x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Γιατί τόσος θυμός; Γιατί τόση αγριάδα; Πού πάμε;

Πέρασαν μέρες από τότε, αλλά αυτή η εικόνα δεν βγαίνει από το μυαλό μου. Σφηνώθηκε βαθιά στη μνήμη μου, και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο συνέβη και στην συνολική μνήμη του Ελληνισμού και κάθε ανθρώπου που την είδε.

Είναι τόσο απίστευτη η σκηνή που αναρωτιέσαι αν είναι αλήθεια, κι όχι κακόγουστο προϊόν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είδες καλά; Συνέβη αυτό; Και αν ναι, συνέβη όντως στην Ελλάδα, στο λιμάνι του Πειραιά;

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ. ο καπετάνιος του πλοίου «Blue Ηorizon» που έκανε την γραμμή Πειραιά-Ηράκλειο είχε βάλει μπροστά τις μηχανές για να αναχωρήσει.

Το βίντεο που κάποιος τράβηξε, δείχνει έναν άντρα να τρέχει να προλάβει να επιβιβαστεί στο πλοίο. Με το που επιβιβάζεται βρίσκεται αντιμέτωπος με μέλη του πληρώματος, τα οποία τον σπρώχνουν να βγει. Ομως αυτός επιμένει να περάσει μέσα στο πλοίο. Τότε αυτοί τον σπρώχνουν πιο δυνατά με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Ηταν αδύνατο να σωθεί αν και απείχε μόλις λίγα μέτρα από τη στεριά. Τα απόνερα της προπέλας του πλοίου τον καταβρόχθισαν.

Το όνομά του είναι Αντώνης Καργιώτης, 36 ετών και πήγαινε στο σπίτι του, στην Κρήτη. Δεν έφτασε ζωντανός στους δικούς του.

Η δολοφονία του μας συγκλόνισε όλους. Δεν περιμένει κανείς να συμβεί κάτι τέτοιο πουθενά. Σίγουρα όχι στην Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού.

Συγκλονίζει η σκληρότητα της πράξης. Η απανθρωπιά. Η βαρβαρότητα. Συγκλονίζει η αδιαφορία για την τύχη του ανθρώπου-επιβάτη.

Ισως, για να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου, τα μέλη του πληρώματος να πίστευαν όταν τον έσπρωχναν ότι θα πηδούσε στην προβλήτα. Να μην υπολόγισαν ότι θα πνιγόταν.

Αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να ήταν βέβαιοι γι’ αυτό. Αλλά συνέχιζαν να τον σπρώχνουν. Μέχρι που τα… κατάφεραν και τον πέταξαν στη θάλασσα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, επίσης βάρβαρη, δειλή σκηνή που εξελίχθηκε: Αν και ο καπετάνιος ενημερώθηκε για το τι έγινε, δεν έδωσε αμέσως διαταγή να σβήσουν τις μηχανές του πλοίου. Να ψάξουν να τον βρουν, ει δυνατόν να τον σώσουν. Εστω, βρε αδερφέ, να βρουν το πτώμα του.

Αντίθετα, έκαναν σαν να μην συνέβη τίποτα. Το καράβι ξεκίνησε κανονικά το δρομολόγιό του. Ταξίδεψε για 42 ολόκληρα λεπτά μέχρι που το Λιμενικό διέταξε τον καπετάνιο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

Και σκυλί να ήταν θα έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον.

Ο Ελληνας είναι μετανάστης και ναυτικός από παλιά.

Είμαστε φιλότιμοι. Φιλόξενοι. Φιλάνθρωποι. Πολιτισμένοι.

Τέτοια φαινόμενα δεν μας εκφράζουν. Δεν μας χαρακτηρίζουν. Δεν είμαστε αυτό εμείς.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί τόσος θυμός; Γιατί τόση αγριάδα; Πού πάμε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησαν σήμερα για 78η συναπτή φορά, οι εργασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο κεντρικό του κτίριο στην Ανατολική Οχθη της Νέας Υόρκης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ