x
 

Πολιτική

Για ενδεχόμενη συνάντηση με Αναστασιάδη μίλησε ο Τατάρ στους Financial Times

10 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε περίπου πέντε εβδομάδες η Νέα Υόρκη θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεργασιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί μεταξύ 22 και 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη φετινή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου και θα συναντήσει τον ΓΓ ΟΗΕ.

Την ίδια περίοδο, όχι για τις εργασίες της ΓΣ ΟΗΕ, θα είναι στη Νέα Υόρκη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ για πραγματοποίηση σειράς επαφών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε να εργάζεται για μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες με στόχο την επανέναρξη συνομιλιών.

Ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας στους Financial Times άφησε να φανεί πως η συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τατάρ δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο θα συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη ξανά στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση των συνομιλιών το 2017. Υποστήριξε πως «δεν λέω ότι θα κλείσουμε την πόρτα. Είμαι εδώ για να διαπραγματευτώ μια δίκαιη διευθέτηση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών».

Σπεύδει, πάντως, να θέσει συγκεκριμένους όρους προκειμένου να δεχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διαμήνυσε πως, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, προϋπόθεση είναι η αναγνώριση «ίσης κυριαρχίας» του ψευδοκράτους εκ των προτέρων. Ανέφερε πως «είναι η ώρα για τον κόσμο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουμε δύο διαφορετικά κράτη και οποιαδήποτε προσπάθεια για μεικτό γάμο, είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Προχώρησε δε καταγράφοντας εκείνα τα στοιχεία που ο ίδιος θεωρεί ότι αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων: «Είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί. Εμείς είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ και η μητέρα πατρίδα μας η Τουρκία».

Στο θέμα των Βαρωσίων ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «οι ιδιοκτήτες των περιουσιών είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν ή να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση», αναφέρει ο Τατάρ, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόθεση της Τουρκίας για ανέγερση νέου «προεδρικού» μεγάρου στα κατεχόμενα, είπε ότι είναι έκφραση ότι υπάρχει «κράτος». Καταλήγοντας ανέφερε πως «η περαιτέρω ενσωμάτωση με την Τουρκία είναι φυσιολογική επειδή δεν είχαμε τη φιλία ή την δικαιοσύνη που αναμέναμε από τη διεθνή κοινότητα. Μόνο με τη στήριξη της Τουρκίας κάποια μέρα θα αναγνωριστούμε ως κράτος», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου προχωρούν ΗΠΑ και Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ