x
 

Υγεία

Για να ζείτε κάθε μέρα πιο βιώσιμα

Το να ζείτε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε vegan από τη μια μέρα στην άλλη ή να αλλάξετε το αυτοκίνητό σας με ένα ποδήλατο. Αν και αυτές οι αλλαγές κάνουν σίγουρα τη διαφορά, υπάρχουν επίσης μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να είστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον όπως το να φυτέψετε ένα λαχανικό στον κήπο σας, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον. Δοκιμάστε οποιονδήποτε τρόπο για να είστε πιο βιώσιμοι στην καθημερινή σας ζωή.

Φάτε ένα γεύμα με βάση τα φυτά

Δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι ή vegan για να τρώτε πιο βιώσιμα. Ακόμη και η επιλογή να παραιτηθείτε από το κρέας για ένα γεύμα πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο κάνει τη διαφορά.

Shop Local

Οι τοπικές επιχειρήσεις συνήθως προμηθεύονται τα αγαθά τους από κοντινούς πωλητές, γεγονός που ελαχιστοποιεί τους ρύπους από τη μεταφορά και το κόστος που σχετίζεται με την παραλαβή των αγαθών σας από μεγαλύτερη απόσταση.

Χρησιμοποιήστε καλαμάκι ανακύκλωσης

Είτε στο σπίτι, είτε εν κινήσει, η χρήση ενός ανακυκλωμένου αντί για πλαστικό καλαμάκι είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε την απόλαυση του αγαπημένου σας παγωμένου ποτού πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Στεγνώστε τα ρούχα σας

Οταν μπορείτε, προτιμήστε να στεγνώνετε τα ρούχα σας, αντί να τα πετάτε στο στεγνωτήριο. Αυτό όχι μόνο μειώνει τη χρήση ενέργειας, αλλά προστατεύει επίσης τα ρούχα σας από ζημιές από τις ακραίες θερμοκρασίες της συσκευής.

Αγοράστε χύμα

Αγοράστε ζυμαρικά, είδη πρώτης ανάγκης για το σπίτι, σνακ και άλλα μη ευπαθή προϊόντα χύμα για να μειώσετε τα απόβλητα συσκευασίας.

Ανακυκλώστε

Η ανακύκλωση είναι ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους για να ζεις πιο βιώσιμα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και αποτεφρωτήρες.

Χρησιμοποιήστε το κερί μέλισσας

Το περιτύλιγμα με κερί μέλισσας είναι ένας τρόπος αποθήκευσης προϊόντων, υπολειμμάτων και άλλων χωρίς πλαστικό. Το χυτεύσιμο περιτύλιγμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο κυρίως από βαμβάκι και κερί μέλισσας (φυσικά), μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί γύρω από δοχεία και τρόφιμα.

Φάτε τα υπολείμματα

Πριν βγείτε έξω για φαγητό ή αγοράσετε νέα είδη παντοπωλείου, φάτε πρώτα ό,τι έχετε στο ψυγείο σας. Το να τελειώνετε τα υπολείμματα σας μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά το να το κάνετε συνήθεια μπορεί να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων και να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που πηγαίνει στις χωματερές.

Επισκεφθείτε μια Αγροτική Αγορά

Περισσότερο από μια χαλαρή κυριακάτικη δραστηριότητα, η επίσκεψη σε μια κοντινή αγορά φάρμας είναι επίσης ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να ψωνίσετε. Τα τοπικά τρόφιμα δεν ταξιδεύουν τόσο μακριά όπως αυτά που θα βρείτε σε ένα σούπερ μάρκετ, πράγμα που σημαίνει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Φτιάξτε ένα φυσικό καθαριστικό

Τα καθαριστικά που αγοράζονται από το κατάστημα περιέχουν συχνά χημικές ουσίες και συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και είναι συνήθως συσκευασμένα σε πλαστικό. Αντίθετα, φτιάξτε ένα καθαριστικό στο σπίτι χρησιμοποιώντας καθημερινά συστατικά, όπως ξύδι και νερό, και αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι ψεκασμού.

Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα από μπαμπού

Την επόμενη φορά που θα αλλάξετε την οδοντόβουρτσά σας, επιλέξτε μια από μπαμπού. Οι λαβές είναι κατασκευασμένες από μπαμπού, το οποίο είναι 100 τοις εκατό βιοδιασπώμενο, σε αντίθεση με τις πλαστικές επαναλήψεις.

Χρησιμοποιήστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο φλιτζάνι καφέ

Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο πρωινό σας ταξίδι στο καφέ, φέρτε μαζί σας ένα ποτήρι από ανακύκλωση αντί να επιλέξετε τα συνηθισμένα ποτήρια μιας χρήσης.

Χρησιμοποιήστε μια επαγωγική κουζίνα

Χρησιμοποιήστε μια επαγωγική κουζίνα αντί μιας εστίας αερίου ή ηλεκτρικής κουζίνας. Αυτός ο τύπος εστίας χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, η οποία είναι ισχυρή αλλά και πιο ενεργειακά αποδοτική, καθώς η θερμότητα δεν χάνεται κατά τη διαδικασία μεταφοράς.

Ρίξτε μια ματιά σε ένα βιβλίο βιβλιοθήκης

Για τους μανιώδεις αναγνώστες, λίγα πράγματα είναι πιο συναρπαστικά από την επιλογή του επόμενου βιβλίου τους. Αντί να αγοράσετε ένα για να το διαβάσετε και να το βάλετε στο ράφι σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να το πάρετε από την τοπική βιβλιοθήκη σας όπου μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για τα επόμενα χρόνια.

Κοπρόχωμα

Περιορίστε τη σπατάλη τροφίμων κομποστοποιώντας υπολείμματα, όπως τσόφλια αυγών, άλεσμα καφέ και άλλα. Μόλις διασπαστούν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κομπόστ στον κήπο σας ως τροφή για τα φυτά.

Δωρίστε αχρησιμοποίητα αντικείμενα

Δώστε τα αχρησιμοποίητά σας αντικείμενα, από ρούχα που δεν σας κάνουν πια μέχρι παιχνίδια που έχουν βαρεθεί τα παιδιά σας, μια δεύτερη ζωή φέρνοντάς τα σε ένα κοντινό κέντρο δωρεών.

Κάντε ποδήλατο, αυτοκίνητο ή πάρτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ενας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα είναι κατά τη διάρκεια της καθημερινής σας μετακίνησης. Το να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι, ακόμα και μια μέρα την εβδομάδα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν είναι δυνατόν, ή ομαδική χρήση αυτοκινήτου με κάποιον ντόπιο. Όταν ταξιδεύετε σε μικρή απόσταση, εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας και αντ’ αυτού περπατήστε ή οδηγήστε το ποδήλατό σας.

Φυτέψτε έναν σπόρο

Η καλλιέργεια των δικών σας φρούτων, λαχανικών και βοτάνων μειώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και μειώνει τη σπατάλη τροφίμων καθώς χρειάζεται μόνο να φυτέψετε αυτό που πραγματικά θα φάτε. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα και ομορφιά στον κήπο σας.

Πιείτε από ένα μπουκάλι νερού ανακυκλωμένο

Αλλάξτε το καθημερινό σας πλαστικό μπουκάλι νερού με ένα ανακυκλωμένο για να μειώσετε την ποσότητα πλαστικού που πηγαίνει στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Αγορά μεταχειρισμένων

Οι αγορές μεταχειρισμένων είναι ένας βιώσιμος, ανταποδοτικός και προσιτός τρόπος αγοράς αγαθών που διαφορετικά μπορεί να καταλήξουν στη χωματερή. Πριν αγοράσετε καινούργια, ελέγξτε τα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης, τις πωλήσεις ακινήτων και τα εμπορικά κέντρα με αντίκες για τα είδη για τα οποία κυκλοφορείτε στην αγορά, είτε πρόκειται για ρούχα, διακόσμηση σπιτιού, μικροσυσκευές ή κάτι άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ. Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ