x
 

ΑΜΕΡΙΚΗ

Για 11η εβδομάδα στους δρόμους οι Ισραηλινοί

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. ΙΣΡΑΗΛ. («ΑΡ»). Οι Ισραηλινοί βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους σε διαδηλώσεις, που συνεχίζονται για 11η εβδομάδα, ενάντια στα σχέδια της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το νομικό σύστημα της χώρας.

Οι διαδηλωτές λένε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές υπονομεύουν τη δημοκρατία της χώρας περιορίζοντας την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του λένε ότι το σχέδιο είναι απαραίτητο για να περιορίσει αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι υπέρμετρες εξουσίες μη εκλεγμένων δικαστών.

Η κύρια διαμαρτυρία στην κεντρική πόλη του Τελ Αβίβ συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κυμάτιζαν ισραηλινές σημαίες και πανό με πινακίδες που έγραφαν «Αδιέξοδο!» και «Ρίσκο μπροστά!». Μικρότερες διαδηλώσεις αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία της χώρας.

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου απέρριψε γρήγορα μια συμβιβαστική πρόταση του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog) για την επίλυση της αντιπαράθεσης, εντείνοντας την κρίση γύρω από ένα πρόγραμμα που έχει αναστατώσει τη χώρα και έχει προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις.

Η ισραηλινή Αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό κόμβο στην Καρκούρ, μια πόλη στο Βόρειο Ισραήλ.

Σε βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του «Associated Press» φαίνεται το κανόνι νερού να ψεκάζει τους διαδηλωτές ενώ αυτοί φώναζαν «Δημοκρατία», στα εβραϊκά. Δεν ήταν άμεσα σαφές αν κάποιος τραυματίστηκε.

Ο Νετανιάχου και οι υπερεθνικιστές και θρησκευόμενοι σύμμαχοί του στον συνασπισμό έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν με τις νομικές αλλαγές παρά τις διαδηλώσεις. Επιχειρηματίες, νομικοί και συνταξιούχοι στρατιωτικοί έχουν συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες και οι Ισραηλινοί έφεδροι έχουν απειλήσει να σταματήσουν να προσέρχονται για υπηρεσία εάν η αναθεώρηση περάσει.

Υπενθυμίζεται, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις, πως το ισραηλινό Κοινοβούλιο προώθησε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει δυσκολότερη την καθαίρεση του Νετανιάχου λόγω των κατηγοριών διαφθοράς εναντίον του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.Η ηλικιακή διαφορά τους δεν είναι παρά τριάμισι χρόνια, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει την προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν ένα από τα κύρια επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως ένας δραστήριος ηγέτης απέναντι σε έναν ηλικιωμένο σε παρακμή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ