x
 

Συνεργάτες

Γράμμα από το Λονδίνο: Αμερικανικά σωστικά ελικόπτερα στα περίχωρα της Αγκυρας

Η σύλληψη και απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη πριν μια εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αποτελεί μια ακόμη προγραμματισμένη ανίχνευση της Άγκυρας για την ειλικρίνεια και ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί με συνέπεια και μεθοδικότητα τα εθνικά μας θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι βρίσκουν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην πράξη χαλαρό παρά τις λεκτικές ακροβασίες του υπουργού του Νίκου Δένδια και έτοιμο να «νερουλιάσει» τις πάγιες εθνικές θέσεις μας στο Μακεδονικό, στις σχέσεις μας με την Αλβανία, στα ζητήματα των θαλάσσιων και νησιωτικών δικαιωμάτων, στην εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων, στο θέμα του βίαιου εξισλαμισμού της Αγίας Σοφίας, στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα κ.λπ. και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Διαπιστώνουν ότι παρά τα παχιά λόγια οι ελληνικές αντιστάσεις στις τουρκικές προκλήσεις είναι υποτονικές και σχεδόν ανύπαρκτες. Σ ́ αυτό την κύρια ευθύνη έχει η ελληνική διπλωματία που χρησιμοποιεί χίλιες-δυο δικαιολογίες για την αναποτελεσματικότητά της.

Δεν φοβούνται οι Τούρκοι την Ελλάδα, όπως δεν φοβούνται πλέον και τις ΗΠΑ, η εικόνα της οποίας γκρεμίστηκε στο κενό μαζί με τους δύο απελπισμένους Αφγανούς που είδαμε στην τηλεόραση να πέφτουν από μεγάλο ύψος από το αμερικανικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Θυμάστε το ελικόπτερο στην ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν το 1975; Το ξαναείδαμε πριν λίγες μέρες στην ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ και πολλοί Τούρκοι πιστεύουν πλέον ότι θα πετάξει και πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, για να σώσει τρομοκρατημένους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Συλλαμβάνοντας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθ' οδόν προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια απελαύνοντας τον γνωστό για τη μαχητικότητά του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων πρόεδρο της ΠΟΕ, οι Τούρκοι «ξαναζύγισαν» τις ασθενικές διαθέσεις τη Ελλάδας στο θέμα και τις βρήκαν για ακόμη μια φορά ελλιπείς.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με βάση το «πρωτόκολλο» και χωρίς πνοή. Ενώ είχε την ευκαιρία να αξιοποιήσει διεθνώς, μέσω της οργανωμένης Ομογένειας, την απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη σε συνδυασμό με το συμβολικό μήνυμα της γιορτής της 15ης Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου και τον αγώνα των Ποντίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους από τους Οθωμανούς, επανέλαβε στην ουσία για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα αυτό.

Χωρίς όμως τις αντιστάσεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και ορισμένων άλλων μεσανατολικών χωρών η «αφγανοποίηση» της Τουρκίας είναι θέμα χρόνου. Επιπλέον φοβούμεθα ότι θα συμπεριλάβει την ισλαμοποίηση της Κύπρου, της ελληνικής Θράκης και σε σημαντικό βαθμό και της ίδιας της Ελλάδας μόλις αρχίσουν να οργανώνονται θρησκευτικά και πολιτικά όλες οι ισλαμικές μειονότητες που έχουν μεταναστεύσει εκεί.

Χαμηλό επίπεδο

Με την προσέγγιση όμως και τη συνεργασία της Αθήνας με την Ομογένεια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η Αθήνα δεν μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί της και γι’ αυτό σχεδόν αρνείται να την προσεγγίσει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και μέσω της συμπεριφοράς των ελληνικών πρεσβειών και προξενείων μας.

Σ' αυτό συμβάλλει και το χαμηλό επίπεδο των διπλωματών μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και η αδιαφορία τους για την Ομογένεια. Για παράδειγμα, η πρόξενός μας στην Κωνσταντινούπολη όφειλε να γνωρίζει ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης και άλλοι Ελληνες υπήκοοι περιλαμβάνονται σε μαύρη λίστα ανεπιθύμητων στην Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών που έδωσε το «πράσινο φως» στον κ. Βαρυθυμιάδη να ταξιδέψει στην Τραπεζούντα γνώριζε επίσης ότι και άλλοι Έλληνες υπήκοοι, όπως οι Κώστας Αλεξανδρίδης, Ροζαλία Ελευθεριάδου, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Γιώργος Ζαχαριάδης, ο Μιχάλης Καϊκουνίδης κ.λπ., περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των Τούρκων.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η ίδια πρόξενος παραβίασε το διπλωματικό πρωτόκολλο και απέκλεισε από εκδήλωσή της στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον Σύμβουλο Εκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα» και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, παρ’ όλο που ήταν προσκεκλημένος του Πατριάρχη, ο οποίος τον τίμησε δεόντως.

Ο κ. Διαματάρης αγνόησε μεν, προς τιμήν του, τη διπλωματική αυτή ασχήμια, αλλά το γεγονός ότι η πρόξενος είναι σύζυγος του πρέσβη μας στο Λονδίνο, υποχρεώνει τον γράφοντα που εργαστήκαμε σε πρεσβείες επί 35 χρόνια να αντιληφθεί αμέσως περί τίνος πρόκειται και να ζητήσει την απαλλαγή του υπουργείου του κ. Δένδια από τις γνωστές φατρίες συμφερόντων που βλάπτουν την Ελλάδα, από τον κομματισμό, τον νεποτισμό, τις παρεμβάσεις των μασονικών στοών, τις στενές σχέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες, το ρουσφέτι και τη διαφθορά.

Αλλά και όταν τον Μάιο του 2017 στο Λονδίνο ο φιλέλληνας λόρδος Stone of Blackheath οργάνωσε εκδήλωση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, παρουσία των μελών της Βουλής Βαρεμένου, Αντωνιάδη και Κασιμάτη και των προέδρων των ελληνικών και διεθνών οργανώσεων των Ποντίων, πάλι η εκεί ελληνική πρεσβεία δεν κούνησε το δαχτυλάκι της. Η αδιαφορία της συνέβαλε στο να υποχρεωθεί η εκδήλωση να μετακινηθεί εκτός Κοινοβουλίου την τελευταία στιγμή, να μην υπάρξει συνεργασία με τοπικούς ομογενειακούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων και του Συλλόγου Ποντίων Βρετανίας και κυρίως να μην υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια στον βρετανικό χώρο.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δικαίωση των αγώνων και θυσιών των προγόνων μας όμως είναι σαν τις γλάστρες που πρέπει να ποτίζουμε συνεχώς. Η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει μέχρι σήμερα ενημερωθεί επαρκώς για τα παιχνίδια που παίχτηκαν μεταξύ Μόσχας, Άγκυρας, Αθήνας, Κωνσταντινούπολης και ποιος ξέρει ποιων άλλων παγκόσμιων κέντρων εξουσίας, για τη «μοιρασιά» της Παναγίας Σουμελά των απανταχού Ποντίων, μεταξύ κυρίως των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς το ξεκίνησε η Μόσχα, με τη δικαιολογία ότι πολλοί Έλληνες του Πόντου προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Από το 2008 ο στενός φίλος του πρώην Πατριάρχη Αλέξιου ΙΙ και στη συνέχεια του διάδοχου του σημερινού Πατριάρχη Κύριλλου, ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μίσθωνε αεροπλάνα για να μεταφέρουν στην Τραπεζούντα ιερωμένους και πιστούς από τη Ρωσία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρωτολειτούργησε στην Παναγία Σουμελά το 2010. Το ιερό ομογενών του Πόντου έκλεισε από τους Τούρκους το 2015 για επισκευές και επαναλειτούργησε φέτος πάλι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο μεταξύ, η Ουκρανική Εκκλησία έφυγε από τη Μόσχα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, οι ΗΠΑ φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία και ο Ερντογάν προσέγγισε τον Πούτιν και τους Ταλιμπάν, με τους οποίους θα συνεργαστεί στην Καμπούλ.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που διανύει καταπληκτικές μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα, θερμοκρασία ιδανική, χωρίς υγρασία και έντονη ζέστη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ