ΒΟΣΤΩΝΗ. Γονυπετής ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας ικέτευσε τον Θεό για την κατάπαυση του σεισμού και την ενίσχυση του λαού του αυτές τις δύσκολες τις ώρες που περνά ο ένθεος λαός της Επαρχίας του.
Το πρωί της Κυριακής προέστη της Θείας Λειτουργίας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι, τους οποίους φροντίζει παντοιοτρόπως, καθώς και οι άλλοι φορείς της πολιτείας και των οργανώσεων φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.
Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ανδρέας ανέγνωσε τις σχετικές ευχές «επί απειλής σεισμού» και ομίλησε καταλλήλως στους πιστούς, ενδυναμώνοντας την πίστη τους τις δύσκολες αυτές στιγμές. Ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για τη στήριξη και το ενδιαφέρον τους.
Στη Ακολουθία συμμετείχαν ο πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Φουκαράκης, Αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως και ο διάκονος Μαρίνος Δασκαλάκης ενώ το αναλόγιο διακόνησαν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σταματάκης και ο Οικονόμος Ιωάννης Καπελλάκης. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Γιανναράκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιφιγένεια Μπουτιέρου και οι αντιδήμαρχοι Όλγα Δραμουντάνη και Μιχαήλ Σαμωνάκης.
Στον ιστότοπο της Μητρόπολης αναγράφεται, ανάμεσα στα άλλα, πως «η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προσέφερε ηθική στήριξη με εγκάρδιες ευχές και υλική βοήθεια με σεβαστό οικονομικό ποσό, για την ενίσχυση της σεισμόπληκτης Ιεράς Μητροπόλεως και του ποιμνίου της, που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς».
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας μεταδίδει τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς όλων των γενεών κατά τη Λειτουργία που τέλεσε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι όπου διαμένουν οι σεισμόπληκτοι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» και στην ερώτηση αν άλλοι ναοί, εκτός του καταρρεύσαντος εξωκκλησίου του Προφήτη Ηλία έχουν υποστεί ζημιές, ο Μητροπολίτης Ανδρέας είπε «βέβαια, βέβαια έχουμε και τον Καθεδρικό Ναό με λιγότερη ζημιά, τον Ναό του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος είναι εμπερίστατος και πολλοί άλλοι ναοί στην περιφέρειά μας έχουν πολλά προβλήματα. Κάποιες ενορίες δεν έχουν ναό για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και γενικότερα τις ιεροπραξίες, δηλαδή είναι μεγάλος ο πειρασμός και η δοκιμασία είναι ισχυρή, αλλά πιστεύουμε ότι με τη χάρη του Θεού θα βρούμε το δρόμο μας και τον βηματισμό μας και θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα πράγματα στην προτεραία τους τάξη».
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας, εκ των λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Θρόνου, τυγχάνει και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το κοσμικό όνομα του οποίου ήταν Σταύρος Νανάκης, γεννήθηκε το 1957 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονής Αγκαράθου. Το 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1992 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου. Στις 3 Νοεμβρίου 2001 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης διά κλήρου πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 3 Νοεμβρίου 2001. Παράλληλα, το 1991 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το διάστημα 1992-1994 διετέλεσε Πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης και από το 1994 διδάσκει Εκκλησιαστική Ιστορία στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης έχοντας περάσει απ’ όλες τις βαθμίδες, μέχρι αυτήν του τακτικού Καθηγητή, από το 2003. Είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.