x
 

Κοινωνία

Γιατί οι Αμερικανοί γίνονται πιο κοντοί;

19 Δεκεμβρίου 2023

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ξέρουμε ήδη ότι γινόμαστε βαρύτεροι. Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας είναι τόσο αμερικανικά όσο η μηλόπιτα – ένα κλισέ που φαίνεται πρόσφατα σχετικό σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά ξέρατε ότι γινόμαστε και πιο κοντοί;

Δεν το ξέραμε! Τουλάχιστον, όχι μέχρι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την Εθνική Ερευνα Συνέντευξης για την Υγεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να καταλάβουμε ποια επαγγέλματα διαθέτουν τους ψηλότερους εργαζόμενους.

Διαχωρίσαμε τις κατατάξεις ανά φύλο, επομένως η ανάλυσή μας δεν μας οδήγησε απλώς στις πιο ανδροκρατούμενες θέσεις εργασίας, όπως οι μηχανικοί και οι μηχανολόγοι. Μεταξύ των γυναικών, οι ψηλότεροι είναι δημόσιοι λειτουργοί -μια κατηγορία που περιλαμβάνει κορυφαία στελέχη καθώς και νομοθέτες- και μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει συγγραφείς, καλλιτέχνες, διασκεδαστές και αθλητές. Μεταξύ των ανδρών, οι ψηλότεροι είναι, πάλι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μοιράζονται αυτή τη διάκριση με τους αντιπροσώπους πωλήσεων.

Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε: Τα ύψη αναφέρονται από τον καθένα για τον εαυτό του σε αυτήν την έρευνα και τα ψηλότερα επαγγέλματα είναι γνωστά για τις δεξιότητές τους στο spin. Λοιπόν, θα μπορούσε η μεγάλη αμερικανική πτώση ύψους να τροφοδοτηθεί με κάποιο τρόπο από τους Αμερικανούς που γίνονται πιο ειλικρινείς σχετικά με το ανάστημά τους;

Λοιπόν όχι. Είδαμε παρόμοια αποτελέσματα στην Ερευνα Εθνικής Εξέτασης Υγείας και Διατροφής, ένα ξεχωριστό σύνολο δεδομένων CDC χρυσών προδιαγραφών που αναπληρώνει εκπαιδευμένο προσωπικό για τη μέτρηση του ύψους, του βάρους και άλλων διαστάσεων των ανθρώπων σύμφωνα με ένα εγχειρίδιο 91 σελίδων. Αν μη τι άλλο, αυτή η πηγή δείχνει μια ακόμη πιο απότομη πτώση στο ύψος της Αμερικής – αν και μιλάμε ακόμα για κλάσματα της ίντσας. Το ύψος αλλάζει αργά, ειδικά σε εθνικό επίπεδο.

Ομοίως, μια πραγματικά τεράστια ανάλυση μετρήσεων ειδικών σε 200 χώρες και περιοχές διαπίστωσε ότι το ύψος είχε υποχωρήσει μεταξύ των 19χρονων Αμερικανών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της δεκαετίας του 2000. Οι 19χρονοι Αμερικανοί άνδρες ήταν οι 36οι ψηλότεροι παγκοσμίως το 1985, αλλά μέχρι το 2019 ήταν 47οι. Οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας έπεσαν από την 38η στην 58η θέση, πίσω από την Κίνα και τον Λίβανο.

Επίσης, δεν είμαστε τόσο κακοί στο να μαντέψουμε τις μετρήσεις μας όσο νομίζετε. Σε μια ανάλυση του 2020, ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ζήτησαν από περισσότερους από 2.600 Αμερικανούς να δηλώσουν το ύψος και το βάρος τους και στη συνέχεια -χωρίς προειδοποίηση- τα ζύγισαν και τα μέτρησαν. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία από εμάς γνωρίζουμε το ύψος μας μέσα σε δύο ίντσες και το βάρος μας μέσα σε 10 και πλέον πάουντς. (Αν και όλοι τείνουμε να κάνουμε λάθος με το ευλύγιστο).

Αν μη τι άλλο, τα ύψη που αναφέρονται από τον ίδιο τον εαυτό υποτιμούν την εθνική μας βράχυνση, σύμφωνα με μια ξεχωριστή σύγκριση των υψών που αναφέρονται από τον εαυτό τους και των μετρούμενων από ειδικούς. «Τα δεδομένα έδειξαν ότι η υπερβολική αναφορά ύψους αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, «ενώ η υποαναφορά βάρους αυξήθηκε στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες».

Και μπορεί να υπάρχει μια απολύτως λογική εξήγηση γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αντιπρόσωποι πωλήσεων είναι τόσο ψηλοί: προκατάληψη. Προτιμάμε τους πανύψηλους πολιτικούς -επιλέξαμε για τελευταία φορά έναν πρόεδρο με ύψος κάτω του μέσου όρου για την εποχή του, τον William McKinley, το 1896- και μελέτες ανθρώπων όπως οι διευθυντές προσλήψεων συχνά διαπιστώνουν ότι πιστεύουν πως ένας ψηλότερος πωλητής, για παράδειγμα, θα εντυπωσιάσει τους πελάτες.

Τα πιο μικρά επαγγέλματα έχουν μια άλλη ένδειξη. Οι πιο κοντοί άνδρες εργάζονται σε φάρμες, ενώ οι πιο κοντές γυναίκες καθαρίζουν. Και τα δύο επαγγέλματα προσλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών εργαζομένων για το αντίστοιχο φύλο τους. Και οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν εκτός της χώρας τείνουν να είναι πολύ πιο κοντοί από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ – είναι ένα από τα μεγαλύτερα κενά ύψους που είδαμε.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ