x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Ασυμμετρία και ρευστότητα

Στην πρώτη σελίδα της εισαγωγής του νέου τους βιβλίου, με τίτλο «Η Τυραννία της Μειοψηφίας», που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος στην Αμερική, οι καθηγητές του Χάρβαρντ Στίβεν Λεβίτσκυ και Ντάνιελ Ζίμπλατ αναφέρονται στην εκλογή του πρώτου μαύρου γερουσιαστή, του ιερέα Ραφαήλ Γουάρνοκ και του πρώτου Εβραίου γερουσιαστή Γιον Οσσοφ στην ιστορία της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ, στις 5 Ιανουαρίου 2021.

Με την αναφορά τους στην εκλογή τους θέλουν να δείξουν ότι στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, στην πολυεθνική Αμερική που συνηθίζει να καυχιέται ότι αποτελείται από όλες τις φυλές της Γης που πρόκοψαν σε πλαίσιο περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, η δημοκρατία και η ισότητα συνεχίζουν να βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση.

Στη δεύτερη σελίδα της εισαγωγής τους, οι δύο διάσημοι καθηγητές ολοκληρώνουν την άποψή τους περί της ρευστότητας και ασυμμετρίας των κινδύνων εναντίον της δημοκρατίας στη χώρα τους. Γράφουν ότι ακριβώς μία μέρα μετά τις εκλογές στην Τζόρτζια, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε πραξικόπημα και έστειλε τους θερμόαιμους οπαδούς του να καταλάβουν το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Φωτογραφία του βιβλίου: «Η Τυραννία της Μειοψηφίας», που αναφέρεται στην αρχή του άρθρου.

Ακριβώς όμως το ίδιο παράδειγμα του μαύρου και του Εβραίου γερουσιαστή της Τζόρτζια χρησιμοποίησε επιτυχώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης στην ομιλία του στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» του Βαγγέλη Βενιζέλου, στις 7 Νοεμβρίου 2023, προκειμένου να υπογραμμίσει την επικίνδυνη ρευστότητα και τους ασύμμετρους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η ρευστότητα και η ασυμμετρία στις διεθνείς σχέσεις που απειλούν την Ελλάδα, προέρχονται από τα εξής προβλήματα: επιθετικότητα, αναθεωρητισμό, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, επισιτιστική κρίση, δημόσια υγεία, υπερεδαφικότητα και παγκόσμιο χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα ωστόσο, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει εξοπλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους παραπάνω κινδύνους και χρησιμοποιεί τις εξής μεθόδους: την ενεργητική διπλωματία, την πολύτροπη προβολή της δημόσιας εικόνας της στο εξωτερικό, την εφαρμογή διπλωματίας αρχών και Διεθνούς Δικαίου και την εκστρατεία να εκλεγεί Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025-2026.

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι το σχετικό ελληνικό πλαίσιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Συζήτηση με την Αγκυρα, εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης αφαίρεση από την ατζέντα των συζητήσεων των θεμάτων εθνικής κυριαρχίας, δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για την αντιμετώπιση των κρίσεων και διατήρηση της ησυχίας που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την περίοδο των τουρκικών σεισμών και μετά.

Στα επιχειρήματα αυτά πρέπει να προστεθεί και η δυνατότητα κινητοποίησης της Ομογένειας υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε από τον κ. Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Γιώργο Κώτσηρα το σχέδιο ψηφιοποίησης των προξενικών υπηρεσιών προς του ξενιτεμένους Ελληνες, που θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία «να μετρηθούμε» στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Γιώργος Κώτσηρας παρουσιάζει στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης των ελληνικών προξενείων.

Καλό πάντως θα ήταν να διαβάσουν οι Ελληνες διπλωμάτες που χειρίζονται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το άρθρο της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην «Washington Post», στις 7 Νοεμβρίου 2023, για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας. Ενώ η διεθνής κοινή γνώμη είχε σχηματίσει μέχρι πρόσφατα την άποψη ότι οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ήταν σχεδόν αδύνατον να βελτιωθούν, η κ. Γέλεν υπογράμμισε στο άρθρο της ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα θα πρέπει να συνεχιστούν ομαλά στον οικονομικό τομέα. Αυτό βέβαια, τόνισε η αρμόδια Υπουργός, προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην ασφάλεια των δύο χώρων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και άρθρο του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», για τα αποτελέσματα πρόσφατου ταξιδιού του στην Κίνα.

Συμφωνούμε απόλυτα. Οι σχέσεις των κρατών πρέπει να είναι σχέσεις αρμονικής συνεργασίας και όχι επιθετικότητας. Το νέο αμερικανικό μοντέλο για την Κίνα μπορεί να εφαρμοστεί άριστα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ναι στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολουθούν μονίμως πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στηρίζουν με τον τρόπο αυτό έμμεσα την επιθετική Τουρκία; Για παράδειγμα, γιατί οι Αμερικανοί απειλούν την Κίνα ακόμη και με πόλεμο αν συνεχίσει να παραβιάζει τα δικαιώματα θαλάσσης των γειτονικών της χωρών και δεν κάνει το ίδιο με την Τουρκία που παραβιάζει τα ελληνικά και κυπριακά θαλάσσια δικαιώματα;

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανικόβλητος φαίνεται να είναι τον τελευταίο καιρό ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ