x
 

Γενικά Νέα

Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει στον «Ε.Κ.»: Αβοήθητο το ελληνοαμερικανικό λόμπυ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει παρεκκλίνει από πάγιες και διαχρονικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρώην υπουργός και νυν Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Delphi Forum, τόνισε πως διαπιστώνει «σημαντικές αποκλίσεις από πάγια δόγματα της διπλωματίας μας», αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας στον ενδοαραβικό πόλεμο.

«Υπάρχουν στοιχεία συνέχειας στην εξωτερική πολιτική, όπως η διαχρονική προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε και σημαντικές αποκλίσεις από πάγια δόγματα της διπλωματίας μας. Διαχρονικά, τουλάχιστον από το 1979 που επισκέφθηκε τη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής, προβάλλαμε πάγια την εικόνα της Ελλάδας ως φιλειρηνικής χώρας, ήπιας ισχύος και γέφυρας ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί πλέον μιαν άλλη μεταφορά, αυτή του ‘προκεχωρημένου φυλακίου’, που επικρατούσε την περίοδο του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακή περίοδο. Παράδειγμα αυτής της μεταβολής είναι και η ανατροπή του δόγματος no greek boots on the ground με την αποστολή στρατευμάτων και πυραύλων ‘Πάτριοτ’ στην Σαουδική Αραβία, όπου συμμετέχει η Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε έναν ενδοαραβικό πόλεμο χωρίς απόφαση ενός διεθνούς οργανισμού. Γενικότερα βλέπω σε σχέση με την δική μας εξωτερική πολιτική να υπάρχει μια ορατή υποχώρηση σε ό,τι αφορά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διπλωματίας μας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με την παρουσία του στο Delphi, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «προωθεί τον διάλογο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ προανήγγειλε και συναντήσεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς βουλευτές. Στη συνέχεια, εξήρε τον ρόλο του ελληνοαμερικανικού λόμπυ, αντιπαραθέτοντας την επιτυχία των πιέσεων που ασκεί για τα τουρκικά F-16 σε σχέση με την αντίστοιχη της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θεωρώ πως δεν το έχουμε αξιοποιήσει στο σύνολο των δυνατοτήτων του. Εχουμε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί το έχει αφήσει πολλές φορές να δώσει τη μάχη μόνο του. Εξηγούμαι: Κυρίως η διπλωματία ασκείται μεταξύ κυβερνήσεων, όχι μεταξύ κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων. Παρ’ ότι είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια του ελληνοαμερικανικού λόμπυ και οι αντιστάσεις του Κογκρέσου, δεν καταβλήθηκε αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στην ομόλογή της αμερικανική κυβέρνηση για παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων στη χώρα μας, ιδίως στο να μην συνεχίζει τις προσπάθειες να μεταπειστεί το Κογκρέσο ως προς την πώληση των F16 στην Τουρκία. Στο κάτω-κάτω, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στην αμερικανική πλευρά πράγματα που διαχρονικά ζητούσε από όλους τους μεταπολιτευτικούς πρωθυπουργούς και δεν τα έπαιρνε, όπως η επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Μια συνεπής, διεκδικητική πολιτική που βασίζεται στην σύγκλιση των συμφερόντων και όχι στη λογική ‘του καλού μαθητή’ έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στην εκδήλωση ομογενών στον Σύλλογο Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» στην Αστόρια.
(Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη)

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει η καταδίκη της εισβολής να είναι ανεπιφύλακτη και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και γιατί έχουμε την ανοικτή πληγή της Κύπρου. Θεωρούμε όμως, επίσης, ότι δεν υπήρχε λόγος η Ελλάδα να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από την Γαλλία και την Ιταλία. Να υπερθεματίσουμε δηλαδή στην παράταση του πολέμου. Αντιθέτως, η Ελλάδα θα έπρεπε να συμβάλει σε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια για το τέλος του πολέμου, εννοείται πάντοτε με πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, αναφορικά με τον σεισμό στην Τουρκία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως οι Ελληνες «δείχνουν αλληλεγγύη χωρίς σκοπιμότητα», για να δηλώσει συγκρατημένος ως προς το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ξανά μια εκτόνωση της κατάστασης μέσω της λεγόμενης «διπλωματίας των σεισμών».

«Οι Ελληνες είμαστε ένας λαός που δείχνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά στις δύσκολες στιγμές στους γείτονές του, έτσι αισθανόμαστε και έτσι κάνουμε πάντα, χωρίς σκοπιμότητα και πολιτικό προγραμματισμό. Αρα, πέρα από τη βοήθεια που στείλαμε, υπάρχει μια πάνδημη διάθεση συμπαράστασης. Από την άλλη δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία νέα διπλωματία των σεισμών που θα βελτιώσει άμεσα και άρδην τις διμερείς σχέσεις, εν όψει του προεκλογικού κλίματος που έχει αυτή τη στιγμή η Τουρκία. Βεβαίως πάντοτε θα πρέπει να επιδιώκουμε να δημιουργούμε προϋποθέσεις διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης της διαφοράς μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Με το νόμο που προτείναμε, θα ψήφιζαν όλοι»

Ερωτώμενος για την ψήφο των ομογενών αλλά και τους χαμηλούς αριθμούς εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ένεκα των περιορισμών που έχουν εισαχθεί στην κείμενη νομοθεσία, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υπεραμυνόμενος του μοντέλου που είχε προταθεί, κατά το οποίο όμως δεν προσμετρούνταν η ψήφος απευθείας στα πολιτικά κόμματα.
«Η δική μας θέση και στην αναθεώρηση του Συντάγματος και με τροπολογία που καταθέσαμε όταν ψηφιζόταν ο νόμος είναι να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι χωρίς περιορισμό και όχι απλώς να ψηφίζουν, αλλά να εκλέγουν και τον δικό τους εκπρόσωπο. Εναν σε κάθε μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια του εξωτερικού. Ενας στην Αμερική, ένας στην Ευρώπη, ένας στην Αυστραλία ένας στον υπόλοιπο Κόσμο.
Και επειδή ακριβώς θα εκλεγόταν ένας βουλευτής και η απλή αναλογική εξ ορισμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και για να αποφύγουμε ακραίους κομματικούς ανταγωνισμούς, είχαμε πει να εκλέγεται με ενιαίο, όχι κομματικό ψηφοδέλτιο. Το μοντέλο της εκλογής βουλευτή σε μεγάλες περιφέρειες του εξωτερικού είναι το κυρίαρχο ευρωπαϊκό σε κράτη που έχουν ανάλογη Διασπορά με τη δική μας, το βλέπουμε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Θα ήταν ιδανικό για την δική μας Ομογένεια, διότι πρόκειται για ένα μοντέλο χωρίς αποκλεισμούς, που συναντά την δημοκρατική μας παράδοση. Μην ξεχνάτε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Λονδίνου πριν γίνει βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας», απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αρνούμενος, ωστόσο, ότι η ψήφος των ομογενών δεν θα είχε αποφασιστική αξία.

«Δεν ισχύει ότι δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Απλώς, εφόσον υπάρχει ενιαίο και όχι κομματικό ψηφοδέλτιο, οι ψήφοι δεν θα πήγαιναν σε κόμματα, ο κάθε όμως βουλευτής που θα εκλεγόταν θα μπορούσε να ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που είναι πιο κοντά στις ιδέες του και να συμμετέχει έτσι στο σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», κατέληξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην 59η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας, ενόψει των προκριματικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, ανακοίνωσε, σε μια ειδική εκδήλωση, ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Gus Lambropoulos), σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ