x

Κοινωνία

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ στις «δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση» 

23 Νοεμβρίου 2021

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ («WP») – Οι Ηνωμένες Πολιτείες προστέθηκαν για πρώτη φορά σε μια λίστα με τις «δημοκρατίες σε οπισθοδρόμηση» σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Βοήθεια (International Institute for Democracy and Electoral Assistance – IDEA) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το προπύργιο της παγκόσμιας δημοκρατίας, έπεσαν θύματα αυταρχικών τάσεων και καταρρίφθηκαν πολλά σκαλοπάτια στη δημοκρατική κλίμακα», ανέφερε η έκθεση της IDEA για το 2021.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε τις τάσεις από το 2020 έως το 2021, διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει πλέον σε χώρες όπου η δημοκρατία ολισθαίνει.

«Ο κόσμος γίνεται πιο αυταρχικός καθώς τα μη δημοκρατικά καθεστώτα γίνονται ακόμη πιο θρασεία στην καταστολή τους και πολλές δημοκρατικές κυβερνήσεις υποφέρουν από οπισθοδρόμηση υιοθετώντας τις τακτικές του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου, που επιδεινώνεται από αυτό που απειλεί να γίνει ‘νέο κανονικό’ των περιορισμών του Covid-19», διαπιστώνει η έκθεση.

«Ο αριθμός των χωρών που κινούνται προς την κατεύθυνση του αυταρχισμού είναι τριπλάσιος από τον αριθμό που κινείται προς τη δημοκρατία».

Οι λαϊκιστικές πολιτικές, η εκμετάλλευση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19 για να φιμωθούν αντιφρονούντες, μια τάση των χωρών να μιμούνται την αντιδημοκρατική συμπεριφορά των άλλων και η παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται για τον διχασμό κοινωνιών είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό, υπογραμμίζει η IDEA.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι μερικές από τις «πιο ανησυχητικές» δημοκρατικές οπισθοδρομήσεις συνέβησαν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του Κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Ινδίας. Τόνισε επίσης «σχετικά με τις δημοκρατικές οπισθοδρομήσεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε τρία μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία.

Η αξιολόγηση της έκθεσης για τις ΗΠΑ επικεντρώθηκε στις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ονόμασε, την ουσιαστικά αβάσιμη αμφισβήτηση της νομιμότητας των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020 από τον Τραμπ, «ιστορική καμπή» που «υπονόμευσε τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία» και κορυφώθηκε με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι τακτικές του Τραμπ είχαν «παράλληλα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Μιανμάρ και το Περού», καταλήγει η έκθεση.

«Κατατάξαμε τις ΗΠΑ ως ‘σε οπισθοδρόμηση’ για πρώτη φορά φέτος, αλλά τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι η πτώση ξεκίνησε τουλάχιστον το 2019», σημείωσε ο εισηγητής της έκθεσης Αλεξάντερ Χάντσον.

«Τα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας αντιμετώπισαν γενναία την καταστολή σε όλο τον Κόσμο και έχουν εμφανιστεί παγκόσμια κοινωνικά κινήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την καταπολέμηση των φυλετικών ανισοτήτων».

«Η δημοκρατία είναι ανθεκτική», κατέληξε.

Τον Οκτώβριο του 2020 μελέτη της δεξαμενής σκέψης Freedom House που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, διαπίστωσε ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν επιδεινωθεί σε 80 χώρες από τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και την γραμμή Αθήνα - Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία "Emirates" το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στις 12:45 προσγειώθηκε σήμερα το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.