x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιορτή στην ιστορική Μονή Βαλουκλή – Τρισάγιο στους τάφους των Πατριαρχών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε, την Κυριακή των Μυροφόρων, της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε, κατά το έθος, στο Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή, με τη συμμετοχή των Σεβ. Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Ικονίου κ. Θεολήπτου, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό που αξίωσε όλους να εορτάσουν αυτή την ημέρα στην ιστορική Μονή της Παναγίας Βαλουκλιώτισσας.

Είπε ανάμεσα στα άλλα, πως «ήλθαμε σήμερα εδώ όχι μόνον επειδή αυτό είθισται εκ παλαιού, αλλά και κινούμενοι από εσωτερική ψυχική ανάγκη. Την ανάγκη να βρεθούμε και πάλι σε αυτόν τον ηγιασμένο και καταξιωμένο από τους αιώνες τόπο. Να ανάψουμε την πασχαλινή λαμπάδα μας και να προσκυνήσουμε τη θαυματουργή Βαλουκλιώτισσα Παναγία. Να γονυπετήσουμε προ των τάφων των αοιδίμων προκατόχων μας, να προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους και να τους ευχαριστήσουμε για όλα όσα πολύτιμα προσέφεραν στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το Γένος. Να δεηθούμε και επί των τάφων των άλλων εν τοις πέριξ αναπαυομένων πατέρων και αδελφών ημών, οι οποίοι ζουν στο υπερπέραν την αληθινή ζωή. Εξ ίσου, όμως, και για να αποστείλουμε ολόθερμη την αναστάσιμη ευλογία μας στους νοσηλευομένους και γηροκομουμένους στα παρακείμενα φιλανθρωπικά καταστήματα της Ομογενείας μας, τα οποία τόσο πολύ εδοκιμάσθησαν από την καταστρεπτική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις Μυροφόρες γυναίκες, οι οποίες ακούνε «πρώτες το χαρμόσυνο άγγελμα ότι ο Κύριος ανέστη!». Και συνέχισε:

«Και εξελθούσαι ταχύ από του μνημείου, μετά φόβου και χαράς μεγάλης, έδραμον απαγγείλαι τοις μαθηταίς αυτού. Με πτερά στα πόδια και με θάμβος στα μάτια σπεύδουν να γίνουν πρώτες αυτές ευαγγελίστριες εις τους μετέπειτα ευαγγελιστάς. Συναντούν δε και τον ίδιο τον Κύριο, ο οποίος τις απευθύνει το ‘Χαίρετε’! Ηταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή προς τις Μυροφόρες, για τις οποίες ο εν Αγίοις Προκάτοχος της ημών Μετριότητος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: ‘το ασθενέστερον γένος ανδρειότατον εφάνη τότε’».

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, μνημονεύοντας όλους τους Πατριάρχες, Ιεράρχες και Μέγα Ευεργέτες του Γένους που αναπαύονται στον αυλόγυρο της Μονής. Στη συνέχεια, μετέβη στο παρακείμενο Β΄ Κοιμητήριο της Μονής όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, «των πατέρων και αδελφών ημών, ων τα ονόματα Κύριος γιγνώσκει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, στην ανάγκη τερματισμού κάθε πολεμικής σύγκρουσης και της διαφύλαξης του αγαθού της ειρήνης, καθώς και στη σπουδαιότητα του διαλόγου ως του μόνου μέσου επίλυσης των διαφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το «Transatlantic Policy Networkon Religion & Diplomacy».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ