x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Αγώνας για την επιστολική ψήφο των Ελληνοαμερικανών

Επικοινωνούμε μαζί σας από τη Νέα Υόρκη, όπου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε προσωπικά αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις των ομογενών και των διπλωματικών μας αρχών για την 25η Μαρτίου, αλλά και να ενημερωθούμε από τον «Εθνικό Κήρυκα» για τις μαθητικές παρελάσεις και τις άλλες ομογενειακές εκδηλώσεις για την εθνική μας γιορτή στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ολόκληρη η βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει Ελληνισμός, βάφτηκε στα χρώματα της σημαίας μας, το μπλε και το άσπρο, χωρίς παρακάμψεις και ιδιαιτερότητες.

Ο ενθουσιασμός της Ομογένειας και ιδιαίτερα της νεολαίας της για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους το 1821, έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο Ελληνισμός του εξωτερικού διαθέτει ψυχή και αγάπη για την πατρίδα. Αυτή εκδηλώνεται έμπρακτα με αυθόρμητο και ειλικρινή τρόπο, αρκεί ο ομογενής να αισθανθεί ότι η πατρίδα του φέρεται τίμια και δεν τον κοροϊδεύει.

Αυτά όμως είναι γνωστά πράγματα και δεν χρειάζονται επανάληψη. Το πραγματικό κίνητρο που μας ώθησε να γράψουμε το σημερινό μας «Γράμμα» είναι οι προσωπικές εντυπώσεις μας από την ενημερωτική συνάντηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με την ομογένεια της Νέας Υόρκης για την επιστολική ψήφο.

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο ευρύχωρο κοινοτικό κέντρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι εθνικοτοπικών συλλόγων και ομοσπονδιών, όπως αυτές του Χιωτών, των Καστοριανών κ.λπ. Εκεί άκουσαν την υπουργό Εσωτερικών κ. Κεραμέως να περιγράφει λεπτομερώς όλα τα βήματα για να ψηφίσουν με επιστολικές ψήφους από τα σπίτια τους οι ομογενείς στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Από τις αντιδράσεις του ακροατηρίου και τις ερωτήσεις που υπέβαλε στην Ελληνίδα Υπουργό, αντιληφθήκαμε ότι σε αρκετούς επικρατούσε καχυποψία σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια της επιστολικής ψήφου, αλλά και καχυποψία ότι το ελληνικό προξενείο δεν θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες για ενημέρωση, ιδιαίτερα των ομογενών τρίτης ηλικίας που ήταν συγκριτικά πολλοί στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου.

«Κάνουν να σηκώσουν το τηλέφωνο μέρες και εβδομάδες στο προξενείο» μουρμούρισε μια σχετικά ηλικιωμένη άγνωστη σε μας κυρία που καθόταν δίπλα μας. «Ο σύλλογός μου δεν πρόκειται να κάνει τον κόπο να με ενημερώσει αν χρειαστώ να ρωτήσω κάτι» συνέχισε.

Παρακινούμενοι από το σχόλιό της προσέξαμε ότι πραγματικά ελάχιστοι εκ των εκπροσώπων των διαφόρων συλλόγων διάβασαν ή πήραν μαζί τους τα επίσημα ενημερωτικά φυλλάδια για την επιστολική ψήφο που ήταν τοποθετημένα παντού στην αίθουσα. Απευθυνόμενη ευθέως σε μας, η άγνωστη διπλανή μας συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε, ελάχιστοι Ελληνοαμερικανοί ήλθαν εδώ σήμερα με δική τους πρωτοβουλία, αυθόρμητα και χωρίς να ανήκουν σε κάποιο σύλλογο. Κάποιος έβαλε τους δύο νεαρούς που βοηθούν τους ανθρώπους του Προξενείου στην είσοδο, να μετρήσουν πόσοι ακριβώς ομογενείς βρίσκονται σήμερα εδώ και δεν καταλαβαίνω γιατί. Αλήθεια, εσείς από πού είστε;». «Από την Ελλάδα» της απαντήσαμε.

Στην αίθουσα, εκτός από τις διπλωματικές μας αρχές παρευρίσκετο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Κανείς σχεδόν από τους Ελληνοαμερικανούς του ευρύτερου περιβάλλοντος της Αρχιεπισκοπής που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και καταβάλουν γενναιόδωρα ποσά υπέρ της Εκκλησίας, δεν ήταν παρών στην αίθουσα. Απουσίαζαν επίσης οι χιλιάδες ακαδημαϊκοί, τραπεζικοί, γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, επιστήμονες κ.λπ. της Νέας Υόρκης και των περιχώρων, που συνήθως γεμίζουν το Μανχάταν με τις χοροεσπερίδες και τα συνέδριά τους.

Είδαμε, με άλλα λόγια, στην εκδήλωση της κ. Κεραμέως στη Νέα Υόρκη ανθρώπους που διψούν για Ελλάδα αλλά είναι μόνοι τους στον ηρωικό τους αγώνα. Είδαμε επίσης την αδιαφορία του μεγαλύτερου μέρους της Ομογένειας για τα ελληνικά πράγματα. Είδαμε την απουσία όλων εκείνων στην Αθήνα που διψούν αποκλειστικά για εξουσία και αδιαφορούν στην πραγματικότητα για τους Ελληνοαμερικανούς. Ολων εκείνων που προκειμένου να γίνουν πρωθυπουργοί ισοπεδώνουν και αδιαφορούν για τα πάντα.

Γι’ αυτό έχουμε δύο πράγματα να προτείνουμε:

1) Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να πλησιάσει περισσότερο την Ελλάδα και να σταματήσει να υπηρετεί άλλες χώρες. Να πλησιάσει την Ελλάδα όχι με απλές προσευχές και δημόσιες εμφανίσεις, αλλά με τον ίδιο ζήλο που δείχνει όταν συλλέγει τα λεφτά των πιστών. Με το παράδειγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πρέπει να στρέφει την Ομογένεια προς την Ελλάδα και όχι προς την Τουρκία.

2) Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο τους ομογενείς, βελτιώνοντας τις αποδόσεις των προξενείων και οργανώνοντας συστηματικά πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα εθνικά μας θέματα, στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και στα πνευματικά και άλλα επιτεύγματα της χώρας μας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να φέρει πιο κοντά τους ξεχασμένους και τους αδιάφορους.

«Να δείτε ότι και αυτή τη φορά, ακόμη και με την επιστολική ψήφο, οι ομογενείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές δεν θα είναι πολλοί» επέμεινε η Ελληνοαμερικανίδα δίπλα μας στην αίθουσα του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε εκλογές για ευρωβουλευτές και για κάποιους αξιωματούχους, ενώ στις ΗΠΑ θα έχουμε τις προεδρικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ