x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράμμα από το Λονδίνο: Χωρίς υγιή αντιπολίτευση η Ελλάδα βαδίζει στραβά

Οσοι Ελληνες του εξωτερικού παρακολούθησαν την εβδομάδα που μας πέρασε την άψογα συντονισμένη από την Αστυνομία κάθοδο των χιλιάδων αγροτών με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, θα έβλεπαν εικόνες που θα ανέτρεπαν την συνήθως αρνητική άποψή τους για την Ελλάδα. Την ίδια ακριβώς ώρα που οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες είχαν πλημμυρίσει την περιοχή σε συνεργασία με την Αστυνομία, σε απόσταση αναπνοής δίπλα τους μεγάλο πλήθος ξένων τουριστών θαύμαζε αμέριμνο τους φουστανελοφόρους τσολιάδες με τον θεαματικό βηματισμό τους μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Τέτοια πράγματα γίνονται μόνο στην Αγγλία και στην Αμερική.

Είδαν με άλλα λόγια για πρώτη φορά μια καινούργια, μη συνηθισμένη μέχρι σήμερα Ελλάδα. Είδαν την Κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη διστάζει να εφαρμόζει σοσιαλιστικές πολιτικές, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές ισορροπίες που της επιτρέπουν τα στενά δημοσιοοικονομικά όρια της χώρας. Τα περιθώρια του Μητσοτάκη δεν είναι μεγάλα αλλά προσπαθεί και τελικά πείθει ότι είναι σοβαρός. Κυβερνάει μια χώρα στην οποία πάνω από τα τρία τέταρτα των φορολογουμένων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από αυτό των παράνομων μεταναστών που μαζεύουν φράουλες στα χωράφια και παράλληλα απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν θαύματα με ψίχουλα. Ο Μητσοτάκης πρέπει να παντρεύει καθημερινά τον καπιταλισμό με τον σοσιαλισμό για το καλό του λαού και η υπόθεση αυτή είναι πολύ δύσκολη.

Από την άλλη πλευρά, την ίδια μέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτοεγκλωβίστηκε κυριολεκτικά στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» βιώνοντας μια άνευ προηγουμένου εμφύλια πολιτική σφαγή. Ο επιτυχημένος επιχειρηματικά στις ΗΠΑ Στέφανος Κασσελάκης που εκλέχθηκε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από μια απελπισμένη μάζα οπαδών που θα αγκάλιαζε στα τυφλά οποιονδήποτε τυχαίο, θα δεχόταν να παίξει το ρόλο του «Μεσσία» και από όσους άσχετους από το δρόμο έδωσαν 2 ευρώ για να συμμετάσχουν στην εκλογή του, συγκρούστηκε μετωπικά με το σύνολο σχεδόν των επιτελών, συνεργατών, πρώην υπουργών κ.λπ. του κόμματός του. Τους εκβίασε μάλιστα με την απειλή  ότι θα τους παρακάμψει και θα απευθυνθεί χωρίς αυτούς απευθείας στον λαό που τον εξέλεξε.

Για ορισμένους η συμπεριφορά αυτή θυμίζει παλαιότερους ηγέτες που απευθύνθηκαν αδιαμεσολάβητα στους λαούς τους για να αρπάξουν αντιδημοκρατικά την εξουσία. Ο Ιούλιος Καίσαρ ήταν ένας από αυτούς, μέχρι να τον σκοτώσει ο φίλος του ο Βρούτος. Τέτοιος ήταν και ο Μέγας Ναπολέων που έβαλε το στέμμα του αυτοκράτορα στο κεφάλι του μόνος του. Πολλοί λένε ότι αδιαμεσολάβητα κατέλαβαν την εξουσία και οι Ντόναλντ Τραμπ, Εβίτα Περόν,  Αδόλφος Χίτλερ, Μπενίτο Μουσολίνι κ.λπ.

Σε αντίθεση με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό που είχε στενούς βοηθούς τους 12 Αποστόλους του, για να μπορέσει να διαδώσει τη διδασκαλία του στα πέρατα της Γης, ο Στέφανος Κασσελάκης έδιωξε από κοντά του τους δικούς του «12 Αποστόλους» και έμεινε μόνος.

Θα είμαστε ειλικρινείς. Για μας, αγαπητοί αναγνώστες, η μοναδική πιθανότητα που έχει για να κυβερνήσει η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να απορρίψει τους σημερινούς ηγέτες της και να ενωθεί σαν μια γροθιά, με καινούργιο ηγέτη. Το γράψαμε και παλαιότερα. Αν θέλει ο κ. Κασσελάκης να προσφέρει στον τόπο των προγόνων του, πρέπει να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με το παράδειγμά του να παρασύρει τους οπαδούς της Κεντροαριστεράς να διώξουν όλους τους κομματικούς αρχηγούς και αρχηγίσκους που ενδιαφέρονται περισσότερο για την καρέκλα τους και όχι για την Ελλάδα και τον λαό της.

Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά η Δημοκρατία, δεν πρέπει να παραμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού για μεγάλο διάστημα και δίπλα σε κάθε «Καίσαρα» υπάρχει πάντα ένας «Βρούτος» που θα τον «δολοφονήσει». Πρέπει δηλαδή  να υπάρχει πάντα μια υγιής, δυνατή και ενωμένη αντιπολίτευση που θα μοιράζεται τις μεγάλες ευθύνες με την κυβέρνηση. Δεν νομίζουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είχε πρόβλημα να συνεργαστεί μαζί της για τη φυγή της Ελλάδας προς το μέλλον.

Πρέπει ωστόσο να κατανοήσουμε ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατον να λυθούν όλα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας μόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τις «αριστερές» συχνά πολιτικές του, πάντα θα υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό φτωχών και αδύνατων που θα χρειάζεται βοήθεια. Οι μόνιμες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι σχεδόν αδύνατον να εξοντωθούν. Για να εξαφανιστεί η γενικευμένη διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η παράνομη καταπάτηση της δημόσιας γης, η οπισθοδρόμηση στην υγεία , την εκπαίδευση κ.λπ. απαιτείται η ειλικρινής συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των κυβερνήσεων και όλων των αντιπολιτεύσεων.

Ο πραγματικός αντίπαλος σήμερα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο κακός εαυτός της και το κακό κράτος. Γι’ αυτό, ενώ προτείνουμε στον κ. Κασσελάκη να παραιτηθεί για να δώσει την  ευκαιρία στην Κεντροαεριστερά να ενωθεί, προτείνουμε ταυτόχρονα στον κ. Μητσοτάκη να ματώσει και αυτός για το καλό του λαού, αντιμετωπίζοντας μετωπικά τη γενικευμένη διαφθορά.

Μέχρι τώρα υπήρξε τυχερός γιατί η αντιπολίτευση και ο κ. Κασσελάκης αποδείχτηκαν ανίκανοι να τον απειλήσουν. Είναι όμως θέμα χρόνου να πέσει και αυτός χτυπημένος από κάποιο «Βρούτο», το διεφθαρμένο κράτος και τα διεφθαρμένα στελέχη του κόμματός του. Γι’ αυτό πρέπει να κάνει και αυτός την «μεσολόγγειο έξοδό» του βάζοντας τάξη στην Ελλάδα, για το καλό του λαού και της Δημοκρατίας. Αν είναι να πέσει, ας πέσει τουλάχιστον «ηρωικά μαχόμενος».

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ