«Goodbye Greece, Hello Hellas», ένα βιβλίο για την παρακμή και αναγέννηση του Ελληνισμού

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Eνα βιβλίο του Χρίστου Αλεξόπουλου για την παρακμή και αναγέννηση του Ελληνισμού 1821-2021 κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Παπαζήση. Το ενδιαφέρον του βιβλίου-δοκίμιου είναι ότι ο συγγραφέας υπογραμμίζει πως η παρούσα κρίση δεν είναι μόνον οικονομική και διεθνής, αλλά κυρίως πολιτική και πολιτισμική, το επιχειρηματολογεί και προτείνει λύσεις και μάλιστα ορισμένες τολμηρές.
Κατά τον συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται και στην επιρροή του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς ο ίδιος σπούδασε και εργάστηκε στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως είπε επισκεπτόμενος τα γραφεία Αθηνών του «Εθνικού Κήρυκα», η ιστορία επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται. Κι αυτό, όπως το εξηγεί, επειδή η ορθόδοξη Ελλάδα, εξαιτίας της τελευταίας χρεοκοπίας επιστρέφει στο καθεστώς της επικυριαρχίας και εξάρτησης του 19ου αιώνα, τόσο υπό την τουρκική ισλαμική ανατολή, όσο και από την ευρω-γερμανική προτεσταντική δύση.
Ο Ελληνισμός, κατά τον κ. Αλεξόπουλο, συρρικνώνεται στον ενδιάμεσο γεωπολιτικό χώρο ακμής του, αντιμετωπίζοντας πάλι υπαρξιακό πρόβλημα ταυτότητας και προσανατολισμού. Και αυτό θεωρείται αδύνατον να επιλυθεί από το ένοχο και διεφθαρμένο κομματικό σύστημα.BIBLIO ALEXOPOULOS
Ο κ. Αλεξόπουλος, με σπουδές στο St. Paul School του Νιου Χαμσάιρ, με ΒΑ στο Χάρβαρντ και ΜΒΑ στο Κολούμπια, έχει χρηματίσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και χρηματιστής της Merrill Lynch. Τον κέρδισε όμως η συγγραφή βιβλίων μέσα από τα οποία κατόρθωσε ν’ αλλάξει στην Ελλάδα το Greece σε Hellas, όπως αναγράφεται το όνομα της Ελλάδας διεθνώς στα διαβατήρια, αλλά και στους Ολυμπιακούς του 2004.
Μάλιστα, οι προσπάθειες αυτές του κ. Αλεξόπουλου, είχαν τύχει μνείας και σε ανταπόκριση της «New York Times» στις 5 Δεκεμβρίου 1980, όπου αναφερόταν ως 31χρονος τότε Χρίστος Αλεξόπουλος, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 1980 και πάλι η «Νew York Times» επανήλθε με κύριο άρθρο, που τιτλοφορείτο «It’s Greek to Us» για την αλλαγή του ονόματος της Ελλάδας από Greece σε Hellas.
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι για πάνω από τρεις δεκαετίες ο κ. Αλεξόπουλος αναλύει την ελληνική πραγματικότητα, συγκρίνει, στατικοποιεί, εντρυφεί στην Ιστορία και προτείνει λύσεις. Ετσι και το νέο του βιβλίο με εξώφυλλο μία θρυμματισμένη ελληνική σημαία -έργο ειδική προσφορά από τον γνωστό διεθνώς γλύπτη Κώστα Βαρώτσο- αφού προβληματίζει, καταλήγει στο τελευταίο κεφάλαιο να αντιστρέψει τη ρήση από το γνωστό βιβλίο του Νίκου Δήμου «Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας» και να το κάνει αισιόδοξο γράφοντας «Η Ευτυχία του Να είσαι Ελληνας». Οχι χωρίς συμβιβασμούς, όχι χωρίς μακρόπνοα προγράμματα, όχι χωρίς οραματισμούς. Και με αυτά αποκτά αξία το βιβλίο επειδή προτείνει.
Σίγουρα το βιβλίο δεν χαϊδεύει αυτιά… και θέτει καίρια ερωτήματα. Κοραής ή Ρήγας, Πόλεμος ή Ειρήνη με την Τουρκία, Δικέφαλος Αετός και ΑΟΖ, οι σχέσεις με τους Εβραίους, αλλά και τους όρους για να καταστεί ο Ελληνισμός παγκόσμια δύναμη ήπιας ισχύος με όχημα την ελληνική γλώσσα. Κι αυτό επιτυγχάνεται με τον πολιτισμό και το εμπόριο, κυρίως τη Ναυτιλία. Προχωράει σε τολμηρές ρήσεις, λέγοντας ότι κάποιοι συμβιβασμοί με την Τουρκία θα έχουν πολλαπλάσια οφέλη, αφού ο Παρθενώνας μας δεν κινδυνεύει με πόλεμο.
Τι λέει με άλλα λόγια στο βιβλίο εν είδει δοκιμίου ο κ. Αλεξόπουλος; Χρησιμοποιώντας ως όχημα τη συγκριτική ιστορία δημιουργεί ένα όραμα, το όραμα του Ελληνισμού που ως αφετηρία τη δημιουργία του νεότερου κράτους το 1821, μπορεί να μεγαλουργήσει μέχρι το 2012. Κι αν αναρωτηθεί κανείς γιατί το 2021, είναι επειδή δίνεται έτσι το χρονικό περιθώριο οι Ελληνες απανταχού να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη σύγχρονη Hellas (και όχι Greece), κάτι που λέει ότι θα λύσει αυτόματα και το μακεδονικό πρόβλημα.
Εν κατακλείδι, αυτό που λέει ο κ. Αλεξόπουλος είναι ότι «χρειαζόμαστε ένα δικαιότερο συμβόλαιο άμεσης δημοκρατίας, ανθρωποκεντρικής οικονομικής ανάπτυξης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε την ιστορία, τη γλώσσα, την παιδεία και τον πολιτισμό -το συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας- μετατρέποντας τη χώρα σε ανεξάρτητη παγκόσμια δύναμη ήπιας ισχύος».
Ως αρχή, τονίζει, να ξεκινήσουμε «με την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη βελτίωση της εικόνας του Ελληνα διεθνώς υπό την καθοδήγηση της Ακαδημίας» γιατί πάνω από όλα προέχει η αποκατάσταση της υγείας, της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available