x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιόρτασαν την εθνική επέτειο στον Οίκο Ευγηρίας στο Κάντον Μασαχουσέτης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στον Ελληνικό Οίκο Ευγηρίας στην πόλη Κάντον της Μασαχουσέτης γιόρτασαν με δόξα και τιμή, με την παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας γενικού προξένου Συμεών Τέγου, με ομιλίες, τραγούδια και χορούς την εθνική επέτειο της Ελλάδας.

Οι τρόφιμοι του Οίκου Ευγηρίας απόλαυσαν μία εθνική εκδήλωση, η οποία τους έφερε στη σκέψη και την καρδιά αναμνήσεις από τα παλιά. Το διάσημο Χορευτικό Συγκρότημα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, χόρεψε με κέφι και μεράκι όμορφους χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος και σκόρπισε χαρά και αγαλλίαση στους παρευρεθέντες και ιδιαίτερα στους παππούδες και γιαγιάδες, πολλοί εκ των οποίων παρακολουθούσαν τους χορούς με συγκίνηση.

Ο ελληνικός Οίκος Ευγηρίας βρίσκεται στην πόλη Κάντον της Μασαχουσέτης και στη διεύθυνση 61 Sherman Street και  τον οποίο δεν µπορεί να µην εντοπίσει ο επισκέπτης, ακόµη κι αν τον επισκέπτεται για πρώτη φορά, διότι από πολύ µακριά βλέπει στον πανύψηλο ιστό του να κυµατίζει η γαλανόλευκη ελληνική σηµαία.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, ομιλεί στους ένοικους του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας στην πόλη Κάντον της Μασαχουσέτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΒΟΣΤΏΝΗΣ

Είναι ο τόπος µέσα στον οποίο δεκάδες Ελλήνων πρωτοπόρων µεταναστών βρήκαν και βρίσκουν ένα ευπρεπές και αξιοπρεπές περιβάλλον, έναν οίκο γεµάτο αγάπη, φροντίδα και στοργή, µέσα στον οποίο περνάνε τα τελευταία χρόνια της ζωής τους όσο πιο ανώδυνα, ειρηνικά και αγαπητικά γίνεται.

Τη σειρά πολλών πρωτοπόρων που πέρασαν τις έσχατες µέρες τους εκεί, σήµερα έχουν πάρει τα παιδιά τους, αφού οι γενιές προχώρησαν και ήδη η δεύτερη και η τρίτη γενιά αρχίζει να οδεύει στη δύση του βίου της. Επισηµαίνεται ότι πρόκειται για το µοναδικό ελληνικό Οίκο Ευγηρίας σ’ ολόκληρη την περιφέρεια της ευρύτερης Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας. Είναι έργο µιας οµάδας Ελληνίδων κυριών, οι οποίες συγκροτούν τον «Ελληνικό Γυναικείο Φιλανθρωπικό Σύνδεσµο», γνωστό περισσότερο ως «Hellenic Women’s Benevolent Association, Inc.».

Ολα ξεκίνησαν το 1952, με πρωτουργό τον αείµνηστο Αρχιεπίσκοπο Αµερικής Ιάκωβο, όταν υπηρετούσε ως προϊστάµενος στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Βοστώνης. Μη γνωρίζοντας ο ίδιος οδήγηση, κάποιες ενορίτισσές του τον συνόδευαν -ιδιαίτερα κατά τις µεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα- πραγµατοποιώντας επισκέψεις σε σπίτια ενοριτών του, καθότι λόγω ηλικίας και ασθενείας δεν µπορούσαν πλέον να µεταβούν οι ίδιοι στον Καθεδρικό Ναό.

Από τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Ελλάδος στον Ελληνικό Οίκο Ευγηρίας στην πόλη Κάντον της Μασαχουσέτης. Στο βήμα η διευθύντρια του Τίνα Παπαδοπούλου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΌ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Ο Ιάκωβος πολλές φορές τους έλεγε «πρέπει εσείς οι κυρίες να οργανωθείτε και να κάνετε κάτι γι’ αυτούς τους ηλικιωµένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν στη ζωή και είναι ηλικιωµένοι και ασθενείς».

Ετσι και έγινε! Οι περισσότερες κυρίες, σχεδόν όλες, ανήκαν στον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης, άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διαφορετικά σπίτια κατά τακτά χρονικά διαστήµατα και να οργανώνουν δεξιώσεις µε τέιον. Παράλληλα, άρχισαν να συγκεντρώνουν δειλά-δειλά χρήµατα µε σκοπό στην αρχή να βοηθούν τους µοναχικούς και φτωχικούς Ελληνες πρωτοπόρους µετανάστες.

Ετσι ιδρύθηκε ο Ελληνικός Γυναικείος Φιλανθρωπικός Σύνδεσµος και ιδρύθηκε ο Οίκος Ευγηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ