x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Για μια μακροχρόνια αντιμετώπιση της φωτιάς

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα -εκτός από τον κορωνοϊό- με τον καύσωνα και τις φωτιές.

Μόνο ως αδιανόητο, εφιαλτικό, καταστροφικό μπορεί να περιγραφεί.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές -Παρασκευή μεσημέρι, ώρα Ελλάδας- ένα νέφος καπνού έχει καλύψει την ελληνική πρωτεύουσα που προέρχεται από τις φωτιές που καταστρέφουν δεκάδες περιουσίες μόνο 12,5 μίλια βόρεια της Αθήνας.

Εκτός του ότι το νέφος προκαλεί ανησυχία, δημιουργεί και προβλήματα αναπνοής, κυρίως σε ευπαθείς κατηγορίες ανθρώπων.

Δεν είναι βεβαίως αποκλειστικά ελληνικό το φαινόμενο με τις φωτιές. Το αντίθετο. Δείτε τι γίνεται στη γειτονική Τουρκία, καθώς και στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ όπου ολόκληρα χωριά γίνονται στάχτη.

Οι Αρχές εδώ κάνουν το καλύτερο που είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει με τα μέσα και την οργάνωση που διαθέτουν.

Αργά ή γρήγορα -ας ελπίσουμε ότι θα είναι γρήγορα- οι φωτιές θα σβήσουν. Μακάρι να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, να σταματήσει ο απελπιστικός καύσωνας, να βρέξει, για να επέλθει το τέλος αυτής της τραγωδίας έστω και ένα λεπτό νωρίτερα από ό,τι θα μπορούσε να γίνει.

Ομως η κατευθυνόμενη, ακραία, αστοιχείωτη κριτική κατά της κυβέρνησης ήδη άρχισε. Οι τίτλοι μερικών εφημερίδων, από αυτές που είναι ταγμένες να ισοπεδώσουν τα πάντα, δίνουν το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει.

Το βαθύτερο θέμα ωστόσο είναι το εξής: Μπορεί μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, να ιδρύσει μια ισχυρή υπηρεσία επιφορτισμένη με την καταπολέμηση των πυρκαγιών στα δάση, και σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα αυτά τα φαινόμενα των πυρκαγιών, να περιορίζει την καταστροφή και να διεξάγει τις έρευνες μετά για τους λόγους που άρχισε η φωτιά;

Μήπως δηλαδή η καταπολέμηση της φωτιάς -είναι περίεργο ότι διαχρονικά  οι φωτιές ξεκινούν γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα και φτάνουν στην Πελοπόννησο- αποτελέσει μία πραγματική προτεραιότητα με την ίδρυση μιας αξιοκρατικής, δυναμικής υπηρεσίας, αποκλειστικά επιφορτισμένη με την πρόβλεψη και αποτροπή της καταστροφής που συντελείται τους καλοκαιρινούς μήνες για τόσα χρόνια;

Δεν θα άξιζε το κόστος;

Στα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική απειλή, η οικονομική κρίση, τώρα προστίθεται και το βάρος της καταστροφής από τις φωτιές.

Πώς όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν και πώς θα αντιδράσει ο λαός που θα κληθεί βέβαια να πληρώσει το κόστος;

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα από την αντιπολίτευση, ενώ το αντίθετο θα μπορούσε να γίνει με μεγάλη ευκολία.

Ο λαός αυτή τη στιγμή φαίνεται να το γνωρίζει αυτό.

Για πόσο όμως χρονικό διάστημα θα κρατήσει αυτό, είναι ένα ερώτημα στο οποίο κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, που βρήκε το κουράγιο να δηλώσει ότι επί πρωθυπουργίας του διαπράχθηκαν δύο σοβαρά λάθη: Στο θέμα Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ