x
 

Κοινωνία

Για την ημέρα της Γυναίκας

09 Μαρτίου 2024
Της Λίλιας Τσούβα

«Εχουμε τις εταίρες για να ικανοποιούμε το πνεύμα, τις παλλακίδες για να ικανοποιούμε τις αισθήσεις και τις συζύγους για να μας δίνουν παιδιά και να είναι πιστοί φύλακες του σπιτιού». Στη φράση αυτή του αρχαίου ρήτορα Δημοσθένη (4ος αιώνας π.Χ.) συμπυκνώνεται η αντίληψη των πατριαρχικών και ανδροκρατούμενων κοινωνιών του παρελθόντος. Και παρά τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζονται ανά εποχές, για παράδειγμα στη Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Σπάρτη όπου η γυναίκα έχαιρε κάποιου σεβασμού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης η θέση της ήταν υποβαθμισμένη. Θεωρούνταν κατώτερο ον, ζούσε στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και στερούνταν βασικών δικαιωμάτων. Η θέση σταδιακά βελτιώθηκε. Ισες ευκαιρίες στη μόρφωση και την εργασία, δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, ίση αμοιβή επί ίσης εργασίας, είναι μερικές από τις κατακτήσεις του γυναικείου φύλου, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους γυναικείους αγώνες, αλλά και από τις οικονομικοπολιτικές και κοινωνικές μεταβολές, την εκβιομηχάνιση, τον εκδημοκρατισμό, την ένταξη του γυναικείου φύλου στην αγορά εργασίας.

Η Γαλλίδα διανοούμενη Ολυμπία ντε Γκουζ (Olympe de Gouges, 1748-1793) υπήρξε από τις πρώτες αγωνίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων. Ασκώντας κριτική στους συντάκτες της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Γαλλική Επανάσταση γιατί αγνόησαν τις γυναίκες, στάλθηκε στη λαιμητόμο το 1793. Τον αγώνα συνέχισαν οι αδελφές Emmeline (1858-1928) και Sylvia Pankhurst (1882-1960) στην Αγγλία. Το βρετανικό κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών (σουφραζέτες) εστίασε στο δικαίωμα της ψήφου. Σε ένα μεγάλο ωστόσο μέρος του Κόσμου η γυναίκα συνεχίζει να ζει στην υποβάθμιση και την υποταγή. Ιδιαίτερα δυσχερής είναι η θέση της στις χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου η ισότητα των φύλων δεν έχει νομοθετηθεί, ενώ ισχύουν αναχρονιστικές απόψεις για τον ρόλο της. Αναλφαβητισμός, κακοποίηση, γάμος σε πολύ μικρή ηλικία, φτώχεια, ανεργία, trafficking, κλειτοριδεκτομή, είναι μερικές από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών στις χώρες αυτές. Αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες, παρά τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, η εξίσωση της γυναίκας με τον άνδρα δεν έχει ακόμη καταστεί απόλυτα εφικτή. Στερεότυπα, προκαταλήψεις, πρακτικές αιώνων καταδικάζουν το φύλο σε ρόλο δευτερεύοντα. Οι ίδιες οι γυναίκες συχνά αποδέχονται τον υποδεέστερο ρόλο τους ή τον αναπαράγουν με την ανατροφή των παιδιών, τον λόγο, τη συμπεριφορά. Η μεγάλη ωστόσο προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία (εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, επιστήμονας, κοινωνικό, πολιτικό πρόσωπο), πρέπει να αναγνωριστεί. Οι σημαντικοί για τη διαπαιδαγώγηση θεσμοί της οικογένειας, της πολιτείας, του σχολείου, των ΜΜΕ, αλλά και οι άνδρες, η ίδια η γυναίκα, οφείλουν να παλέψουν από κοινού γι’ αυτό. Η εξίσωση του γυναικείου φύλου είναι ζήτημα ανθρωπισμού και δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιστρέφει στην Ελλάδα και δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ