x
 

Πολιτισμός

Γιάννος Γραμματίδης στον «Ε.Κ.»: Σημαντικό εγχείρημα η Αρχαία Ολυμπία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την άσβεστη ελπίδα και αδιάσειστη πεποίθηση πως το εγχείρημα της επαναφύτευσης ελαιόδεντρων στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, που υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού, θα λάβει σάρκα και οστά σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος από το προσδοκώμενο, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Αμερικανο – Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.

Ο κ. Γραμματίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της παγκόσμιας αυτής εκστρατείας, για την οποία είχε αναφερθεί πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») τόνισε πως ευαισθητοποιήθηκε κατόπιν και της παρέμβασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος ζήτησε τη συνεισφορά του, βάσει των γνωριμιών που έχει στις ΗΠΑ, για την αποκατάσταση των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες, που έχουν, εκτός των άλλων, και σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

«Εχω κάνει σκοπό της ζωής μου και ασχολούμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Επικοινωνώ με ελληνικές επιχειρήσεις και ζητάω χρήματα για αυτήν την προσπάθεια», τόνισε, μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο κ. Γραμματίδης.

Ο Γιάννος Γραμματίδης

Η εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει οργανωθεί με πρωτοβουλία του ζεύγους Νταϊάν Τιτλ και Στιβ ντε Λετ, μέσω του Arete Fund, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλάκις την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο στόχος που τέθηκε, εξ αρχής, ήταν υψηλός: εφόσον καταστεί δυνατόν, οι καλλιεργητές αυτοί να μπορούν να αξιοποιήσουν ξανά σημαντικές ποικιλίες κορωνέικης ελιάς μέσα σε μια πενταετία.

«Θέλουμε να αγοράσουμε ελιές καινούργιες, κορωνέικης ποικιλίας, με σκοπό, αφού τις αγοράσουμε να πάμε και να τις δώσουμε στους ντόπιους που υπέστησαν ζημιά, να ξαναφυτέψουν τους ελαιώνες τους και να κοιτάξουν μετά από 4 – 5 χρόνια να αποκτήσουν πάλι εισόδημα. Σκεφτείτε το δράμα τους, που δεν θα υπάρχουν ελιές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Γραμματίδης.

Ασφαλώς, διαδικαστικά, ακόμη και με σημαντικό διαθέσιμο κεφάλαιο από τις δωρεές, το εγχείρημα είναι πολύπλοκο: απαιτεί γνωμοδότηση γεωπόνων, επίβλεψη αλλά και, το σημαντικότερο, την αποτύπωση της πραγματικής ζημιάς στην Αρχαία Ολυμπία.

«Αρχικά ψάχναμε 80 με 100.000 ελιές. Σήμερα τα έχουμε πετύχει έτσι ώστε να έχουμε τόσα χρήματα που να μπορούμε να αγοράσουμε 150.000 ελιές. Φαντάζεστε τι σημαίνει 150.000 ελιές. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν μπολιασμένες για να αντέχουν στο φύτεμα και εν συνεχεία τις κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, έπρεπε να δούμε πόσες χιλιάδες κάηκαν. Το βρίσκουμε από τις δηλώσεις ζημιάς που έξαναν στην κυβέρνηση οι αγρότες. Αυτό είναι μια μακρά διαδικασία η οποία, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε καταλόγους ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τις ελιές τους», τονίζει ο κ. Γραμματίδης.

Η κ. ντε Λαέτ με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη (Παραχώρηση Γιαννου Γραμματίδη)

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του Αμερικανο – Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιχειρεί να αξιοποιήσει τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να απαλλάξει την εκστρατεία από μια σειρά βάρη, τα οποία θα μπορούσαν να ανεβάσουν τον συντελεστή δυσκολίας της διαδικασίας.

«Συνεννοήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών ούτως ώστε όταν αγοράζουμε τα δέντρα από τους παραγωγούς, να μην πληρώνουμε ΦΠΑ που είναι ένα μεγάλο ποσό. Ο Υπουργός μας απήλλαξε από τον ΦΠΑ. Οταν κάποιος κάνει δωρεά σε εμάς εκεί υπάρχει φόρος δωρεάς στην Ελλάδα. Έπρεπε να πάρουμε απαλλαγή και από τον φόρο δωρεάς. Πετύχαμε μέχρι τώρα ειδικά για τους ζημιωθέντες, πετύχαμε να απαλλαγούν όλα αυτά από τον ΦΠΑ και οι δωρεές από τον φόρο δωρεών. Μπορούμε να τα διαθέσουμε για την αγορά ελιών και όχι μόνο», τόνισε ο κ. Γραμματίδης.

Από την άλλη πλευρά, ξεκαθαρίζεται πως ένα κίνητρο της προσπάθειας αποτελεί και ο βαθύς συμβολισμός της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και η αδιαμφισβήτητη σύνδεση της ελιάς με την ιδέα του ολυμπισμού καθαυτή, μέσω του συμβόλου του «κλάδου ελαίας».

«Δεν είναι μόνο ότι βοηθάς ανθρώπους πληγωμένους, οι οικογένειες των οποίων υποφέρουν οικονομικά. Θα πρέπει να σταθούμε επίσης στον συμβολισμό της ελιάς διεθνώς για την Ελλάδα, όπως και ότι ο κότινος της ελιάς είναι το σύμβολο του Ολυμπισμού, της Ειρήνης. Η Αρχαία Ολυμπία είναι το καλύτερο brand που έχουμε παγκοσμίως. Είναι το πιο σημαντικό σήμα για την Ελλάδα και δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε έτσι, το οφείλουμε στην Ιστορία μας και την περιοχή», προσθέτει ο κ. Γραμματίδης, ο οποίος κι έδωσε περισσότερα στοιχεία για το παρόν χρονοδιάγραμμα.

«Τα δέντρα θα παραδοθούν με νταλίκες στους κοινοτάρχες στις κοινότητες που έχουν υποστεί τις ζημιές μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ο καλλιεργητές θα τα παραλάβουν από την κοινότητα και θα τα φυτέψουν. Θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, στο Ζάππειο όπου θα βρίσκεται ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, θα είναι οι μεγάλοι δωρητές, εγώ και όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας για να ανακοινώσουμε μαζικά το έργο και να καταλάβει ο κόσμος τι κάνουμε. Τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου, στην Αρχαία Ολυμπία, προσβλέποντας στην παρουσία του Πρωθυπουργού και των εμπλεκόμενων φορέων, θα έχουμε την ολοκλήρωση του έργου, τιμώντας και τους δωρητές», κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.olympia-trees.com, προκειμένου να προσφέρουν την δωρεά τους, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοικτή μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ενας νεαρός άνδρας που υπηρετούσε στην ΕΛΑΣ ως ειδικός φρουρός, βρήκε σήμερα τραγικό θάνατο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που κατέρρευσε το πρωί στο Πασαλιμάνι, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ