x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το καλό της ανθρωπότητας

Απεδείχθη ακόμη μια φορά ότι η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει και τη φαντασία, στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και την επιστημονική φαντασία.

Ο λόγος είναι για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία με τη ραγδαία εξέλιξή της έχει σημειώσει υπό τη μορφή λογαρίθμων μέσα από ιδιαίτερα επικερδείς ψηφιακές εφαρμογές ευρύτερη αναγνώριση και χρήση και έχει καταστεί ένας από τους κύριους τομείς ανταγωνισμού μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα όμως η θεαματική αυτή πρόοδος έχει προξενήσει σοβαρότατο προβληματισμό, ακόμη και σε πολλούς από τους επιστημονικούς δημιουργούς της και αποτελεί μείζονα τομέα για μελέτη και εποπτεία εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συναφώς, την προηγούμενη εβδομάδα, το ευρύτερο κοινό, αλλά κυρίως «εκείνοι που γνωρίζουν», παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δραματικές εξελίξεις σχετικά με την αποπομπή και την όντως ολίγων ημερών επαναπρόσληψη του ανωτάτου διευθυντικού στελέχους της πιο γνωστής εταιρείας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, της περίφημης OpenAI.

Οι λεπτομέρειες είναι αρκετά συγκεχυμένες, γενικά όμως η καθολική εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν ότι τα γεγονότα περιστράφηκαν γύρω από το θεμελιώδες ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να υπερισχύσει η προοπτική απεριόριστης κερδοφορίας από την εξέλιξη και εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης, ή επιβάλλεται όπως η επιχειρηματική απληστία να επιβραδυνθεί προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως κατά πόσον η νέα αυτή τεχνολογία, θα εξελιχθεί πράγματι «σύμφωνα με τα καλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας».

Να μη καταλήξει δηλαδή να απειλήσει, όπως πολλές προσωπικότητες φοβούνται, την ανεξαρτησία ή ακόμη και την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους.

Διότι, αρκετοί επισημαίνουν, η τεχνητή νοημοσύνη με τις ραγδαίες και σε εκθετικό ρυθμό αυξανόμενες δυνατότητές της μπορεί, αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεξελισσόμενη, να καταστεί εντελώς ανεξέλεγκτη και ικανή να αναλαμβάνει από μόνη της πρωτοβουλίες όχι κατ’ ανάγκη προς όφελος της ανθρωπότητας.

Οι δραματικές ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών γύρω από την επιχειρηματική ηγεσία της πρωτοπόρου ΟpenΑΙ δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προοπτική του κέρδους υπερίσχυσε των φόβων σχετικά με την ενδεχόμενη αυτή απειλή.

Προς συμπλήρωση της εικόνας πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσφατα κανονιστικό νομικό πλαίσιο για τη διαπίστωση και περαιτέρω έλεγχο ενδεχόμενων επιπτώσεων από την ταχύτατη εξέλιξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τούτοις, ο ανταγωνισμός που τροφοδοτεί τον αγώνα ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής για τη μεγιστοποίηση του προσδοκώμενου κέρδους εκτείνεται όχι μόνο στον επιχειρηματικό αλλά και στο διακρατικό επίπεδο αφού, για παράδειγμα, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, προφανώς από τον φόβο του ανταγωνισμού δηλώνουν απροθυμία να επιβραδύνουν τη δική τους συναφή έρευνα και τεχνολογική πρόοδο χαρακτηρίζοντας υπερβολικούς τους εκφραζόμενους ενδοιασμούς.

Το όλο θέμα είναι κρισίμου σημασίας.

Εάν πιστέψει κανείς σημαντικές προσωπικότητες του τεχνολογικού αλλά και επιχειρηματικού τομέα, σε τελική ανάλυση η επιστήμη και η τεχνολογία δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια μπορεί να είναι τα απώτατα όρια και οι τελικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Εύλογα λοιπόν πολλοί διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να προστατευθούν τα «καλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας» όταν δεν είμαστε εκ των προτέρων βέβαιοι πού μπορεί να οδηγήσει η τεχνολογική αυτή εξέλιξη και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τον επ’ αυτής ανθρώπινο έλεγχο.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνουν ότι δεν αγγίζει κανείς ένα γυμνό ηλεκτρικό καλώδιο εάν δεν είναι προκαταβολικά βέβαιο ότι δεν είναι ηλεκτροφόρο και ότι δεν θα οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Ηλθαν νωρίς φέτος τα πουλιά της ανοίξεως, τα τρυγόνια και τα άλλα πουλιά με το πορτοκαλί στήθος εδώ στις γειτονιές, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, και φέρνουν χαμόγελα σε όλους αυτούς που αγαπούν τη φύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ