x
 

Κοινωνία

Γλυπτική στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

ΑΘΗΝΑ. Μία έκθεση Γλυπτικής που οργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, αποκαλύπτει μία ευρεία γκάμα νέων ταλέντων καθώς ανάμεσα στους δεκάδες καλλιτέχνες υπάρχουν δημιουργήματα που εντυπωσιάζουν και τον πλέον αδαή στην καλλιτεχνία.

Η έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πολιτισμού της χώρας πραγματοποιείται και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στην έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, έως τις 6 Νοεμβρίου παρουσιάζονται 57 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό, αλλά και οι χιλιάδες των επισκεπτών του Μουσείου μπορούν να γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

Η Εκθεση διοργανώνεται από το ΔΣ του ΕΕΤΕ σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής και πραγματοποιείται μετά από ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης.

Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης, η Εκθεση δίνει αφενός την ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος με το έργο του «Βιομορφικό Τοτέμ». Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αφετέρου, παρέχει τη δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει τη γλυπτική στη λειτουργία της, αισθητική, παιδευτική και ψυχαγωγική, στον χώρο στον οποίο ανήκει -το φυσικό περιβάλλον-, όταν μάλιστα οι απόπειρες αισθητικής παρέμβασης και δράσης στον δημόσιο χώρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες με την πάγια άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία για διάθεση του 1% της δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο στον πολύ καλαίσθητο κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση, όπως και όλες οι δραστηριότητες και καλλιτεχνικές δράσεις του φορέα, έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ στη διάθεση του κοινού είναι ο κατάλογος με φωτογραφίες των έργων και βιογραφικά στοιχεία των καλλιτεχνών, πρόσκληση και αφίσα, που διανέμονται δωρεάν. Παράλληλα, γίνονται περιοδικές ξεναγήσεις από μέλη καλλιτέχνες.

Αυτή τη φορά τον «Εθνικό Κήρυκα» ξενάγησε ο γνωστός στην Ομογένεια Κώστας Ευαγγελάτος που συμμετέχει με το έργο «Βιομορφικό Τοτέμ», από πέτρα και ζωικό κόκκαλο επιζωγραφισμένο με σμάλτο σε διαστάσεις 20Χ75Χ22 εκατ., κατασκευασμένο το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ