x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Ανακαλύψτε τους ξεχασμένους Ελληνες επειγόντως

Οι αντιφατικές απόψεις θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να γίνουν τελικά αποδεκτές από τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό συνέβη σχετικά με τις διεκδικήσεις των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας, που πήραν μισό σχεδόν αιώνα για να καταλήξουν στην αμαχητί παράδοση της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, στις Πρέσπες. Συμβαίνει επίσης στις τουρκικές διεκδικήσεις εναντίον του Ελληνισμού στο Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά, στη Θράκη, στην Κύπρο, στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου κ.λπ. για τις οποίες πριν 40 χρόνια κανείς δεν γνώριζε τίποτα.

Ωστόσο, ενώ για να γίνει αποδεκτή μια καινούργια στρεβλή άποψη από την παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται πολύς χρόνος, για να απαλλαγούμε από αυτήν σε σύντομο διάστημα πολλές φορές χρειάζεται απλά να την πολεμήσουμε ενωμένοι στο ξεκίνημά της.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην άποψη που υποστηρίζεται από ορισμένους ιστορικούς, κυρίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι ο φασισμός, η δικτατορία, η δουλεία, η καταπίεση των γυναικών, ο ρατσισμός, η αποικιοκρατία και ο αναθεωρητισμός, έχουν σαν «μητέρα» τον αρχαίο Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Οχι τα απολυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, ή οι βάρβαροι που ζούσαν σε σπηλιές και «έτρωγαν ο ένας τον άλλον» την εποχή εκείνη, αλλά οι πρωταγωνιστές του τελειότερου στον Κόσμο κλασικού Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού θεωρούνται ότι είναι οι υπεύθυνοι από ορισμένους ιστορικούς «ερευνητές».

Θα αδιαφορούσαμε πλήρως για την παράλογη αυτή άποψη, αν και εμείς οι ίδιοι οι Ελληνες δεν είχαμε αρχίσει να «ρίχνουμε νερό στο κρασί μας» και να ανεχόμαστε σιγά-σιγά αυτά για τα οποία μας κατηγορούν. Οτι δηλαδή οι πρόγονοί μας δεν ήταν καλύτεροι από τους βάρβαρους γείτονές τους και ότι ευθύνονται ηθικά, όχι μόνο για τα καλά που έκαναν στην ανθρωπότητα, αλλά και για τα κακά που σύμφωνα με τις κατηγορίες άφησαν πίσω τους.

Επειδή δημιούργησαν ανθηρές αποικίες στην υποανάπτυκτη Μικρά Ασία και σχεδόν παντού αλλού στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα τον 7ο αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Ελληνες κατηγορούνται ότι αποτέλεσαν παράδειγμα για τους αυθάδεις Αγγλους αποικιοκράτες του 18ου αιώνα μ.Χ. που έκλεβαν τους πολιτιστικούς θησαυρούς των χωρών που κατακτούσαν και μετέτρεπαν τους λαούς τους σε δούλους.

Οι σημαντικότεροι υποστηρικτές της θεωρίας περί ελληνορωμαϊκής υπευθυνότητας για τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του πλανήτη, είναι ο Βρετανός καθηγητής Κινεζικής Πολιτειολογίας Μάρτιν Μπερνάλ με το τρίτομο έργο του «Η Μαύρη Αθηνά» που δημοσιεύτηκε το 1987, το 1996 και το 2007 και ο έγχρωμος καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, Νταν-ελ Παντίλα Περάλντα, μετανάστης από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι δημιούργημα της Αφρικής και της Ασίας και ο δεύτερος θεωρεί υπεύθυνους για την καταπίεση των μαύρων της Αμερικής, για τον ρατσισμό και για τον φασισμό, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα.

Εμείς τι κάνουμε;

Εμείς όμως οι απόγονοι των ενδόξων προγόνων, τι κάνουμε για όλα αυτά; «Ο ισχυρισμός ότι η μελέτη και η μίμηση της Ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας νομιμοποίησαν τη δουλεία, την αποικιοκρατία, τον φασισμό και τον ναζισμό -ακόμη και την πρόσφατη κατάληψη του Καπιτωλίου- φαίνεται υπερβολικός αλλά δεν στερείται αλήθειας», ανέφερε η εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25 Νοεμβρίου 2022, αποδίδοντας τη δήλωση αυτή στον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρέα Ρογκάκο, που οργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο για τη διδασκαλία των κλασικών σπουδών με τίτλο «Το Μέλλον του Παρελθόντος».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ Πολ Κάρτλετζ, που παρασημοφορήθηκε πρόσφατα από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο Ιωάννη Ραπτάκη που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Ξαναδιαβάσαμε την εβδομάδα που μας πέρασε το βιβλίο του «The Greeks. A Portrait of Self and Others» (Οι Ελληνες. Εικόνες του Εαυτού και των Αλλων), που κυκλοφόρησε το 1993, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν κάνουμε λάθος. Εκεί, με χαρακτηριστική βρετανική υπεροψία αποικιοκρατικής κοπής, ο Κάρτλετζ υπογραμμίζει ότι ο αγγλοσαξονικός δυτικός πολιτισμός δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Παραδέχεται ότι η Αρχαία Ελλάδα δημιούργησε ορισμένα επιτεύγματα, αλλά υποστηρίζει ότι τα μειονεκτήματά της υπήρξαν πολύ πιο σοβαρά.

Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός καθηγητής ότι ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων στηριζόταν στις κατακτήσεις και στους δούλους. Οτι οι αρχαίοι Ελληνες υπήρξαν «άγριοι πολυθεϊστές που θυσίαζαν ζώα» και «οι μύθοι τους έμοιαζαν με αυτούς των Ινδιάνων του Αμαζονίου».

«Μόδα» έχει γίνει επίσης τελευταία η συχνή μετατροπή της Ελλάδας σε «σάκο του μποξ» από αρκετά δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θέλουν να «φορτώσουν» στους Ελληνες «αμαρτήματα» άλλων.

Κλείνουν τα μάτια σε δικτατορίες, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανιστήρια και φυλακίσεις αθώων ανθρώπων σε πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά υπερβάλλουν και κάνουν την… «τρίχα τριχιά» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Μία εξήγηση του φαινομένου αυτού είναι ότι εμείς οι ξενιτεμένοι Ελληνες που ζούμε δίπλα στους ασχολούμενους με την Ελλάδα ξένους, σκάβουμε μόνοι μας τον λάκκο μας επειδή βρισκόμαστε διαρκώς σε κατάσταση «εμφυλίου πολέμου» μεταξύ μας και με τη γενέτειρα. Σε αντίθεση π.χ. με τους Εβραίους που ενώνονται στο εξωτερικό υπέρ του Ισραήλ, δεν είμαστε ικανοί ούτε την ψηφοφορία των ομογενών από το εξωτερικό να οργανώσουμε σωστά…

Νέα πνοή

Δεν χρειάζονται πολλά για να αλλάξουμε την εικόνα. Για παράδειγμα η πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο εκλεκτό ακαδημαϊκό ίδρυμα «Παιδεία», στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, έδωσε νέα πνοή στις προσπάθειες ανθρώπων που επί δεκαετίες τους είχαν ξεχασμένους οι επίσημοι φορείς. Για πρώτη φορά τους επισκέφτηκε επίσημος από την Ελλάδα. Ο γράφων θυμάται τους ηρωικούς συντελεστές της «Παιδείας» να εκλιπαρούν μάταια για λίγη προσοχή 30 και 40 χρόνια πίσω.

Τέτοιοι άξιοι ξεχασμένοι Ελληνες που περιμένουν υπομονετικά να «ανακαλυφτούν» υπάρχουν παντού στο εξωτερικό και πρέπει να τους πλησιάσουμε μέσω των πρεσβειών μας. Οι διπλωμάτες μας που είναι οι άμεσα αρμόδιοι για να γίνει αυτό, πρέπει να ανοίξουν τις «πόρτες» τους σε όλους αυτούς διάπλατα, για να δημιουργηθεί η ομοψυχία που θα βγάλει προς τα έξω τη θετική πλευρά της Ελλάδας.

Μόνο ευρισκόμενοι σε συνεχή επαφή με την πρώτη πατρίδα τους οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες καθηγητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες κ.λπ. του εξωτερικού θα έχουν την ψυχική διάθεση να μεταφέρουν στους Αγγλους και στους Αμερικανούς το μήνυμα ότι αποκλείεται ο σκοταδισμός να είναι δημιούργημα του ελληνικού ήλιου.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αξιοπρόσεκτη είδηση από την τρέχουσα επικαιρότητα είναι και η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει το όριο της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης από το 62ο στο 64ο έτος της ηλικίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ