Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιάνναρης: Ετσι περάσαμε το ψήφισμα για την Κύπρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο γεγονός ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στα πολιτειακά κοινοβουλευτικά όργανα της Νέας Υόρκης ενήργησαν από κοινού, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, εστίασε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) αναφορικά με το πρόσφατο ψήφισμα για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο οι τουρκικές διπλωματικές αρχές προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να παρεμποδίσουν.

«Εμείς στη Νέα Υόρκη από την πλευρά μας περάσαμε ένα ψήφισμα για πρώτη φορά για να αναγνωριστεί τι έχει συμβεί στην Κύπρο. Είχαμε παρέμβαση από την Τουρκία για πρώτη φορά, δεν ήταν χαρούμενοι. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε πέντε αντιπροσώπους στην Πολιτειακή Γερουσία και την Πολιτειακή Βουλή. Ενωμένοι και από τα δυο κόμματα και στα δυο Σώματα του Πολιτειακού Κοινοβουλίου, ήρθαμε να μιλήσουμε με μια φωνή ότι θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Γιάνναρης.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση «Times Union», ο Τούρκος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Ρεϊχάν Οζγκούρ, απέστειλε επιστολή την ύστατη ώρα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Πολιτειακής Γερουσίας, ζητώντας να μην περάσει το ψήφισμα, με το αιτιολογικό της «εσκεμμένης διαστρέβλωσης της ιστορίας της ελληνοτουρκικής διαμάχης στην Κύπρο».

Μάλιστα, βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας υποστήριξε πως η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει «αισθήματα αδικίας» στην τουρκο-αμερικανική κοινότητα, όπως επίσης και να δημιουργήσει ένα ρήγμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

«Ο Τούρκος γενικός πρόξενος έστειλε μια επιστολή και ζήτησε να μην το περάσουν. Ομως, εγώ με τον Ανδρέα Γουνάρδη και τον Δημήτρη Σκουφή, όπως επίσης ο Μιχάλης Ταννούσης με τον Γιάννη Λεμόντη στη Βουλή συνεχίσαμε τη δουλειά και το περάσαμε. Εάν δεν ήμασταν εμείς εκεί, αυτό δεν θα γινόταν. Για αυτό, το ότι ψηφίζουμε, είμαστε ενωμένοι και μπορούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον είναι πολύ σημαντικό και τώρα το βλέπουμε», κατέληξε ο κ. Γιάνναρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis), ο οποίος είχε τονίσει πως, παρότι με τους Δημοκρατικούς ομογενείς συναδέλφους του «δεν συμφωνούν πολιτικά σχεδόν σε τίποτα», εργάζονται μαζί για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η 30ή Μαρτίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την παρέλαση της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην 5η Λεωφόρο για το 2025, όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής Παρέλασης.

Σχόλια

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.