x
 

Οικονομία

Γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν μακριά από την ύφεση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Περισσότερο από ένα χρόνο αφότου η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει γρήγορα τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, τα χαρακτηριστικά μιας ευρέως αναμενόμενης ύφεσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι εργοδότες προσλαμβάνουν επιθετικά, οι καταναλωτές ξοδεύουν ελεύθερα, το χρηματιστήριο ανακάμπτει και η αγορά κατοικίας φαίνεται να σταθεροποιείται – η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Fed δεν έχουν ακόμη αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομία.

Αντίθετα, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αφήσει τους καταναλωτές και τους εργοδότες να εξακολουθούν να προσπαθούν να αποφύγουν μία ύφεση. Αυτή η ορμή θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτοσυντηρούμενη.

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν τον χρόνο τους στις δραστηριότητες που παρέλειψαν κατά τη διάρκεια των απαγορεύσεων λόγω πανδημίας, όπως ταξίδια, συναυλίες και φαγητό έξω. Οι επιχειρήσεις στελεχώνονται για να ικανοποιήσουν την καταπιεσμένη ζήτηση. Οι κυβερνητικές πολιτικές ως απάντηση στην πανδημία -χαμηλά επιτόκια και τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια- άφησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με πολλά χρήματα και φτηνό χρέος. Ο ίδιος πληθωρισμός που ανησυχεί τόσο πολύ τη Fed μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς και κέρδη, τροφοδοτώντας τις δαπάνες.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μετριάσουν την οικονομία και τις πιέσεις στις τιμές με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας ύφεση αργότερα φέτος. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι περισσότερο φλέγοντα από τις προβλέψεις.

Τα κέρδη εργασίας, ειδικότερα, παραμένουν ισχυρά, αντλώντας περισσότερα χρήματα στα πορτοφόλια των Αμερικανών. Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό 339.000 τον Μάιο και οι αυξήσεις για τους δύο προηγούμενους μήνες ήταν υψηλότερες από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθούμε σε ύφεση», δήλωσε ο Τζάστιν Γούλφερς, (Justin Wolfers), καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, μια ακαδημαϊκή ερευνητική ομάδα και ο επίσημος κριτής για τις αμερικανικές υφέσεις αναλύει μια σειρά από οικονομικά δεδομένα για να βοηθήσει να προσδιορίσει εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δείκτες φαίνονται υγιείς, είπε ο Φούλφερς.

Οι εργοδότες έκαναν προσλήψεις τον περασμένο μήνα σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η αναψυχή και ο τουρισμός, όπου υπήρχαν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας κατά την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνει δημόσια σχολεία, αναψυχή και φιλοξενία -μια κατηγορία που εκτείνεται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ψυχαγωγία και αθλήματα θεατών- δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα απασχόλησης εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Σε ολόκληρη την οικονομία, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε 10,1 εκατομμύρια τον Απρίλιο από 9,7 εκατομμύρια τον Μάρτιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 5,7 εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς εκείνον τον μήνα. Η αναντιστοιχία μεταξύ ευκαιριών εργασίας και ατόμων που αναζητούν εργασία συνεχίζει να υποκινεί την αύξηση των μισθών. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν σταθερά 4,3% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρόμοια με τα ετήσια κέρδη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Σίγουρα δεν πίστευα ότι η αγορά εργασίας θα παρέμενε τόσο ισχυρή για τόσο πολύ», δήλωσε ο Καρλ Τατενμπάουμ (Carl Tannenbaum,) επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust.

Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να παραμείνει σφιχτή, κυρίως επειδή εκατομμύρια πρώην εργαζόμενοι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό από την έναρξη της πανδημίας. Το ποσοστό των Αμερικανών ηλικίας 16 ετών και άνω που εργάζονται ή αναζητούν δουλειά παρέμεινε σταθερό τον περασμένο μήνα στο 62,6%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ