x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Γιατί θα πρέπει να επιμένουμε στις σχέσεις μας με το Ισραήλ

Πολλοί, δεν έχω αμφιβολία, θα αισθανθούν απογοήτευση στην είδηση ότι το Ισραήλ και η Τουρκία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους, όπως δημοσίευσε η χθεσινή «New York Times».

Θα πουν, το περιμέναμε. Σας το λέγαμε.

Tι δηλαδή θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Να παραμείνει στο πνεύμα των συμμαχιών της με τους… Αραφάτ, Σαντάμ, Καντάφι κ.τ.λ. Οχι βέβαια.

Μια από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια -όχι μόνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη- ήταν η σύναψη στενών φιλικών σχέσεων με το Ισραήλ και κατ’ επέκταση με τους Εβραίους ανά τον Κόσμο. Εστω με καθυστέρηση δεκαετιών.

Ηταν καιρός.

Ηδη τα οφέλη για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι σημαντικά. Τόσο στον οικονομικό τομέα, τουρισμό, ακίνητα, όσο και στον στρατιωτικό. Αν θα διατηρηθούν ή όχι, ή αν θα αυξηθούν, αυτό εξαρτάται από εμάς. Θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε αυτή την αμοιβαία ωφέλιμη σχέση ή αν θα παραχωρήσουμε τη θέση μας στην Τουρκία.

Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι το Ισραήλ έχει ξεχάσει ή ότι έχει συγχωρήσει τις ύβρεις, τις απειλές σε βάρος του από τον Ερντογάν. Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή, επομένως, ότι οι Ισραηλινοί τον εμπιστεύονται. Ωστόσο, θα συνεργαστούν μαζί του, μέχρι έναν βαθμό, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ιδίως στον κίνδυνο που αποτελεί το Ιράν.

Θα ήταν απλοϊκό για εμάς να πιστεύουμε ότι θα διαιωνίζουν το καθεστώς των μη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους. Οι χώρες δεν ενεργούν μόνο συναισθηματικά, αλλά με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Παραμένει λοιπόν να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει  στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Εβραιοαμερικανική Κοινότητα.

Και μόνον έτσι μπορούμε να επηρεάσουμε, σε κάποιο βαθμό, την εξέλιξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον έφεραν οι γονείς του από την Νίσυρο στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 6 μηνών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας