x
 

Οικονομία

Goldman Sachs: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

ΑΘΗΝΑ. Λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές 2023, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ κάνει αναφορά και στα πιθανά σενάρια των αποτελεσμάτων της κάλπης.

Σε συνοπτικό σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η Goldman Sachs προχωράει στην εκτίμηση πως μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023, θα δώσει στη χώρα την τελική ώθηση ώστε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

«Οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δείχνουν ότι είναι απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα των εκλογών και συνεχίζει αναλύοντας τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -του κόμματος που δημοσκοπικά βρίσκεται στην τρίτη θέση-, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, με τη χρήση του νέου εκλογικού συστήματος που δίνει έδρες μπόνους στο εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα. Η ΝΔ πιθανόν να έχει κίνητρο να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο με σκοπό την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας ή, τουλάχιστον, την περισσότερη ισχύ της στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

Η ευνοϊκή οικονομική δυναμική

«Τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής δυναμικής, της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το πρωτογενές ισοζύγιο θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα δυσμενή μας σενάρια με σοκ ανάπτυξης 1% και μεγαλύτερα spreads κατά 100 μονάδες παράγουν μόνον μικρές αποκλίσεις από αυτή την πορεία» προσθέτει η Goldman Sachs.

Το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας

«Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αυτή η στήριξη παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στο επίπεδο του ΑΕΠ προ της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, με το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 να παραμένει 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση εφαρμογής της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε αυτά να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας», καταλήγει το σχόλιο της αμερικανικής τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Επιστρέφει από αύριο, Τρίτη 6 Ιουνίου στις περιοδείες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αρνητικό τεστ κορωνοϊού στο οποίο υπεβλήθη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ