοι από έναν αιώνα εμβολίων και εξελίξεων αντιβιοτικών, βελτιώσεων στη χειρουργική επέμβαση και καλύτερης θεραπείας ασθενειών, δήλωσε ο Τόμας Περλς (Thomas Perls), καθηγητής Ιατρικής στη Βοστώνη.

«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τη γενετική σύνθεση και τις περιβαλλοντικές εκθέσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να φτάσει κανείς στα 100, αλλά που διαφορετικά θα είχαν πεθάνει από προβλήματα που τώρα είναι άμεσα αναστρέψιμα, είναι σε θέση να εκπληρώσουν το πεπρωμένο της επιβίωσής τους», είπε ο Περλς.

Το Γραφείο Απογραφής δημοσίευσε δύο προηγούμενα σύνολα δεδομένων από την απογραφή του 2020 το 2021: τα στοιχεία του πληθυσμού των πολιτειών που χρησιμοποιήθηκαν για να αποφασίσουν πόσες έδρες στο Κογκρέσο θα λάβει κάθε πολιτεία και αλλάζοντας τις περιφέρειες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πολιτικών περιοχών. Η δημοσιοποίηση δεδομένων της Πέμπτης καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια λόγω των δυσκολιών που σχετίζονται με την πανδημία στη συλλογή των πληροφοριών και των προσπαθειών από το Census Bureau για την εφαρμογή μιας νέας, αμφιλεγόμενης μεθόδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προσθέσει σκόπιμα σφάλματα για να κρύψει την ταυτότητα οποιουδήποτε ερωτώμενου.

Αυτή ήταν η πρώτη απογραφή αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων το 2015 και έδειξε ότι τα νοικοκυριά του ίδιου φύλου αποτελούν το 1,7% των συζευγμένων νοικοκυριών. Δεδομένου ότι η απογραφή δεν ρώτησε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν απαθανάτισε άτομα LGBTQ+ που είναι άγαμοι ή δεν ζουν με σύντροφο ή σύζυγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ μπορούν να αναπνεύσουν: με ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, νομοσχέδιο αναστέλλει το όριο του χρέους ως το 2025 και ο κίνδυνος να κηρυχθεί στάση πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος αποτρέπεται.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ