x

Πολιτική

Για επενδύσεις και τουρισμό στην Κ. Μακεδονία συζήτησαν Τζ. Τσούνης και Απ. Τζιτζικώστας

25 Μαΐου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ακόμη μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών τουριστών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, στην πρώτη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση με τον κ. Τσούνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γνώρισα όχι απλώς έναν καλό φίλο της Ελλάδας αλλά έναν Έλληνα στην καρδιά», με τον πρέσβη των ΗΠΑ να τον ευχαριστεί για την εγκάρδια «ελληνική φιλοξενία». Όπως είπε ο περιφερειάρχης, διαπίστωσε από τη συζήτηση τη διάθεση από την πλευρά του κ. Τσούνη για συνεργασία ώστε η πολύ καλή σχέση που είχε «χτιστεί» τα προηγούμενα χρόνια με τον προκάτοχο του νέου πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να συνεχιστεί.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε συνοπτικά στο νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τα σχέδια για το μέλλον, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει ξεκάθαρα συναντίληψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια λογική αναπτυξιακή για την περιοχή». Μάλιστα, κατά την υποδοχή του κ. Τσούνη τού έδειξε από το μπαλκόνι του γραφείου του το πώς αναπτύσσεται η πόλη, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για τις ενέργειες που γίνονται για το νέο παραλιακό μέτωπο.

«Οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε την πολιτική μας ως Περιφέρεια είναι οι πυλώνες που μπορούν να υποστηριχθούν από την περιοχή και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως περιοχή, και ο πρέσβης είναι και θα είναι στη διάθεσή μας προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας, οι οποίες όχι μόνο φέρνουν επιπλέον εισόδημα στον τόπο μας, αλλά δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας», σημείωσε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας πως συμφώνησε με τον κ. Τσούνη αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα: και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ο κ. Τζιτζικώστας εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι μετά το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές Ιουλίου, και τις συναντήσεις που θα έχει εκεί, «θα έχουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα σχέδια και θα παρουσιάσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», ενώ κλείνοντας τις δηλώσεις του, καλωσόρισε τον νέο πρέσβη, με τη φράση «στην Κεντρική Μακεδονία θα αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας», για ν’ ανταπαντήσει (στα ελληνικά) ο κ. Τσούνης: «εγώ είμαι σαν τον ξάδελφο, όταν έρχομαι στο σπίτι, ποτέ δεν φεύγω!».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Τσούνης δήλωσε πολύ υπερήφανος που είναι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις είναι τόσο ισχυρές, έκανε λόγο για μια «ιστορική εβδομάδα» στις σχέσεις των δύο χωρών μας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ενώ αναφέρθηκε και στην ενισχυμένη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, την οποία η Ελλάδα αξίζει επειδή, όπως είπε, «είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε πως προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη «για να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις και τουρίστες στην όμορφη περιοχή σας, επειδή αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, σημαίνει ευημερία, σταθερότητα, ειρήνη κι αυτό είναι το είδος της στάσης και συμπεριφοράς που θα ήλπιζε κάποιος να δει σ’ αυτή τη σχέση».

Ενδεικτική του πολύ καλού κλίματος της συνάντησης ήταν η φράση του κ. Τσούνη ότι «είναι πάντα καλό να ξεκινάς μια συνάντηση ως περιφερειάρχης με πρέσβη και να την ολοκληρώνεις σαν δυο παλιοί, καλοί φίλοι», αλλά και τα τρία δώρα που τού προσέφερε ο κ. Τζιτζικώστας. Πρόκειται για τρεις φωτογραφικούς πίνακες που ξεκρέμασε από τους τοίχους του γραφείου του ο Περιφερειάρχης, όταν διαπίστωσε τον θαυμασμό του πρέσβη. Πρόκειται για τρεις φωτογραφίες του Γιάννη Ζαρζώνη που απεικονίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο, το χρυσό στεφάνι της Βεργίνας και τη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β’. Παραλαμβάνοντας τα δώρα, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι εφεξής θα κοσμούν την πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, γνωστή ως Jefferson House, που είναι το σπίτι όπου διαμένει ο εκάστοτε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα από το 1947, ενώ στην πρόθεσή του να τα επιστρέψει με την ολοκλήρωση της θητείας του ώστε να συνεχίσουν να κοσμούν το γραφείο του κ. Τζιτζικώστα, ο περιφερειάρχης τού είπε πως θα ήθελε να μείνουν στην κατοχή του για πάντα.

Η Θεσσαλονίκη και οι διμερείς σχέσεις στη συνάντηση Κ. Ζέρβα – Τζ. Τσούνη

Με πολλές αναφορές στη Θεσσαλονίκη, τις ομορφιές και τη δυναμική της και τις “ισχυρότερες από ποτέ” ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κύλησε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

“Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα στην καρδιά μου και είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι εδώ”, υπογράμμισε ο κ. Τσούνης, κάνοντας λόγο για μια πόλη κι έναν δήμαρχο με νέα πνοή.

“Έχετε δίκιο, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης, απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα.

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τον πατέρα του, Δημήτρη, με τον οποίο επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, και ανυπομονεί να επισκεφθεί και πάλι με τον γιο του που έχει το ίδιο όνομα.

Ο κ. Τσούνης έκανε μνεία στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι “είναι ισχυρότερες από ποτέ”, γεγονός που κατέδειξε, όπως είπε, και η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν. Χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και σημείωσε ότι πολλά έχουν γίνει μεταξύ των χωρών μας καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Τόνισε πως ευελπιστεί σε συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα (πρεσβεία και προξενείο) με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμαρχο, ενώ δήλωσε πως αδημονεί και για τις επόμενες επισκέψεις του στην πόλη, ένα από τα αγαπημένα μέρη της οποίας, όπως είπε, είναι το λιμάνι και το παραλιακό της μέτωπο.

Στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα “πολλά κοινά στοιχεία με τις ΗΠΑ”, επισημαίνοντας πως “όπως πορευτήκαμε μαζί από τις αρχές του 19ου αιώνα, έτσι και σήμερα, στον 21ο θα συνεχίσουμε μαζί και πάντοτε στη νικηφόρα πλευρά της Ιστορίας”.

“Αυτή η σχέση είναι σταθερή και ενδυναμώνεται συνέχεια με δεδομένο ότι οι δύο χώρες τάσσονται και υπηρετούν το Διεθνές Δίκαιο, στο οποίο η Ελλάδα είναι πάντα αξιακά και διαχρονικά προσανατολισμένη”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας και αναφερόμενος στη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ έκανε λόγο για “μια συνεργασία σε βάθος, που δεν μένει σε επίπεδο εθιμοτυπίας αλλά μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια”.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκη ανέφερε πως μετέφερε στον κ. Τσούνη το αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, “κάτι που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ίσως ηθική δικαίωση”.

Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, τις “μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που εξελίσσονται στην πόλη μας”, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί από τους τουρίστες που καταφτάνουν εδώ είναι Αμερικανοί.

Η γραβάτα αλά …Μπάιντεν, το τζουκ μποξ και ο κομψός δήμαρχος

Λίγο προτού μπουν στο γραφείο δημάρχου για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες, ο κ. Ζέρβας έδειξε στον κ. Τσούνη τη γραβάτα του, σχολιάζοντας ότι είναι η ίδια μ’ αυτή που φορούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη να τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει “πραγματική αγάπη για την Ελλάδα”, πως είναι ο πρόεδρος “με τη βαθύτερη κατανόηση για την Ελλάδα” και να χαρακτηρίζει “ιστορική επιτυχία” την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε δε με χιούμορ, στα ελληνικά, πως αν ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη θα τον αποκαλούσαν Μπαϊντενίδη (με αφορμή τα ελληνικά “υποκοριστικά” που και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει σε αποστροφή του λόγου του).

Πρώτος “σταθμός” στο γραφείο του κ. Ζέρβα ήταν το φημισμένο πλέον τζουκ-μποξ, με τον κ. Τσούνη να δείχνει ν’ απολαμβάνει την αυθεντική (πρώτη) εκτέλεση του “Να θυμηθείς τ’ ονειρό μου”, που τού έβαλε ν’ ακούσει ο κ. Ζέρβας, την κομψότητα του οποίου εξήρε με ενθουσιασμό στις μετέπειτα κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσούνης.

Ο κ. Ζέρβας χάρισε στον Αμερικανό πρέσβη ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με τον θυρεό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα συνοδεύει στις επαφές που έχει από το πρωί στη Θεσσαλονίκη η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Λι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας