x

Πολιτική

Για ταξίδι μυστηρίου του Ανταμς στην Αθήνα κάνει λόγο η «ΝΥΤ»

04 Δεκεμβρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αναφορά στο ταξίδι του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, στην Αθήνα και την Ντόχα του Κατάρ, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ταξίδι μυστηρίου» κάνει η εφημερίδα «Νew York Times».

«Συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών. Επισκέφθηκε την Ακρόπολη στην Αθήνα και το σύστημα συγκοινωνίας στην Ντόχα του Κατάρ. Και αφού παρακολούθησε έναν αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς δοκίμασε την τοπική νυχτερινή ζωή» γράφει η «ΝΥΤ» και συνεχίζει: «Το πρώτο του εκτεταμένο ταξίδι στο εξωτερικό ως δήμαρχος έμοιαζε ταυτόχρονα με ταξίδι αναψυχής αλλά και με επίσημο ταξίδι – και, προς τιμήν του, δεν προσποιήθηκε το αντίθετο».

Την ημέρα πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Ανταμς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πλήρωνε για τη διαμονή του στο Κατάρ για να αποτρέψει τυχόν κατηγορίες ότι σπαταλάει χρήματα φορολογουμένων.

Το βιαστικά οργανωμένο ταξίδι –ένα τετραήμερο σε Ελλάδα και Κατάρ– κατέστησε δύσκολη την παρακολούθηση μεγάλου μέρους της υπερατλαντικής περιπέτειας του δημάρχου. Ειδικά το επίσημο δημοσιογραφικό πρόγραμμά του στο Κατάρ δεν σημείωνε καμία συγκεκριμένη πληροφορία είτε για το πού θα πήγαινε ή με ποιον θα συνευρισκόταν.

Ο κ. Ανταμς δήλωσε το Σάββατο, σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Ντόχα με δημοσιογράφους, ότι απόλαυσε την παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ολλανδία -αν και η ομάδα των ΗΠΑ έχασε- και ότι μελέτησε τις διαδικασίας εν όψει του ρόλου της Νέας Υόρκης ως μια από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Ο κ. Ανταμς, ο οποίος είναι γνωστό ότι απολαμβάνει τη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης, αρνήθηκε να πει πού πήγε το βράδυ της Παρασκευής. Ερωτηθείς αν επισκέφθηκε κάποιο πάρτι, ο κ. Ανταμς απάντησε ότι «η καθημερινή ζωή, η νυχτερινή ζωή, τα πάντα είναι ζωντανά εδώ αυτή τη στιγμή».

«Αυτή η πόλη έχει πραγματικά αναπτυχθεί πολύ, με πολλά υπέροχα εστιατόρια και τοποθεσίες όπου μπορείς να πας και να διασκεδάσεις ακόμη και μετά το παιχνίδι, και το εκμεταλλεύτηκα πλήρως αυτό», προσέθεσε.

Την Παρασκευή, ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία του κ. Ανταμς από συνάντηση του με τον εμίρη, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι – μια εκδήλωση που δεν περιλαμβανόταν στο δημοσιογραφικό πρόγραμμα του δημάρχου. Ο κ. Ανταμς δήλωσε ότι επρόκειτο για αυθόρμητη συνάντηση.

Ο πρώτος σταθμός του δημάρχου στην Αθήνα ήταν να ηγηθεί μιας συνάντησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού – ένα θέμα για το οποίο ο κ. Ανταμς μιλάει συχνά στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά την άφιξή του στην ελληνική πρωτεύουσα την Τετάρτη, ο κ. Ανταμς συμμετείχε σε λαμπερό δείπνο στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt» με την πρόεδρο της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Ανταμς έκανε μια σύντομη εμφάνιση σε ένα εναρκτήριο πάνελ για τη Σύνοδο Κορυφής που διοργανώθηκε από το Combat Antisemitism Movement (Κίνηση για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού). Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας για να υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης των πόλεων της Αθήνας και της Νέας Υόρκης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος της Αθήνας, επέδειξε δημόσια στον κ. Ανταμς τα νέα μηχανήματα καθαρισμού δρόμων της πόλης και ύστερα τον ξενάγησε στον βράχο της Ακρόπολης. Παρακολούθησαν επίσης μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, και την εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Ανταμς δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εξοπλισμό της Αθήνας για τον καθαρισμό δρόμων – ένα πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει στη Νέα Υόρκη, όπου οι σωροί των σκουπιδιών έχουν βγει εκτός ελέγχου.

Ο κ. Ανταμς είπε ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες και θυμήθηκε ότι ήταν βρώμικη. Είπε ωστόσο, ότι οι ηγέτες της πόλης έχουν έκτοτε διορθώσει το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μαρία Νικολαϊδου είναι η κόρη ενός ανθρώπου που η ζωή του είναι συνυφασμένη με την ιστορία της λαϊκής διασκέδασης στην Αμερική και στον Καναδά κατά το δεύτερο μεταναστευτικό κύμα: του Απόστολου Νικολαϊδη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ